Ένας Έλληνοαυστραλός «πίσω» από την παγκόσμια πρωτιά του Πανεπιστημίου Monash

Οι διακρίσεις της Σχολής Φαρμακευτικής και Φαρμακολογίας αποτελούν μία απόδειξη της ηγεσίας του πρύτανη της Σχολής, καθηγητή Arthur Christopoulos (Αρθουρ Χριστόπουλου) και την αφοσίωση όλου του προσωπικού, δήλωσε η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Monash, Margaret Gardner AC

Ο καθηγητής Arthur Christopoulos, πρύτανης της Σχολής Φαρμακευτικής και Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Monash, διακρίνεται ανάμεσα στους υπουργούς της Βικτώριας, Tim Pallas και Jaala Pulford και την πρόεδρο του Monash, Margaret Gardner AC. Φώτο: Supplied

Ένας Ελληνοαυστραλός βρίσκεται «πίσω» από τη μεγάλη διάκριση για τη Σχολή Φαρμακευτικής και Φαρμακολογίας (Pharmacy and Pharmacology) του Πανεπιστημίου Monash, την 1η θέση παγκοσμίως στην κατάταξη QS World University Rankings για το 2022.

Η QS Rankings αξιολογεί τις επιδόσεις πάνω από 1.300 Πανεπιστημίων διεθνώς και η τελική κατάταξη προκύπτει από την ανάλυση πάνω από 13,9 εκατ. άρθρων και ερευνών από ακαδημαϊκούς.

Είναι η πρώτη φορά που ένα Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας βρίσκεται στην κορυφή σε αυτό το αντικείμενο σπουδών, αλλά και η μοναδική πρωτιά για ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας φέτος στην QS Rankings.

Η Σχολή Φαρμακευτικής και Φαρμακολογίας του Monash βρίσκεται στην πρώτη τριάδα της κατάταξης συνεχώς τα τελευταία πέντε χρόνια και ήταν 2η το 2021.

Και οι διακρίσεις αυτές, όπως επεσήμανε η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Monash και αντιπρύτανης, καθηγήτρια Margaret Gardner AC, αποτελούν μία «απόδειξη της ηγεσίας του πρύτανη της Σχολής, καθηγητή Arthur Christopoulos (Αρθουρ Χριστόπουλου), καθώς και τη δέσμευση και αφοσίωση όλου του προσωπικού της Σχολής. Τους ευχαριστώ ειλικρινά και συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό το αξιοσημείωτο αποτέλεσμα».

Ο Arthur Christopoulos, PhD, εκτός από πρύτανης της Σχολής, είναι καθηγητής Αναλυτικής Φαρμακολογίας και διευθυντής του Neuromedicines Discovery Centre στο Monash University.

Είναι ειδικός, παγκοσμίου φήμης στην GPCR μοριακή φαρμακολογία με σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα, για τις οποίες έχει εκλεγεί στην Australian Academy of Science λαο και Australian Academy of Health and Medical Sciences.

Παιδί μεταναστών από τη Μεσσηνία, έλαβε Bachelor και PhD από το Victorian College of Pharmacy, πριν μεταβεί στις ΗΠΑ για τη μεταδιδακτορική του έρευνα. Εντάχθηκε στο δυναμικό του Monash University το 2006 ως Associate Professor και NHMRC Senior Research Fellow στο Department of Pharmacology.

Μεταξύ άλλων βραβείων του έχουν απονεμηθεί τα «John J. Abel Award» από την American Society for Pharmacology and Experimental Therapeutics και το «Rand Medal» από την Australian Society of Clinical and Experimental Pharmacologists and Toxicologists.

«Ο αδερφός μου κι εγώ (ο οποίος είναι φαρμακοποιός) είμαστε σπουδαία παραδείγματα του τι μπορεί να προσφέρει η καλή εκπαίδευση, αλλά την ίδια στιγμή, οι γονείς μας που δεν ήταν ιδιαίτερα μορφωμένοι και έφυγαν από το χωριό τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Αυστραλία αποτελούν σπουδαία παραδείγματα σκληρής εργασίας και αποφασιστικότητας», έχει δηλώσει ο καθηγητής Arthur Christopoulos σε συνέντευξή του στη συνεργάτιδα του «Νέου Κόσμου», Θεοδώρα Μαΐου.

Η πρόεδρος του Monash επεσήμανε ακόμη πως βάσει της QS Rankings το Πανεπιστήμιο πέρα του ότι ήταν νο.1 στη Φαρμακευτική και Φαρμακολογία, επέδειξε αριστεία στους τομείς έρευνας και εκπαίδευσης στον κλάδο αυτό, «κάτι που είναι σημαντικό για την υγεία της κοινωνίας μας στο μέλλον».

Ο Δρ Arthur Christopoulos, δήλωσε σχετικά ότι «η πανδημία ενδυνάμωσε σίγουρα τον κρίσιμο ρόλο, πρώτης γραμμής, που διαδραματίζουν οι φαρμακοποιοί και οι φαρμακευτικοί επιστήμονες στην κοινωνία. Πάνω και πέρα από τις συνήθεις υπηρεσίες τους, είδαμε όλο τον κλάδο να αναλαμβάνει δράση και να διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στο πρόγραμμα εμβολιασμών».

Όσον αφορά στη Σχολή του, όπως ανέφερε, «επιπρόσθετα στην ανάπτυξη του 1ου στην Αυστραλία υποψήφιου εμβολίου mRNA κατά της COVID, δημιουργήσαμε μία σειρά από σημαντικές νεοφυείς εταιρίες (startups) βιοτεχνολογίας, μεταξύ των οποίων η Septerna …. και ένα νέο Κέντρο για την αντιμετώπιση της επείγουσας ανάγκης για πιο ασφαλή και πιο αποτελεσματικά φάρμακα θεραπείας ψυχικών ασθενειών».

