Απεβίωσε ο μεγαλύτερος τραπεζίτης του Σικάγου και φιλάνθρωπος Πίτερ Φασσέας

Σικάγο.-Ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζίτες του Σικάγο και ταυτόχρονα διακεκριμένος φιλάνθρωπος, ο Ομογενής Πίτερ Φασσέας (Peter Fasseas), απεβίωσε πρόσφατα στην Καλιφόρνια, όπου διέμενε την χειμερινή περίοδο, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 82 ετών.

Ο Φασσέας ήταν ο ιδρυτής της τράπεζας «Metropolitan Bank Group», που ξεκίνησε με ένα μόλις κατάστημα και εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο ιδιωτικό τραπεζικό δίκτυο, μέσα σε τριάντα χρόνια.

Τον θάνατο του ανακοίνωσε η οικογένεια του και στις 13 Μαρτίου δημοσιεύθηκε η αγγελία του θανάτου στην εφημερίδα «Chicago Tribune». Ο Φασσέας ήταν επίσης γνωστός ως Φιλάνθρωπος και ιδρυτής του καταφυγίου σκύλων με την επωνυμία «Paws», που ξεκίνησε μαζί με την σύζυγό του Πόλα.

Ο Φασσέας γεννήθηκε το 1939 και φοίτησε στην στρατιωτική τύπου ακαδημία Culver, ενώ αργότερα αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Northwestern University, με πτυχίο δικηγόρου. Για μεγάλο χρονικό διάστημα εργάστηκε ως δικηγόρος και το 1978 μαζί με την σύζυγό του Πόλα και μια μικρή ομάδα επενδυτών ξεκίνησε την δράση του στον τραπεζικό τομέα αγοράζοντας την μικρή ακόμα τράπεζα «North Community Bank».

Με στόχο την χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις η τράπεζα, που άλλαξε το όνομα της σε «Metropolitan Bank Group» μεγάλωσε και σύντομα πήρε τον τίτλο της μεγαλύτερης τράπεζας του Ιλλινόις, με 98 υποκαταστήματα και 1,100 υπαλλήλους.

Το 2013 ο όμιλος προέβη σε ανακεφαλαίωση και άλλαξε την ονομασία του σε «Byline Bank».

Μετά την συνταξιοδότηση του ο Πίτερ Φασσέας, ασχολήθηκε εθελοντικά με την συμμετοχή του στα διοικητικά συμβούλια εκπαιδευτικών και φιλανθρωπικών οργανισμών όπως η Ακαδημία Culver, το ίδρυμα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, τον οργανισμό Hellenic Foundation, το σχολείο Chicago City Day School και τον καταφύγιο ζώων Paws Chicago, που δημιούργησαν η κόρη και η σύζυγός του, το 1997.

Εξάλλου μαζί με την σύζυγό του Πόλα δημιούργησε το ίδρυμα που φέρει το ονομά του, «Fasseas Foundation», με στόχο την ενίσχυση του ερευνητικού έργου για την καταπολέμηση του Καρκίνου, τόσο στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, που διαθέτει ερευνητικό κέντρο όσο και στο φημισμένο ερευνητικό ίδρυμα «Dana Farber» και σε άλλα ιατρικά κέντρα σε πόλεις της Αμερικής.

Όσοι γνώρισαν τον αείμνηστο Πίτερ Φασσέα θα θυμούνται το χαμόγελο, την βροντερή φωνή του, την θετική του αύρα και το πάθος του για τις εξελίξεις του Χρηματιστηρίου.

Με την σύζυγό του Πόλα (το γένος Σφάρνα) είχαν αποκτήσει δύο παιδιά τον Αλέξη και την Ντριού και τρία εγγόνια. Η οικογένεια είχε επίσης αδέρφια, ανίψια και εξαδέρφια.

 

 

anamniseis.net