Το Ελληνοαμερικανικό Λόμπι και οι Τουρκικές προκλήσεις

ΓΝΩΜΗ: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) με κοινή επιστολή που στάλθηκε στην  ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητούν από τους Αμερικανούς νομοθέτες να στηρίξουν την τροπολογία του ομογενή Δημοκρατικού, Κρις Πάπας, η οποία βάζει φρένο στην πώληση αλλά και στην αναβάθμιση των μαχητικών F-16 που ήδη διαθέτει η Τουρκία.

Η εξέλιξη αυτή, λίγες μέρες μετά και την άμεση αντίδραση και σκληρή ανακοίνωση επί του ιδίου θέματος άλλων δύο ομογενών, των ρεπουμπλικάνων βουλευτών, Γκας Μπιλιράκη και Νικόλ Μαλιωτάκη,  δίνουν το υπόβαθρο της ισχύος του ελληνο-αμερικανικού λόμπι στις ΗΠΑ. Αναδεικνύουν, όμως, ταυτόχρονα και τη σοβαρότητα του θέματος των τουρκικών προκλήσεων οι οποίες, μέρα τη μέρα αποκαλύπτονται σε όλη τους την έκταση που γεμίζει ανησυχίες Ευρωπαίους και Αμερικανούς.

Τελευταία πράξη του θεάτρου του παραλόγου που παίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην ιστοσελίδα της Τουρκικής Ακτοφυλακής, (κατατέθηκε και στον ΙΜΟ) δηλώνοντας, έτσι, η Άγκυρα,  με τον πιο επίσημο τρόπο τα όρια της… κυριαρχίας της στο μισό Αιγαίο!..

Είχαν προηγηθεί οι «γελοιότητες του μικρότερου εταίρου» του Ταγίπ Ερντογάν,  Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και άλλων αξιωματούχων πάλι με «χάρτες» που δείχνουν την Κρήτη καθώς και νησιά του Αιγαίου  υπό τουρκική κυριαρχία.

Η Εμφάνιση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και η ομιλία του στην Γερουσία, ήταν μόνον η αφορμή για την έξαρση της ενδημούσης από χρόνια πολλά ανθελληνικής προπαγάνδας της Άγκυρας, αλλά και της «αναθεωρητικής» απόπειρας να «οικειοποιηθούν» οι Τούρκοι το μισό Αιγαίο.

Η αιτία, όμως, πηγαίνει πολύ μακριά. Και καμία σχέση έχει με την πρόσφατη όντως θετική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.  Να θυμηθούμε όσα περί Συνθήκης της Λωζάνης ισχυρίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν τον Δεκέμβρη του 2017, από την Προεδρία της Δημοκρατίας και τον τότε Πρόεδρο, Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για νησιά  «που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948»;

Να θυμηθούμε το Σεπτέμβριο του 2019 όπου  η Τουρκία με τον πιο επίσημο τρόπο είχε αποκαλύψει τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας»; Μεταφέρουμε από το ρεπορτάζ της εποχής: «Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας στην οποία συμμετείχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και σε μία από τις φωτογραφίες τις οποίες δημοσίευσε η προεδρία στην ιστοσελίδα της εμφανίζεται ο πρόεδρος της χώρας, να υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών της σχολής όπου στο φόντο υπάρχει ένας χάρτης που γράφει «Γαλάζια Πατρίδα έκταση 462.000 χιλιομέτρων».

Αλλά και τον Οκτώβρη του 2020 με τη δημοσίευση ενός χάρτη, από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, Adil Karaismailoğlu οι Τούρκοι ουσιαστικά έκοβαν στη μέση το Αιγαίο…

Και επειδή οι Τούρκοι ακολουθούν την προκλητική, επιθετική και αλαζονική πολιτική …με συνέπεια (!) έσπευσαν πρόσφατα να κατοχυρώσουν και τον όρο “Turkaegean”, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό…

Τι κάναμε το 2017; Τι κάναμε το 2019; Ό,τι και το 2020. Τίποτα. Πήγαμε στο ραντεβού με τον Ερντογάν το 2022 και αντί να είμαστε εμείς θυμωμένοι για όσα ολοένα και προκλητικότερα λέει και πράττει εναντίον της Ελλάδας,  θεωρήσαμε ότι βάλαμε «ένα θεμέλιο για μια ουσιαστική βελτίωση του κλίματος των δυο πλευρών»…

Κάπως έτσι φθάσαμε τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» στον IMO όπου δήλωσαν αυτές τις περιοχές Ερευνας και Διάσωσης της Τουρκίας, στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων. Να σημειωθεί ότι ο IMO (Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας) είναι πολυεθνικός, διακυβερνητικός οργανισμός του ΟΗΕ, ο οποίος επιβλέπει τη σωστή και ασφαλή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών του στον τομέα της ναυσιπλοΐας…

«Οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι ένοπλες υπερπτήσεις πάνω από νησιά του Αιγαίου έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, δημιουργώντας μια πραγματική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Επιπροσθέτως, η Τουρκία διεξάγει προκλητικές και επικίνδυνες ναυτικές ασκήσεις, ενίοτε με αληθινά πυρά, στα ελληνικά χωρικά ύδατα και γύρω από κατοικημένα νησιά” επισημαίνουν στην προαναφερθείσα κοινή τους επιστολή, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC).

Η πρόσφατη Σύνοδος του ΝΑΤΟ ήταν το πολιτικό «Βατερλό» του Ταγίπ Ερντογάν. Δεν τόλμησε να θέσει τις εξωπραγματικές αναθεωρητικές του ιδέες για δήθεν «Γαλάζιες Πατρίδες» και αποστρατικοποιημένα ελληνικά νησιά.

Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι επιστρέφοντας στην πατρίδα του θα υποστείλει τη σημαία των προκλήσεων. Αυτή τη φορά, όμως, θα πρέπει να αισθανθεί ότι δεν μπορεί να προκαλεί ακινδύνως. Και αυτό μπορούν να το επιτύχουν η ελληνική Κυβέρνηση με τη στήριξη και συμπαράσταση του ελληνοαμερικανικού λόμπι που ενεργοποιείται στην Ουάσιγκτον.

Ήδη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε χθες, αναφορικά με τον «χάρτη  Μπαχτσελί» πως «η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται». Ένα ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα και προσωπικά προς τον κ. Ταγίπ Ερντογάν! Αν “χάσει” και τα F-16 θα υποχρεωθεί να κάνει αναδίπλωση, αντιλαμβανόμενος, επιτέλους, ότι ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από τον σύνγχρονο πολιτισμένο κόσμο.

ΥΓ: Είδηση τελευταίας ώρας:

Μια από τις δύο τροπολογίες για την απαγόρευση αναβάθμισης των F-16 ή πώλησης νέων μαχητικών στην Τουρκία «πέρασε» από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.