Μητσοτάκης στη Realnews για τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος

Παρέμβαση για το μείζον ζήτημα της ενέργειας πραγματοποιεί με δήλωσή του στη Realnews o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ημέρες μετά την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη που προκάλεσε η απόφαση της Μόσχας να σταματήσει την τροφοδοσία της Πολωνίας και της Βουλγαρίας με ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο πρωθυπουργός τονίζει πως η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και αυτονομίας της χώρας αποτελεί πρώτο μέλημα της κυβέρνησής του, ενώ, παράλληλα, η κυβέρνηση δίνει μάχη για να απαλύνει τις επιπτώσεις στα τιμολόγια ενέργειας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «εξαντλούμε όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια και μετατρέπουμε σε εκπτώσεις ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο τα υπερέσοδα που προκύπτουν στις αγορές των ΑΠΕ και στις δημοπρασίες ρύπων. Εως σήμερα έχουν δοθεί οριζόντιες αλλά και στοχευμένες -στους πιο ευάλωτους ενισχύσεις, ύψους 4 δισ. ευρώ».

“Η κυβέρνηση έχει στηρίξει και θα συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές ενέργειας μέσα από ένα σχήμα επιδοτήσεων. Εχω πει ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα, έτσι ώστε να απορροφήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, εξαντλώντας στα όριά τους τα δημοσιονομικά περιθώρια. Θα ανακοινώσω τη δέσμη των προτάσεων μέσα στον Μάιο και, ακόμη και αν δεν υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα ισχύσουν από τον Ιούνιο. Εξαντλούμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που μας δίνει ο Προϋπολογισμός για να στηρίξουμε με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τους συμπολίτες μας. Αυτό κάνουμε από την αρχή της κρίσης και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε”.

enikos.gr