Οι αλλαγές που προκαλούνται στους ομογενείς από λεξιλογικούς δανεισμούς από τα αγγλικά στα ελληνικά

Διαδικτυακή διάλεξη για τους Έλληνες στην περιοχή του Κερνς, στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας θα παρουσιάσει η λέκτορας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δρ Αγγελική Αλβανούδη, την Πέμπτη 7 Ιουλίου, στις 7 μμ., στο πλαίσιο των σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού  που προσφέρει η  Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης.

Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος», το σεμινάριο εξετάζει τη δομή και τη χρήση της ελληνικής γλώσσας από τους μετανάστες στο Κερνς, στο  Βόρειο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.

Ειδικότερα, στο πρώτο μέρος της ομιλίας, η Δρ Αλβανούδη θα αναλύσει τις αλλαγές που προκαλούνται από τις γλωσσικές επαφές, όπως λεξιλογικούς δανεισμούς από τα αγγλικά στα ελληνικά, που υποκινούνται από την έντονη επαφή με την αγγλόφωνη κοινότητα υποδοχής και την πολιτιστική πίεση που σχετίζεται με το κύρος της κυρίαρχης γλώσσας. Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας, θα επικεντρωθεί στις λειτουργίες της εναλλαγής κωδικών στην αυστραλοελληνική συζήτηση.

Τα δεδομένα που αναλύθηκαν προέρχονται από παρατήρηση συμμετεχόντων και περίπου 23 ώρες ηχογραφημένων συνομιλιών και βιντεοσκοπήσεων με Έλληνες μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς.  Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν σε επιτόπια έρευνα τον Μάιο του 2013, στο πλαίσιο μιας διετούς, μεταδιδακτορικής υποτροφίας που είχε αναλάβει η κ. Αλβανούδη στο Ερευνητικό Κέντρο Γλώσσας και Πολιτισμού, στο Πανεπιστήμιο Τζέιμς Κουκ, προκειμένου να εξετάσει τα Ελληνικά που μιλούν οι κοινότητες μεταναστών στο Βόρειο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.

Η Δρ Αγγελική Αλβανούδη είναι κοινωνιογλωσσολόγος με ειδίκευση στη γλώσσα και το φύλο, τη γλωσσική επαφή και τη γλώσσα στην αλληλεπίδραση. Διδάσκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι Επιστημονική Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών.

Τον Απρίλιο του 2013 αποφοίτησε με διδακτορικό από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η παρακολούθηση της εκδήλωσης μπορεί να γίνει μόνο μέσω του διαδικτύου από το Youtube, Facebook

ertnews.gr