Ουκρανία: Ξεκίνησε η αντεπίθεση για την ανακατάληψη του νότου που ελέγχεται από τη Ρωσία

«Σήμερα αρχίσαμε επιθετικές ενέργειες προς πολλές κατευθύνσεις, περιλαμβανομένης της χερσονήσου της Χερσώνας», ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Suspilne.

 

Η Ουκρανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα την έναρξη μιας πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης για την ανακατάληψη εδαφών στο νότο που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις από την εισβολή τους πριν από έξι μήνες, μια κίνηση που αντανακλά την αυξανόμενη αυτοπεπίθηση του Κιέβου καθώς εισρέει δυτική στρατιωτική βοήθεια.

Η είδηση ​​ήρθε την στιγμή που ομάδα εμπειρογνώμων από τον ΟΗΕ κατευθύνεται προς το πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια για να το επιθεωρήσει. Ο σταθμός κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο αλλά εξακολουθεί να διευθύνεται από ουκρανικό προσωπικό.

«Σήμερα ξεκινήσαμε επιθετικές ενέργειες προς διάφορες κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Χερσώνας», ανέφερε ο ουκρανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Suspilne, επικαλούμενος την εκπρόσωπο της νότιας διοίκησης, Νατάλια Χουμενιούκ.

Η Ρωσία κατέλαβε γρήγορα περιοχές του νότου της Ουκρανίας κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας, στην πρώιμη φάση του πολέμου σε πλήρη αντίθεση με την αποτυχημένη προσπάθειά της να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο.

Η Ουκρανία έχει δηλώσει επανειλημμένα την πρόθεσή της να ανακαταλάβει το νότιο τμήμα της, και συγκεκριμένα την πόλη Χερσώνα, τη μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που η Ρωσία μπόρεσε να καταλάβει από την Ουκρανία από τότε που εισέβαλε πριν από έξι μήνες.

Η περιοχή βρίσκεται βόρεια της ρωσικής χερσονήσου της Κριμαίας και έχει ακτές στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί εξελιγμένα όπλα που παρέχονται από τη Δύση για να χτυπήσει ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών και να προκαλέσει όλεθρο στις γραμμές ανεφοδιασμού. Η Χουμενιούκ ανέφερε σε μια ενημέρωση τη Δευτέρα ότι η Ουκρανία έπληξε περισσότερες από 10 τέτοιες αποθήκες πυρομαχικών την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι τα χτυπήματα «αποδυνάμωσαν αναμφισβήτητα τον εχθρό».

Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την αντεπίθεση, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία παρέμειναν «αρκετά ισχυρές».

«Η αντεπίθεση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη εδώ και λίγη ώρα, εξουθενώνει τον εχθρό και δεν του δίνει την ευκαιρία να προχωρήσει», είπε η Χουμενιούκ στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Suspilne.

Λίγο μετά την ανακοίνωση, ο αρχηγός του προεδρικού επιτελείου της Ουκρανίας, Aντρέι Γέρμακ, έγραψε ένα αινιγματικό μήνυμα στο Telegram λέγοντας «η Χερσώνα μας είναι μπροστά».

Ο κυβερνήτης της προσαρτημένης από τη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας της Ουκρανίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ, απέρριψε την ουκρανική ανακοίνωση για αντεπίθεση στο Telegram χαρακτηρίζοντας την ως «ένα ακόμη ψέμμα της ουκρανικής προπαγάνδας». Η Κριμαία βρίσκεται δίπλα στην περιοχή της Χερσώνας.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Ατομικής Υπηρεσίας (ΙΑΕΑ) είπε ότι θα ηγηθεί μιας ομάδας επιθεωρητών αυτή την εβδομάδα στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, στον ποταμό Ντνίπρο στη νότια κεντρική Ουκρανία, χωρίς να διευκρινίσει την αναμενόμενη ημέρα άφιξής τους.

«Πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια και την ασφάλεια της μεγαλύτερης πυρηνικής εγκατάστασης της Ουκρανίας και της Ευρώπης», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι σε ανάρτησή του στο Twitter.

SOCIAL MEDIA WEBSITE VIA SOCIAL MEDIA WEBSITE VIA REUTERS

Ο ΙΑΕΑ ανέφερε ξεχωριστά ότι η αποστολή θα αξιολογήσει τη φυσική ζημιά, θα αξιολογήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζεται το προσωπικό στο εργοστάσιο και θα «καθορίσει τη λειτουργικότητα των συστημάτων ασφάλειας και ασφάλειας».

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αποστολή του ΔΟΑΕ είναι «απαραίτητη» και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει την Ουκρανία να μειώσει τις στρατιωτικές εντάσεις στο εργοστάσιο.

Τα Ηνωμένα Έθνη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία ζήτησαν απόσυρση στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού από το πυρηνικό συγκρότημα για να διασφαλίσουν ότι δεν αποτελεί στόχο. Αλλά το Κρεμλίνο απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο εκκένωσης του χώρου.

Νωρίτερα, ο στρατός της Ουκρανίας ανέφερε βομβαρδισμό εννέα ακόμη πόλεων στην απέναντι πλευρά του Ντνίπρο από το εργοστάσιο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της κατέρριψαν ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που προσπαθούσε να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Είπε ότι δεν υπήρξε σοβαρή ζημιά και τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν φυσιολογικά.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές.

Η ουκρανική κρατική πυρηνική εταιρεία Energoatom δήλωσε ότι δεν έχει νέες πληροφορίες για επιθέσεις στο εργοστάσιο.

Στην περιοχή του Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές κοντά στο Μπαχμούτ, το Σούμι, το Γιακόβλιβκα, το Ζάιτσεβο και την Κόντεμα, ανακοίνωσε ο στρατός της Ουκρανίας νωρίς τη Δευτέρα.

Από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν οκτώ πολίτες στην επαρχία Ντόνετσκ την Κυριακή, δήλωσε ο κυβερνήτης της Πάβλο Κυριλένκο.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

Τη Δευτέρα εξάλλου, ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να εμποδίσει τα ευρωπαϊκά έθνη να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου τους αρκετά για να αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο χειμώνα.

Η Σουηδία, η οποία μαζί με τη Φινλανδία σχεδιάζει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους σχεδόν 50 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Στοκχόλμη του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο Κουλέμπα προέτρεψε τη Σουηδία να παράσχει όπλα όπως οβίδες. «Κάθε ευρώ, κάθε σφαίρα, κάθε βλήμα μετράει», είπε.

Η Γερμανία θα στείλει επίσης περισσότερα όπλα στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες και θα βοηθήσει στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων πυροβολικού και αεράμυνας του Κιέβου, είπε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε διάσκεψη στην Πράγα, όπου επιβεβαίωσε επίσης τη γερμανική υποστήριξη προς την Ουκρανία και σε πολλές άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

huffpost.gr