Ολυμπιακός: Δεν σκοράρει, δεν αρέσει, αλλά…

Ο Μιχάλης Τσόχος βλέπει τη γκρίνια να χτυπάει κόκκινο στον Ολυμπιακό μετά τα φιλικά, αλλά και τον Μαρτίνς να είναι σίγουρος ότι με τη Μακάμπι θα είναι έτοιμος.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Προφανώς και ο Ολυμπιακός δεν είναι έτοιμος και δεν θα μπορούσε να είναι και έτοιμος στις αρχές του Ιουλίου. Θα γίνουν ακόμη αρκετές μεταγραφές (κάποιες εκ των οποίων βασικών παικτών), και φυσικά θέλουν ακόμη χρόνο κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν προκειμένου να προσαρμοστούν.

Επιπλέον, οι ίδιοι οι παίκτες, οι παλιοί για την ακρίβεια, λένε ότι φέτος έγινε η πιο σκληρή και επίπονη προετοιμασία στην εποχή Μαρτίνς και ακόμη τα πόδια είναι βαριά. Ισως και εκεί να ποντάρει ο Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος εμφανίζεται σίγουρος ότι η ομάδα θα είναι έτοιμη σε δέκα ημέρες για τα καθοριστικά παιχνίδια με την Μακάμπι Χάιφα. Ότι πλέον θα κατεβάσει τους ρυθμούς στις προπονήσεις και όλη η δουλειά που έγινε τις πρώτες 20 ημέρες θα βγει στο χόρτο με έναν Ολυμπιακό γεμάτο ενέργεια και φρεσκάδα.

Προφανώς και είναι κάτι που μπορεί να ισχύει. Αλλωστε όπως έχει φανεί από την αρχή της προετοιμασίας ο Ολυμπιακός φέτος με βάση τις επιλογές του Πέδρο Μαρτίνς θα δώσει μεγάλο βάρος στην πίεση ψηλά, στα τρεξίματα, στο πρέσινγκ πάνω στη μπάλα, θα είναι μία ομάδα που θα ποντάρει πολλά στην ένταση στο παιχνίδι της και στην φυσική κατάστασή της, με σκοπό να τρέχει ασταμάτητα.

Αυτό είναι ένα δεδομένο και δεν έχεις κάποιο λόγο, τουλάχιστον για την ώρα, να το αμφισβητείς. Υπάρχουν όμως και ορισμένα ακόμη δεδομένα που προβληματίζουν. Κατά την άποψη μου ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι το μέγεθος του ρόστερ και οι πολλοί παίκτες οι οποίοι δοκιμάζονται σε διάφορες θέσεις και περιπλέκουν τα πράγματα. Ο Ολυμπιακός έκανε μία προετοιμασία χωρίς να επιχειρήσει ένα ξεσκαρτάρισμα του ρόστερ του, με αποτέλεσμα να είναι δεκάδες οι παίκτες που έχουν αγωνιστεί στα φιλικά από λίγο ως πολύ και κάποιοι από αυτούς προφανώς να μην έχουν ρυθμό.

Ο Ολυμπιακός μέχρι τώρα μόνο στις τέσσερις θέσεις της άμυνας έχει χρησιμοποιήσει 13 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να μου έχει ξεφύγει και κάποιος. Τρία δεξιά μπακ, τρία αριστερά μπακ και έξι κεντρικούς αμυντικούς. Από όλους αυτούς, ο μόνος που αποχωρεί είναι ο Μπακλαγιάνης για τον ΠΑΣ. Οι υπόλοιποι 12 παραμένουν και είναι υπερβολικός αριθμός για την τετράδα της άμυνας.

Προφανώς 8-9 παίκτες είναι αρκετοί για τις τέσσερις θέσεις της άμυνας. Στον Ολυμπιακό μέχρι τώρα πέραν του νεαρού που φεύγει για τον ΠΑΣ, έχουν παίξει οι Ανδρούτσος, Αβιλα, Βρσάλικο, Μανωλάς, Σισέ, Παπασταθόπουλος, Μπα, Αβράαμ, Κούτρης, Κίτσος, Ρέαμπτσιουκ. Και προσέξτε αναφέρομαι στους αμυντικούς που έχουν παίξει σε τουλάχιστον δύο φιλικά ο καθένας, όχι στον Λαλά, ή τον Σεμέδο για παράδειγμα.

