Υπόθεση παρακολουθήσεων: Η ημερομηνία – “κλειδί”

Στη Βουλή αναμένεται να κορυφωθεί η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. 

Αθήνα.- Πρόσκληση προς τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων, η οποία θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022 προκειμένου να εξετάσει την ημερήσια διάταξη των εργασιών του σώματος, απέστειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, που θα διεξαχθεί στις 13:00, αναμένεται να συζητηθούν τόσο το χθεσινό αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα για τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια «για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ» όσο και το σημερινό αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας «λόγω αυτού καθεαυτού του σκανδάλου παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και μέσω του λογισμικού Predator, όσο και λόγω των προσπαθειών συγκάλυψής του από την κυβέρνηση».

Η ΠΝΠ για τις αλλαγές στην ΕΥΠ

Εν τω μεταξύ δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τις επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Προβλέπει μεταξύ άλλων ότι ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της, και πως η υποχρέωση παροχής γνώμης σύμφωνα με την παρ. 1 καταλαμβάνει και τον υπηρετούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας Διοικητή κ. Θ.Δεμίρη. Προβλέπεται επίσης και η τελική έγκριση από τον Εισαγγελέα Εφετών, επιχειρήσεων παρακολούθησης επικοινωνιών, επιστολών κλπ.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε η πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι επιβάλλεται η άμεση και πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, όπως και η θωράκιση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

«Η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας. Η εξαίρεση που προβλέπει το Σύνταγμα για λόγους εθνικής ασφάλειας συναρτάται με την ανάγκη προστασίας της χώρας σε ένα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον που προϋποθέτει εγρήγορση και δύσκολες σταθμίσεις. Πρέπει, ωστόσο, να ερμηνεύεται στενά και η εφαρμογή της να είναι σύμφωνη με τις αρχές του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας. Η απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και η διαφάνεια της κρατικής δράσης δεν συνιστά μόνον εγγύηση των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά τον πιο κρίσιμο δείκτη της ποιότητας της δημοκρατίας μας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Εν τω μεταξύ, ήδη υπάρχουν τα πρώτα ευρήματα από τον έλεγχο της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να τονίζει πως θα συνεχιστεί ο έλεγχος.

Παρέμβαση για την υπόθεση έγινε και από την αρμόδια επίτροπο της Κομισιόν.

«Οποιαδήποτε απόπειρα των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη. Τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους για να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα» σημείωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Ανίτα Χίπερ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει τη διεξοδική εξέταση υποθέσεων παρακολουθήσεων από τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών, ώστε να αποκατασταθεί, όπως τονίζεται, η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η πολιτική κόντρα

Στο «κατηγορώ» της Χαριλάου Τρικούπη για απουσία ενημέρωσης στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έριξε το γάντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι ο ίδιος αρνείται θεσμικά να ενημερωθεί.

«Ο κ. Ανδρουλάκης απορρίπτει και δεν αξιοποιεί καμιά θεσμική δυνατότητα ενημέρωσης: ούτε από την Κυβέρνηση, ούτε από το Κοινοβούλιο, ούτε από τις Δημόσιες Αρχές. Και ενώ αρνείται να ενημερωθεί αρμοδίως και ενδελεχώς, προβαίνει σε μια πλειάδα δηλώσεων που βασίζονται σε συμπεράσματα αυθαίρετα, χωρίς να έχει γνώση όλων των γεγονότων» τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε γιατί εάν το γνώριζε ο πρωθυπουργός η εξέλιξη της διαδικασίας θα ήταν διαφορετική: «Δεν αναφέρομαι σε καμία περίπτωση σε παρέμβαση του πρωθυπουργού στο στάδιο μιας διαδικασίας από την ώρα που έχει εγκριθεί, αλλά δεδομένου ότι πρέπει να υπήρχε ένα τέτοιου είδους αισθητήριο και φίλτρο αξιολόγησης, εάν αυτό ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού πριν εκκινήσει όλη η διαδικασία, η εξέλιξη της υπόθεσης θα ήταν διαφορετική».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά άμεση σύγκληση της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αυτήν την εβδομάδα, κάνοντας λόγο για σοβαρότατους λόγους κατεπείγοντος.

Οι βουλευτές της Επιτροπής, στην επιστολή που κατέθεσαν, ζητούν να κληθούν στην έκτακτη αυτή συνεδρίαση ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων, ο πρώην ΓΓ του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης και η Εισαγγελέας αποσπασμένη στην ΕΥΠ σε ακρόαση.  «Υπάρχει απόλυτη ανάγκη θεσμικής αντίδρασης για την προστασία της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην επιστολή του.

