Παράνομη NAVTEX της Τουρκίας κόβει το Αιγαίο στα δύο

Άμεση ήταν η απάντηση στην παράνομη ΝΟΤΑΜ από πλευράς Ελλάδας, τονίζοντας το παράνομο της υπόθεσης, όσο και το άκυρο της άσκησης.

Με μία νέα παράνομη NOTAM οι Τούρκοι «κόβουν το Αιγαίο στη μέση» για μεγάλη άσκηση έρευνας και διάσωσης. Η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις δίχως φρένο.

Ειδικότερα, σε μια σημειολογική ημερομηνία καθώς η 29η Μαΐου που είναι η επέτειος της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, οι Τούρκοι ουσιαστικά δεσμεύουν όλο το ανατολικό Αιγαίο.

Οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει παράνομα πέντε περιοχές και ανάμεσά τους διαδρόμους μέσω των οποίων ζητούν από επιβατικά και εμπορικά αεροσκάφη να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας.

Άμεση ήταν η απάντηση στην παράνομη ΝΟΤΑΜ από πλευράς Ελλάδας, τονίζοντας το παράνομο της υπόθεσης, όσο και το άκυρο της άσκησης, καθώς αποκλειστικά υπεύθυνη για την έρευνα και τη διάσωση στο κέντρο του Αιγαίου είναι η Ελλάδα.

Tην ίδια ώρα, αντίστροφη είναι η μέτρηση για το νέο γεωτρύπανο του Ερντογάν, το τέταρτο κατά σειρά που αναμένεται να εισβάλει στο Αιγαίο.

Απ’ όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά, θα ξεκινήσει τις εργασίες του στην Ανατολική Μεσόγειο, και πιθανόν στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Τσαβούσογλου σε νέο ρεσιτάλ

Νέα επιχειρήματα για την άρνηση της Τουρκίας να συμφωνήσει στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προέβαλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας με τους ομολόγους του της Πολωνίας και της Ρουμανίας, υποστήριξε ότι η Ελλάδα καθυστέρησε να συμφωνήσει για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, αν η δεύτερη δεν άλλαζε το συνταγματικό της όνομα.

«Πόσα χρόνια κράτησε η ένταξη της ‘Μακεδονίας’; 11 χρόνια. Γιατί χρειάστηκαν 11 χρόνια; Γιατί η Ελλάδα ζήτησε από τη ‘Μακεδονία’ να αλλάξει το όνομά της. Έγινε Βόρεια Μακεδονία. Μετά από αυτό μπόρεσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και χρειάστηκαν 11 χρόνια», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Όπως τόνισε, η Τουρκία δεν ζητάει από καμία χώρα να αλλάξει το όνομά της, αλλά να σεβαστεί τους νόμους κατά της τρομοκρατίας.

newpost.gr