Η ίδια κατάσταση υπάρχει και στα χαφ και στους μεσοεπιθετικούς και τους επιθετικούς. Ο Ολυμπιακός έχει στο ρόστερ του τέσσερα σέντερ φορ, τα οποία χρησιμοποιεί εναλλάξ στην προετοιμασία από λίγα λεπτά με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να βρουν ρυθμό. Αναρωτιέμαι αν ο Τικίνιο είναι να φύγει, ή αν ο Χασάν είναι να φύγει, τι νόημα έχει να παίρνουν τόσο πολύ χρόνο συμμετοχής στα φιλικά. Και φυσικά δεν έχει βάση το όσο ανήκουν στο ρόστερ του Ολυμπιακού πρέπει να παίζουν, διότι και ο Λαλά και ο Σεμέδο, και ο Φορτούνης, ο Βρουσάι, ο Τσούμιτς και ο Ονιεκούρου (μέχρι προχθές ο τελευταίος) ανήκουν στο ρόστερ του Ολυμπιακού, αλλά μέρος στην προετοιμασία και τα φιλικά δεν πήραν.

Το να κάνεις προετοιμασία με περισσότερους από 35 ποδοσφαιριστές δεν ξέρω πραγματικά τι νόημα έχει και σε τι σε βοηθάει. Και για να μην γελιόμαστε το να δοκιμάζεις τον Ανδρούτσο που τον έχεις στην ομάδα τόσα χρόνια ως αριστερό μπακ, όπως έκανε με τον Αρη ο Μαρτίνς, δεν έχει το παραμικρό νόημα. Επιπλέον η παρουσία τόσων πολλών παικτών δημιουργεί στα μάτια μου και ένα επιπλέον πρόβλημα στο κλίμα μέσα στην ομάδα. Όταν τουλάχιστον 10 παίκτες από αυτούς που παίζουν στα φιλικά και μετέχουν στην προετοιμασία, γνωρίζουν ότι δεν θα μείνουν ή είναι και σε συζητήσεις για να φύγουν, με πόση όρεξη συμμετέχουν και πόσο βοηθούν στο να δημιουργηθεί ένα ενωτικό κλίμα;

Όπως και να έχει βέβαια αυτό θα αλλάξει σύντομα, αλλά δεν ξέρω πόσο βοηθάει πραγματικά, ότι μεθαύριο όπου ο Μαρτίνς θα δηλώσει τους παίκτες για την Ευρώπη θα κόψει από τη λίστα πάνω από 10 παίκτες από αυτούς που συμμετέχουν και μάλιστα με αρκετά λεπτά συμμετοχής στα φιλικά και την προετοιμασία;

Ένα επιπλέον πρόβλημα που διαπιστώνω είναι ότι ο Μαρτίνς σε αυτή την πορεία δεν κατέληξε σε ένα σχήμα, από ένα σημείο και έπειτα, το οποίο να δοκιμάσει και να το μοντάρει. Οι υποθέσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή για την ενδεκάδα με την Μακάμπι στο πρώτο παιχνίδι τουλάχιστον, λένε: Βατσλίκ τέρμα.

Αμυνα από δεξιά προς τα αριστερά (Βρσάλικο, Σισέ, Μανωλάς, Ρέαμπτσιουκ), δύο κεντρικά χαφ Μ’Βιλά και Κανέ ή Μαντί, δεκάρι ο Ζινκερνάγκελ, εξτρέμ ο Μασούρας με τον Αμπουμπακάρ Καμαρά και φορ ο Ελ Αραμπί, με μοναδικό που να μπορεί να διεκδικήσει θέση στο αρχικό σχήμα να είναι ο Αγκιμπού Καμαρά. Αλήθεια αυτή η ενδεκάδα πόσα λεπτά έχει παίξει μαζί στα φιλικά; Να το κάνει γιατί θέλει να «κρυφτεί» από την Μακάμπι ο Μαρτίνς; Δεν το γνωρίζω…

