Ελληνική Γλώσσα και τα προβλήματα των Ελληνικών Σχολείων εξωτερικού IV

Φωτογραφία: Η Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Ζέττα Μακρή

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η Διαδικτυακή συζήτηση για την ελληνική Παιδεία στο εξωτερικό, προβλήματα, προτάσεις και προοπτικές,  που οργάνωσε τo Τμήμα HJ-10 Pericles της AHPEPA-ΕΛΛΑΣ στις 7 Απριλίου 2922, έφερε στο φως μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον χώρο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης των νεαρών ομογενών μας στο εξωτερικό. Προβλήματα που διαφέρουν από κράτος σε κράτος, όπου υπάρχουν εγκατεστημένες ελληνικές ομογενειακές παροικίες. Και ανέδειξε την ανάγκη το ελληνικό Κράτος να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα αυτό, εάν θέλουμε να μην αφομοιωθεί μακροπρόθεσμα ο ελληνισμός του εξωτερικού από τις κοινωνίες των χωρών υποδοχής.

Η PanHellenic Post δημοσιεύει αυτούσιες τις ομιλίες και τις προτάσεις των ομογενών ειδικών-ομιλητών οι οποίοι έχουν άμεση γνώση του μεγάλου αυτού θέματος, έτσι όπως ακούστηκαν στην εκπομπή της ΑΗΕΡΑ, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Χρήστο Μαλασπίνα.

Ήδη έχουμε παρουσιάσει τις τοποθετήσεις των κ. Χρήστου Κλαίρη, Ομότιμου καθηγητή γενικής γλωσσολογίας στη Σορβόννη, Πανεπιστήμιο του Παρισιού, Αντιπροέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Λειτουργικής Γλωσσολογίας (SILF), Αντιπροέδρου τού Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Πολυγλωσσίας (OEP), της κυρίας Σέτας Θεοδωρίδου, Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων, και του καθηγητή πανεπιστημίου κ. Ιωάννη Κορίνθιου, εμπνευστή της ιδέας για την θεσμοθέτηση Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Σήμερα δημοσιέυουμε τον Χαιρετισμό-ομιλία της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρίας Ζέττας Μακρή.

<<

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

ευχαριστώ θερμά την ΑΗΕΡΑ-ΕΛΛΑΣ, το Τμήμα Περικλής και τον Πρόεδρό του κ. Φώτη Σαραντόπουλο για την πρόσκληση στη διαδικτυακή συζήτηση με αφορμή  την Ελληνική Γλώσσα και την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.

Στα πρόσωπά σας ευχαριστώ και τα 3.000.000 και πλέον μέλη, Έλληνες και φιλέλληνες, της ΑΧΕΠΑ, της Αμερικανικής Ελληνικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Ένωσης, της μεγαλύτερης ομογενειακής οργάνωσης παγκοσμίως, που προάγει τη σύνδεση και τη σύσφιξη σχέσεων της ελληνικής ομογένειας, τη διατήρηση των δεσμών με την Ελλάδα, την προώθηση του Ελληνισμού, της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής Παιδείας και της Φιλανθρωπίας.

Η μακραίωνη παρουσία και η διαχρονικότητα της πλούσιας ελληνικής γλώσσας ξεπερνά τους περιορισμούς στην  έκφραση, στη σκέψη, στην παιδεία. Είναι η κινητήρια δύναμη προς τον δρόμο της μόρφωσης, του πολιτισμού, της δημοκρατίας.

Γλώσσα, παιδεία, πολιτισμός: Πρέπει να φροντίσουμε και να αναγνωρίσουμε την πολύτιμη παρακαταθήκη  και την αναντικατάστατη συμβολή τους στην ιστορική διαδρομή, ταυτότητα και συνέχεια του Ελληνισμού.

Η Ελληνική Πολιτεία και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων, με κάθε δυνατό τρόπο, στηρίζει, καθοδηγεί και ενίοτε εποπτεύει κάθε μορφή οργάνωσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης ανά την υφήλιο.

Με στόχο την καλλιέργεια και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε πολίτες της ελληνικής διασποράς και του κόσμου, η οργανωμένη παρέμβαση-ενίσχυσή της εκτείνεται στοχευμένα:

α. ως προς τη στελέχωση, με αποσπασμένο εκπαιδευτικό δυναμικό,

β. ως προς τον εφοδιασμό, με το αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό και

γ. στην περίπτωση των αμιγών ελληνικών σχολείων και με τη διάθεση επιχορηγήσεων.

Είναι σημαντικό να επισημάνω ότι η ενίσχυση της Ελληνικής Πολιτείας προς την ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού εκπαίδευσης συνεχίζεται αδιάλειπτα παρά το όποιο δυσχερές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Όταν μιλάμε για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση αναφερόμαστε σε:

α) Σχολικές μονάδες ενταγμένες σε τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα με ελληνόγλωσσο πρόγραμμα, δηλαδή αμιγή σχολεία ή με δίγλωσσο, ελληνόγλωσσο και ξενόγλωσσο, πρόγραμμα.

β) Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (Τ.Ε.Γ.) που είναι ενταγμένα

  • σε εκπαιδευτικές μονάδες άλλων χωρών,
  • μη ενταγμένα σε τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα
  • Eλληνικά τμήματα των Ευρωπαϊκών Σχολείων και των σχολείων διεθνών οργανισμών
  • Τμήματα Ελληνικών Σπουδών ή άλλες μορφές οργάνωσης ελληνικών σπουδών, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ξένων χωρών.

