Φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο – το πρώτο, από τον Φεβρουάριο του 2020, που έγινε δια ζώσης – δεν έκανε την οποιαδήποτε αναφορά στον χρόνο των εκλογών, πυροδότησε εκ νέου, ζωηρά, το σενάριο για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Τα σενάρια ενισχύει και η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για νέα στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για να ανταπεξέλθουν στο «τσουνάμι» της ενεργειακής ακρίβειας, σε συνδυασμό με το παράθυρο που άφησε χτες ανοιχτό ο Χρήστος Σταικούρας, με την υποσημείωση ότι το εύρος των μέτρων θα το καθορίσει ο ελεύθερος δημοσιονομικό χώρος.

Γίνονται οι… λογαριασμοί για τα επόμενα μέτρα

Τα μολύβια έχουν πάρει φωτιά στο Πρωθυπουργικό γραφείο και στο οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να βρεθεί αυτός ο χώρος ή να δημιουργηθεί, και όπως συνομολογούν κυβερνητικά στελέχη όλες οι ελπίδες για κοινωνική πολιτική πέφτουν πάνω στα αυξημένα έσοδα που προσδοκάται να φέρει ο τουρισμός.

Όπως πρόσφατα σας έχει αποκαλύψει το newsit.gr οι εισηγήσεις συνεργατών και συνομιλητών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι εκλογές να προκηρυχθούν αμέσως μετά τα «μπάνια του λαού» και να διεξαχθούν πιθανότατα στις 25 Σεπτεμβρίου ή στις 2 Οκτωβρίου.

Mε όχημα την καλή τουριστική «σοδειά» και την αλλαγή του πολιτικού κλίματος που αναμένεται να επέλθει από την εφαρμογή των μέτρων για την μείωση των τιμολογίων του ρεύματος αλλά και τον θετικό αντίκτυπο του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Δεδομένου ότι ο “πήχης των προσδοκιών” είναι χαμηλά για απάντηση της Ευρώπης στην παρατεταμένη δοκιμασία που υφίστανται οι πολίτες, η κυβέρνηση προωθεί τη συνέχιση του δικού της εθνικού σχεδίου, με κρατικούς πόρους.

Αν και, στην έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, τη Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει ότι υπάρχει κίνδυνος για έναν δύσκολο χειμώνα και για παγκόσμια ύφεση αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης. Θέση που είναι κυρίαρχη μεν μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, ωστόσο, μέχρι στιγμής, τα αντανακλαστικά της Ευρώπης αποδεικνύονται… αδύναμα.

Οι νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να αφορούν στην συνέχιση της επιδότησης των καυσίμων καταρχήν και τον Ιούλιο, στην μείωση των τιμών στα νησιά, όπου ήδη η βενζίνη έχει αγγίξει τα 2,40 €, αλλά και σε στοχευμένα μέτρα για την στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Ξεκινά επικοινωνιακή «εκστρατεία»

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα πυκνώσουν οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιφέρεια, με έμφαση στις περιοχές όπου η Ν.Δ. σημειώνει δημοσκοπική φθορά. Ο στόχος είναι η κυβέρνηση, με μπροστάρη τον Πρωθυπουργό, να επικοινωνήσει την μέτρα στήριξης που έχει λάβει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ένα ρευστό διεθνώς περιβάλλον. Παράλληλα θα αναδείξει τα έργα που έχει προωθήσει αξιοποιώντας τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στη «μάχη» ρίχνονται και υπουργοί και βουλευτές. Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» είναι η Βόρεια Ελλάδα, όπου η τάση απομάκρυνσης από τη ΝΔ είναι πιο μεγάλη και οφείλεται εν πολλοίς και στο γεγονός ότι στην περιοχή αυτή είναι έντονο το φιλορωσικό στοιχείο, με μεγάλο αριθμό πολιτών να εκφράζει δυσαρέσκεια για τη στάση που κράτησε η κυβέρνηση έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Ελλάδα παραδοσιακά ήταν προνομιακή για το κυβερνών κόμμα και η αντιστροφή του κλίματος αποτελεί «στοίχημα».

newsit.gr