Αν όμως αφήσουμε στην άκρη τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα στην προετοιμασία και δούμε ψυχρά το ρόστερ του Ολυμπιακού και προσθέσουμε σε αυτούς τους 13 που αναφέρω στην πιθανή ενδεκάδα του πρώτου αγώνα με την Μακάμπι, και έξι επτά αναπληρωματικούς, (Τζολάκη, Παπασταθόπουλο, Αβιλα, Μπουχαλάκη, Κούντε, Καρβάλιο, Βαλμπουενά, Ροντρίγκες, Τικίνιο και Χασάν), διαπιστώνουμε ότι ξεκάθαρα υπάρχει ένα πρόβλημα. Ο Ολυμπιακός έχει 23 ποδοσφαιριστές στο κλειστό ρόστερ του και κανείς εκτός των σέντερ φορ του, με εξαίρεση τον Μασούρα δεν έχει το γκολ στο βιογραφικό του.

Δεν βρίσκεις έναν παίκτη που στο παρελθόν να είχε σεζόν γεμάτες από γκολ, κάποιο εξτρέμ για παράδειγμα που να βάζει 10 γκολ τη σεζόν, κάποιον μεσοεπιθετικό που να βάζει 10 γκολ τη σεζόν, κάποιον κεντρικό χαφ που να βάζει 6-7 γκολ τη σεζόν. Από το ρόστερ του Ολυμπιακού λείπει ξεκάθαρα το γκολ και αυτό το φωνάζει το βιογραφικό των περισσότερων ποδοσφαιριστών του.

Φυσιολογικά λοιπόν λείπει το γκολ και από τα φιλικά του Ολυμπιακού, ο οποίος μέχρι τώρα έχει βρει μόλις ένα τέρμα σε ροή παιχνιδιού και αυτό από τον Ρέαμπτσιουκ. Όλα τα υπόλοιπα γκολ στα φιλικά του, που δεν είναι και πολλά έχουν επιτευχθεί είτε από στημένες φάσεις, είτε από κλέψιμο της μπάλας ψηλά μετά από καλό πρέσινγκ και προσωπικό λάθος αντιπάλου.

Οι επόμενες μεταγραφές του Ολυμπιακού θα πρέπει να είναι παίκτες που έχουν το γκολ, διότι είναι αδύνατο ο Ολυμπιακός να ζήσει μία ολόκληρη σεζόν περιμένοντας τα γκολ να έρθουν μόνο από τους σέντερ φορ του. Είναι επιτακτική ανάγκη για εξτρέμ και χαφ που να έχουν γκολ, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος στις οποίες ο Ολυμπιακός θα βρει πολλές κλειστές άμυνες.

Από την άλλη τα ματς με τη Μακάμπι και γενικά τα προκριματικά του καλοκαιριού είναι μία άλλη ιστορία. Ο Μαρτίνς θεωρεί ότι η καλή ανασταλτική λειτουργία, η καλή οργάνωση και η μεγάλη ένταση και ενέργεια που θέλει να βγάλει ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι του, είναι ικανά στοιχεία να του προσφέρουν προκρίσεις.

Είναι μία οπτική γωνία που ασφαλώς και μπορεί να δικαιωθεί, υπό την έννοια ότι τις προκρίσεις το καλοκαίρι τις κερδίζουν συνήθως οι ομάδες που δεν έχουν αλλάξει πολύ σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν και αυτές που ξέρουν να αμύνονται καλά και παρουσιάζονται γεμάτες από φρεσκάδα. Για αυτόν τον λόγο ενδεχομένως και να παρουσιάζεται σίγουρος ότι η ομάδα του θα είναι έτοιμη στα ματς με τη Μακάμπι Χάιφα. Το παρελθόν του στον Ολυμπιακό μας έχει δείξει ότι οφείλουμε να τον εμπιστευόμαστε, ειδικά τα καλοκαίρια και στους προκριματικούς. Υπομονή λοιπόν…

Πηγή: gazzetta.gr