Με πρώτιστο μέλημα τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων του εξωτερικού, με την έγκαιρη στελέχωση όλων των μονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας προβαίνει, με την έναρξη εκάστοτε σχολικού έτους, -αλλά και στη συνέχεια, ανάλογα με τα κενά που προκύπτουν-, στην έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων για Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό, σύμφωνα πάντα με την εισηγήσεις των αρμοδίων Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού.

Με άλλα λόγια, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, βάσει των πραγματικών αναγκών σε διδακτικό προσωπικό για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών, αν και η κατάσταση, λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό να φθίνουν αριθμητικά τα τελευταία χρόνια.

Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά και προκειμένου να καλυφθούν εγκαίρως τα εκπαιδευτικά κενά στις σχολικές μονάδες της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού για το επόμενο σχολικό έτος 2022-23, το ΥΠΑΙΘ εξέδωσε:

στις 11-3-2021 τη με αρ. πρωτ. 27786/Η2 (ΑΔΑ: 9ΓΙΗ46ΜΤΛΗ-ΦΘΑ) Υπουργική Απόφαση με θέμα «Παράταση απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό για το σχολικό έτος 2022-2023 και το ημερολογιακό  σχολικό  έτος 2023  του Νοτίου Ημισφαιρίου», καθώς και

στις 31-3-2022 τη με αρ. πρωτ. 36563/Η2 (ΑΔΑ: 628Τ46ΜΤΛΗ-ΕΟΒ) Υπουργική Απόφαση «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Εκπαιδευτικών για Απόσπαση στο Εξωτερικό από το σχολικό έτος 2022-2023 και από το ημερολογιακό έτος 2023 Νοτίου Ημισφαίριου».

Στην κατεύθυνση της αναγνώρισης της ελληνικής γλώσσας και παιδείας,  η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας αποτελεί παγκόσμια αφορμή για γνωριμία και επαφή με μια από τις παλαιότερες γλώσσες και πολιτισμούς του κόσμου. Μια παγκόσμια ευθύνη για την προστασία της γλωσσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με παγκόσμιο όφελος για κάθε άνθρωπο, για κάθε κοινωνία.

Η ελληνική γλώσσα ομιλείται και διδάσκεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Για την άσκηση της γλωσσικής πολιτικής του, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ίδρυσε το 1994 το «Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας» (ΚΕΓ), για να λειτουργεί, ως ίδρυμα έρευνας και εφαρμογών, ως κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου αποκεντρωμένη στη Θεσσαλονίκη. Η νομοθετημένη αποστολή του είναι η «διάδοση και προβολή της ελληνικής γλώσσας εντός και εκτός της χώρας, με έμφαση στις ανάγκες της ομογένειας».

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας  μελετά  τις  τάσεις  της  ελληνικής  γλώσσας, εκπονεί προγράμματα καθαρής και εφαρμοσμένης έρευνας τόσο για την ομογένεια (για την Ελληνική ως Β’/ Ξένη Γλώσσα), όσο και για το εσωτερικό (για την Ελληνική ως μητρική γλώσσα).

Συνοπτικά, θα σας αναφέρω τις τρεις στρατηγικές κινήσεις, που διεκπεραιώνει το Υπουργείο μέσω του ΚΕΓ,  για τη διάδοση της ελληνικής στο εξωτερικό:

  • με πρώτη την Πιστοποίηση της Ελληνικής (διδασκόμενης όχι ως μητρικής αλλά ως Β’/ Ξένης Γλώσσας)
  • με τη συστηματική Επιμόρφωση των Διδασκόντων εξ αποστάσεως (στη διδασκαλία της ελληνικής ειδικά ως Β’/ Ξένης Γλώσσας) –δύο τομείς που δεν καλύπτονται από τα πανεπιστήμια, δικά μας και ξένα
  • και με το Σύμπαν Ψηφιακών Διδακτικών Πόρων, για τη συγχρονική και διαχρονική διδασκαλία της ελληνικής σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα.

Η χρήση των ψηφιακών πόρων του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας παρέχει και πολιτιστικό περιεχόμενο καθώς καθοδηγεί τους εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν, από πολυμεσικές ψηφίδες, ένα μάθημα όχι απλώς εκμάθησης λέξεων και φράσεων, αλλά ουσιαστικής εξοικείωσης με τις έννοιες και τις αξίες του ελληνισμού. Με τον τρόπο αυτό, βοηθά τα παιδιά των αποδήμων, καθώς και τις νέες γενιές των μεταναστών μας που βρίσκονται εκτός Ελλάδος, να συντηρήσουν την ταυτότητα και να καλλιεργήσουν την ελληνικότητά τους.

Είμαστε εδώ, ατενίζοντας, με πίστη και αισιοδοξία, το μέλλον της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού, μιας παγκόσμιας γλώσσας, μιας οικουμενικής παιδείας, ενός πανανθρώπινου πολιτισμού.

Σας ευχαριστώ πολύ>>.

ΡΗΡ: Αύριο θα ολοκληρώσουμε με την ομιλία του καθηγητή κυρίου Δημοσθένη Τριανταφύλλου.