Ακόμη, είπε, η Σχολή εξέλιξε τα προγράμματα Σπουδών της ώστε να ανταπεξέλθει στην, σε παγκόσμια κλίμακα, επείγουσα ζήτηση προσωπικού στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της φροντίδας υγείας. «Είναι μία δυναμική επαγγελματική απασχόληση και είμαστε πολύ περήφανοι που το Monash αναγνωρίστηκε για την ευελιξία, την ανθεκτικότητα και την παγκόσμια αριστεία του σε αυτόν τον κλάδο».

Το Πανεπιστήμιο Monash και η Σχολή Φαρμακευτικής και Φαρμακολογίας είναι γνωστά για το υψηλού κύρους Monash Institute of Pharmaceutical Sciences (MIPS), που εκτός από το πρώτο στην Αυστραλία υποψήφιο εμβόλιο mRNA κατά της COVID-19, το 2021 ίδρυσε και το Κέντρο Νευροϊατρικών Ανακαλύψεων (Neuromedicines Discovery Centre), με τον καθηγητή Arthur Christopoulos να αναλαμβάνει τη διεύθυνση.

Οι ερευνητές του Monash αναπτύσσουν επίσης μία εισπνεόμενη σκόνη οξυτοκίνης για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας μετά τον τοκετό, που μπορεί να σώσει πολλές ζωές -εκτιμάται έως και 21.000 το χρόνο- ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σύμφωνα με την QS Rankings για το 2022 το Πανεπιστήμιο Monash βρέθηκε στα 100 πρώτα παγκοσμίως στη γενική κατάταξη, όπως επίσης το Australian National University, το University of Melbourne, το University of Sydney, το University of NSW, το University of Queensland και το University of Western Australia.

Την επιτυχία του Monash χαιρέτισε η κυβέρνηση της Βικτώριας, με τον υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο και για την Οικονομική Ανάπτυξη, Tim Pallas, να σημειώνει πως «όταν φοιτητές από όλο τον Κόσμο αναζητούν το καλύτερο μέρος για να σπουδάσουν Φαρμακευτική και Φαρμακολογία, αυτή η κατάταξη δείχνει πως θα το βρουν εδώ, στη Μελβούρνη».

«Είμαστε περήφανοι να υποστηρίζουμε τα Πανεπιστήμια μας καθώς δημιουργούν ανθρώπους και αποτελέσματα που κάνουν πραγματική διαφορά», τόνισε.

Η υπουργός Καινοτομίας, Ιατρικής Έρευνας και Ψηφιακής Οικονομίας, Jaala Pulford, επεσήμανε σχετικά ότι «από το υποψήφιο εμβόλιο mRNA έως τη σκόνη για την αιμορραγία μετά τον τοκετό, το Monash ηγείται διεθνώς».

«Οι ερευνητές της Βικτώριας προβαίνουν σε ανακαλύψεις που αλλάζουν ζωές και παραμένουμε δεσμευμένοι να τους βοηθήσουμε να ‘φέρουν’ αυτές τις καινοτομίες στην κοινωνία μας και σε όλο τον Κόσμο».

SEPTERNA

Ο καθηγητής Arthur Christopoulos και ο καθηγητής Patrick Sexton, διευθυντής του ARC Centre for Cryo-electron Microscopy of Membrane Proteins (Κέντρου για την Κρυοηλεκτρονική Μικροσκοπία Μεμβρανικών Πρωτεϊνών), του Monash Institute of Pharmaceutical Sciences (MIPS) είναι μεταξύ των ιδρυτών της Septerna.

Στα ιδρυτικά μέλη της εταιρίας είναι επίσης ο Νομπελίστας, καθηγητής Robert Lefkowitz, του αμερικανικού Duke University.

Η Septerna έλαβε 140 εκατ. δολ. στον Α’ γύρο χρηματοδότησης, στον οποία συμμετείχαν οι Third Rock Ventures, Samsara BioCapital, BVF Partners, Invus, Catalio Capital Management, Casdin Capital και Logos Capital.

Η νεοφυής εταιρία βιοτεχνολογίας έχει σκοπό να ανακαλύψει και να προωθήσει νέα μικρομοριακά φάρμακα που στοχεύουν υποδοχείς συνδεδεμένους με πρωτεΐνες G (GPCRs).

Οι GPCRs είναι η μεγαλύτερη και πιο ποικιλόμορφη οικογένεια υποδοχέων της κυτταρικής μεμβράνης. Έχουν μελετηθεί ευρέως ως «στόχοι» φαρμάκων. Υπολογίζεται ότι 700 εγκεκριμένα φάρμακα στοχεύουν GPCRs, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3  όλων των εγκεκριμένων έως σήμερα φαρμάκων.

Ωστόσο, παρά την επιτυχία μέχρι σήμερα, η μεγάλη πλειονότητα των πιθανών θεραπευτικών στόχων GPCRs παραμένουν αθεράπευτοι. Η πολυπλοκότητα και η διαμεμβρανική φύση των GPCRs έχουν καταστήσει δύσκολη την απομόνωσή τους εκτός του κυττάρου και απρόσιτες στις σύγχρονες μεθόδους ανακάλυψης φαρμάκων μικρών μορίων.

Η Septerna έχει αναπτύξει δική της τεχνολογία την GPCR Native ComplexTM Platform, για να ξεπεράσει ιστορικές προκλήσεις που σχετίζονται με την προσέγγιση του τεράστιου ανεκμετάλλευτου δυναμικού των φαρμακευτικών στόχων GPCR για ένα εύρος ασθενειών.

Πηγή:neoskosmos.com