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι “είναι εμφανές ότι παίζουν καθυστερήσεις”. “Αλλά στην προσπάθειά τους αυτή κάνουν την ενοχή τους να φωνάζει ακόμη πιο δυνατά και τον φόβο τους για έλεγχο να μην κρύβεται με τίποτα. Ό, τι κι αν σκαρφιστούν, όσο σιωπητήριο και να προσπαθήσουν να επιβάλουν ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει. Τίποτα δεν γλιτώνει τον κ. Μητσοτάκη από τις ευθύνες του για την εκτροπή που επιχείρησε” αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σκληρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση για το θέμα των παρακολουθήσεων, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος καταλογίζει σοβαρές πολιτικές ευθύνες στον πρωθυπουργό. «Πρόκειται για μια δυσώδη υπόθεση η οποία βλάπτει σοβαρά και -νομίζω- με μη αντιστρεπτό τρόπο τη διεθνή εικόνα της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα της εμπλοκής του Μεγάρου Μαξίμου σε θέματα υποκλοπών και παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων παίζει στα μεγαλύτερα μέσα του εξωτερικού και από την άλλη έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία υποπίπτει από το ένα λάθος στο άλλο και από το ένα ψέμα στο άλλο» είπε στον ΣΚΑΪ ο Μιχάλης Κατρίνης.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Να λάμψει η αλήθεια, είναι θέμα δημοκρατίας

Να είχε το θάρρος ο πρωθυπουργός να πει ότι η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν είναι νόμιμο λάθος, αλλά αντισυνταγματική επιλογή, σχολιάζουν πηγές στη Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Να παραδεχτεί ο κ. Μητσοτάκης ότι ο υπερσυγκεντρωτισμός εξουσίας στο Μαξίμου γεννά παρενέργειες στο δημοκρατικό μας πολίτευμα. Αυτό το επιτελικό κράτος κατέρρευσε, δηλώνουν συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη. Επίσης, στο ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνουν συνεχώς πως δεν έχει δοθεί απάντηση για το ποιος έδωσε την εντολή παρακολούθησης και για ποιο σκοπό.

Όσον αφορά στην κριτική που δέχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης από την κυβέρνηση ότι αρνείται να ενημερωθεί για την υπόθεση, από την Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν «δεν έχει γίνει καμία πρόσκληση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από καμία δημόσια αρχή».

Η κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να πει την αλήθεια στην νέα συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

Στο ΠΑΣΟΚ επίσης επιμένουν για την διερεύνηση της υπόθεσης να λάμψει η αλήθεια με θεσμικό τρόπο σε πολιτικό και νομικό επίπεδο. Είναι μια υπόθεση, λένε, που δεν αφορά μόνο τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά όλους τους πολίτες.

Απαντήσεις όσον αφορά στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη δίνει η κυβέρνηση. Ειδικά στο θέμα της νομιμότητας της παρακολούθησης κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, σύμφωνα με την ΕΡΤ:

“1.  Διέπονται από ένα πολύ ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, που ξεκινάει από το 1994, ενδεχομένως και πριν, με μικρές τροποποιήσεις, το οποίο δεν εξαιρεί κανέναν. Να ανατρέξει όποιος επιθυμεί στο νόμο 2225/1994 γιατί στη Δημοκρατία, όσον αφορά στο νόμο, δεν υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι.

2.  Βασίζεται στην αξιολόγηση των πληροφοριών που έχει η ηγεσία της ΕΥΠ και στην έγκριση από εισαγγελικούς λειτουργούς.

3.  Δεν εξαιρείται κανείς λόγω της επαγγελματικής ή της άλλης ιδιότητάς του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «Είτε είσαι πολιτικός, είτε είσαι δημοσιογράφος, είτε είσαι γεωπόνος, είτε είσαι γιατρός, είτε είσαι ηθοποιός, είτε είσαι τεχνίτης δεν λέει το νομικό πλαίσιο ότι αποκλείεσαι του οποιουδήποτε ελέγχου της νόμιμης επισύνδεσης με τις διαδικασίες που περιγράφεται και που είναι οι προϋποθέσεις για αυτή τη νόμιμη επισύνδεση. Είναι σαφές ότι αυτό το πλαίσιο πρέπει κανείς να το ξαναδεί”.

Ουσιαστικά, η 22α Αυγούστου που ανοίγει η Βουλή είναι η πιο κομβική ημερομηνία καθώς θα συγκληθεί η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής η οποία θα ορίσει ημερομηνίες για:

  • Την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
  • Την σύγκληση της Επιτροπής θεσμών και διαφάνειας
  • Την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το εύρος της μπορεί να ανοίξει χρονολογικά (σίγουρα από την περίοδο από το 2015 λένε πληροφορίες της ΕΡΤ) με στόχο να φανεί πως οι αντίστοιχες διοικήσεις της ΕΥΠ στο παρελθόν διαχειρίστηκαν τέτοιες παθογένειες, αν τις διαχειρίστηκαν και όχι για να γίνει συμψηφισμός ή εκμετάλλευση γεγονότων.

enikos.gr