Ανάδειξη του ρόλου της «Παρχαρομάνας»

Το συντονισμό των δράσεων τους για την περαιτέρω ανάδειξη του ρόλου της «Παρχαρομάνας», αποφάσισαν, ανάμεσα σε άλλα, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Ωκεανίας και η Μέριμνα Ποντίων Κυριών στην Ελλάδα.

Ως «Παρχαρομάνα», στην ποντιακή διάλεκτο αναφέρεται η γυναίκα η οποία ανεβαίνει στα «παρχάρια», τα θερινά βοσκοτόπια, για να βοσκήσει τα ζώα της διεκπεραιώνοντας όλες τις κτηνοτροφικές εργασίες.

Η δουλειά της είναι αρκετά σκληρή, καθώς έχει να παλέψει εκτός των άλλων και με τα στοιχεία της φύσης.

Η κυρία Λίτσα Αθανασιάδη με την κυρία Ανατολή Δημητριάδου. Φώτο: Supplied/Μέριμνα Ποντίων Κυριών Ωκεανίας

Είναι μία γυναίκα δυναμική, επεσήμανε η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας, Λίτσα Αθανασιάδη, η οποία συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με την πρόεδρο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών στην Ελλάδα, Ανατολή Δημητριάδου.

Στη συνάντηση ήταν επίσης μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, Σιμέλα Σταματοπούλου, συνοδευόμενη από την κόρη της, Μάρθα Σταματοπούλου.

Φώτο: Supplied/Μέριμνα Ποντίων Κυριών Ωκεανίας

«Θέλουμε να στήσουμε μία πλακέτα στο χωριό Άγιος Δημήτριος, Κοζάνης εκεί που μέχρι και σήμερα γιορτάζουν αυτήν την ημέρα της δυναμικής γυναίκας», ανέφερε η κα Αθανασιάδη, σημειώνοντας ότι έγιναν συζητήσεις και ελήφθησαν αποφάσεις και γι’ άλλες μελλοντικές κοινές δράσεις.

Πηγή: neoskosmos.com