Απονομή βραβείων στο δείπνο της 100ετίας της ΑΗΕPΑ

Ορλάντο – Φλώριδα.-  Στην πολυδιάστατη προσφορά και στην πολυσχιδής δράση της AHEPA στην Αμερική, τον Καναδά, την γενέτειρα, την Ευρώπη και την Αυστραλία ήταν αφιερωμένο το επίσημο δείπνο της 100ετίας που παρατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 21 Ιουλίου 2022 στο Ξενοδοχείο «Coronado Springs Resort» του Ορλάντο της Φλώριδας.

Το δείπνο σηματοδότησε ταυτόχρονα και την λήξη με πανηγυρικό τρόπο του 100ού Συνεδρίου της AHEPA αλλά και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής η οποία γιόρτασε τα δικά της 100 χρόνια στο πλαίσιο της 46ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης που έλαβε χώρα από τις 3 έως τις 7 Ιουλίου 2022 στη Νέα Υόρκη.

Ο πρώτος αιώνας συνεργασίας των δύο φορέων επισφραγίστηκε με την δωρεά του ενός εκατομμυρίου δολαρίων της AHEPA για την ανέγερση του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.

Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου στο Συνέδριο και οι ομιλίες του σε όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις είχαν ως κεντρικό μοτίβο την αποφασιστικότητα αμφοτέρων των φορέων για την συνέχιση αυτής της συνεργασίας στον ανατέλλοντα αιώνα και στους αιώνες που θα ακολουθήσουν.

Στο δείπνο συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος δήλωσε με υπερηφάνεια ότι είναι δραστήριο μέλος της AHEPA, o Ομοσπονδιακός βουλευτής της Φλόριδας Γκας Μπιλιράκης, οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσινγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μάριος Λυσσιώτης, αντίστοιχα, η εκτελεστική διευθύντρια της «Ηγεσίας των 100», Πολέτ Πούλου και ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα, πρέσβης Λουκάς Τσώκας.

Παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Νίκος Λαρυγκάκης και εκπρόσωποι άλλων ομογενειακών φορέων.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η ύπατη πρόεδρος των Θυγατέρων της Πηνελόπης, Κάθυ Μπιζούκα, η ύπατη πρόεδρος των Θεραπαινίδων της Αθηνάς, Μαρία – Αννα Παντέλου, ο ύπατος πρόεδρος των Υιών του Περικλή Timothy Noitsis, καθώς επίσης και ο εκτελεστικός διευθυντής Βασίλειος Μωσαϊδης.

Τον συντονισμό ανέλαβε ο δημοσιογράφος του Fox News, Μάικ Εμμανουήλ (Mike Emmanouel).

Απονομή Βραβείων

Κατά την διάρκεια του δείπνου απονεμήθηκαν τα βραβεία του ύπατου προέδρου Δημήτρη Κόκοτα στους πρώην ύπατους προέδρους και αναδείχτηκε «ΑΧΕΠΑΝΣ» της Χρονιάς ο Δημήτρης Ματθαίου από την Ελλάδα.

Το «Σωκράτειο Βραβείο» απονεμήθηκε στον διευθυντή προϊόντων (Chief Product Officer) της Microsoft Πάνο Πανέι, ο οποίος εξέπληξε το ακροατήριο με την αναφορά στον πατέρα του που ήρθε από την Κύπρο στην Αμερική, πολέμησε στην Κορέα και εξήγησε πώς το επώνυμό τους από Παναγιώτου έγινε Πανέι.

Κατά την ομιλία του, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέδειξε τη σπουδαιότητα του έργου της οργάνωσης, διαχρονικά, για την προώθηση των εθνικών θεμάτων, τονίζοντας ότι η Ομογένεια προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην πατρίδα μας για την αντιμετώπιση απειλών και προκλήσεων και ταυτόχρονα συνιστά το πολυτιμότερο κεφάλαιο και ανεκτίμητο παράγοντα ισχύος και ασφάλειας για το έθνος μας.

Με στοιχεία από anamniseis.net/