Οι σουηδικές εκλογές κρίσιμες για το μέλλον της χώρας

Ξένη Δημοσίευση

 

Σωτήρης Δελής

Επ μέλος της σουηδικής Βουλης

Επ. μέλος ΠαΔΕΕ

Στις 11 Σεπτεμβρίου οι Σουηδοί πηγαίνουν στις κάλπες για την ανάδειξη μιας νέας κυβέρνησης που θα οδηγήσει την Σουηδία μέχρι το 2026.

Οι πολιτικές συγκεντρώσεις των κομμάτων οι πολιτικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις καλα κρατούν μέχρι το τελος. Οι πολίτες παρακολουθούν και τα κόμματα ελπίζουν σε μεγάλη συμμετοχή ψηφοφόρων.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν κυβερνήσει οι σοσιαλδημοκράτες μέσα από αδιάκοπες κρίσεις με την βοήθεια των Πράσινων και του Κέντρου. Το αριστερό κόμμα, πρώην αριστερό κομμουνιστικό κόμμα, δεν έχει συμμετάσχει στην κυβέρνηση αλλά η στρατηγική του κόμματος είναι να υπερασπίζεται την κοκκινοπράσινη συμμαχία.

Από την αντίθετη πλευρά, το Μετριοπαθές μέτωπο, με τα κόμματα των Μετριοπαθών, Σουηδών Δημοκρατών, Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελεύθερων, η αποκαλούμενη Μπλε Συμμαχία, έχουν ισορροπίσει τις αντιστάσεις αλλά όπως δείχνουν οι μετρήσεις το αποτέλεσμα των εκλογών τείνει να γίνει σχεδόν ισόπαλο με διαφορά 0,5-1,5% που σημαινει ότι η πολιτική αστάθεια στην χώρα τείνει να παραμείνει με τα σοβαρά προβλήματα που την ακολουθούν.

Η εμπειρία μου από την πολιτική είναι ότι εάν μια κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική σταθερότητα και την αυτοδυναμία να κυβερνήσει αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να είναι συνέχεια στην ομηρία αυτών που ανήκουν στο ίδιο μπλοκ κομμάτων και να κατευθύνουν πολλές φορές το κυβερνητικό έργο με την δικη τους ατζέντα.

Το κυβερνητικό έργο παραμελείται εφόσον η κυβέρνηση αναλώνει τον χρόνο της να αναζητά συμμαχίες για να ”περάσει” από το κοινοβούλιο τις προτάσεις της με ότι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα.

Αυτό λοιπόν έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στην πολιτική σκηνή της χώρας με αποτέλεσμα την παράλυση του κυβερνητικού έργου μέσω των συνεχών πολιτικών αναλύσεων και πολιτικών συντεχνιών.

Το περίφημο σουηδικό μοντέλο έχει πάει με αλλά λόγια περίπατο και έχει αντικατασταθεί από ένα μοντέλο κοινωνικής ανησυχίας και αριστερών πειραματισμών.

Και επειδή όταν ο πολίτης πηγαίνει στην κάλπη θα πρέπει να έχει γνώση του αποτελέσματος του κυβερνητικού έργου θα πρέπει να αναφερθούμε σύντομα σε αυτό.

Η Σουηδία την τελευταία οκταετία δεν σημείωσε θετική εξέλιξη μια και τα προβλήματα της χώρας μπορούν να συγκεντρωθούν στα παρακάτω σημεία.

Α. Κατακόρυφη αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος και αδυναμία της χώρας στην καταπολέμηση του. Είναι δυστυχώς γεγονός ότι η Σουηδία κατατάσσεται πλέον μέσα στις πρώτες παγκόσμιες θέσεις στο οργανωμένο έγκλημα.

Β. Βαρειά φορολογία. Στα τελευταία 8 χρόνια οι σοσιαλδημοκράτες αύξησαν τους ήδη μεγάλους φόρους, σε παγκόσμια σύγκριση, 46 φορές!

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τους περιορισμούς που δημιουργούνται όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των πολιτών και την συμπίεση των επενδύσεων.

Γ. Προβλήματα στο σύστημα υγείας και ουρές ασθενών που επείγονται χειρουργικών επεμβάσεων ενώ το υγειονομικό προσωπικό αισθάνεται πιεσμένο. Και αυτά συμβαίνουν όταν τεράστια ποσά διατίθενται για την λειτουργία του σουηδικού συστήματος υγείας.

Δ. Μια αποτυχημένη πολιτική στο μέτωπο της μετανάστευσης και την απόλυτη αποτυχία στην ενσωμάτωση αυτών η χώρα δέχεται. Και εδώ τεράστια ποσά διατίθενται, οι μετρήσεις αναφέρουν ότι τα ποσά αυτά υπερβαίνουν κατά πολύ τον προϋπολογισμό της άμυνας της χώρας. Ακούγεται απίθανο αλλά δυστυχώς αληθεύει.

Ε. Προβλήματα παιδείας εφ όσον η αποτυχία της ενσωμάτωσης έχει σαν αποτέλεσμα στην κυριολεξία ”το ξεχαρβάλωμα” της παιδείας με παραγωγή πολλών αναλφάβητων.

Ζ. Η δημιουργία πολλών περιοχών που οι μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί και που ο σουηδικός νόμος και η αστυνομία αδυνατεί δυστυχώς να παρακολουθήσει. Μικρες κοινωνίες μοντέλα από αφρικανικές χώρες, Ιράκ, Αφγανιστάν κλπ όπου οι σουηδικοί νόμοι δεν ισχύουν. Καθημερινές επιθέσεις σε προσωπικό της αστυνομίας, πυροσβεστικής, ασθενοφόρων είναι πλέον legio συχνά με νεκρούς και βαριά τραυματίες από την πλευρα ιδιαίτερα της αστυνομίας.

Η. Η βιομηχανία των επιδομάτων που η σοσιαλδημοκρατία χρησιμοποιεί σαν μέσο εξάρτησης του πολίτη και στην συνέχεια την δημιουργία εκλογικής βάσης για εκατοντάδες χιλιάδες ψηφους.

Η βιομηχανία επιδοματων εμποδίζει όχι μόνο την ενσωμάτωση των μεταναστών εφ όσον το σύστημα ”επιτρέπει” στο άτομο και την οικογενεια να ζουν με τα επιδοματα χωρίς να εργάζονται αλλά και την δημιουργία προβλημάτων στην αγορά εργασίας.

Θ. Μεγάλα προβλήματα ενέργειας, τεταρτη χώρα σε ανεργεια στην ΕΕ και καλπάζον πληθωρισμό απειλουν την κοινωνική συνοχή και το πορτοφολι του πολίτη.

Ι. Θετικό το γεγονός της καλής σουηδικής οικονομίας που έως τώρα και λόγω του χαμηλού της δανεισμού ιστορικά ως και της υψηλής φορολογίας έχει αντέξει την όλο και πιο αυξανόμενη χειροτέρευση των οικονομικών δεικτών.

Κ. Θετικό το γεγονός του αιτήματος της χώρας για μέλους του ΝΑΤΟ που έγινε κάτω από την ρωσική απειλή και που αποκάλυψε τελικά ότι η ”σουηδική ουδετερότητα” που οι σοσιαλδημοκράτες υποστήριζαν ήταν στην πραγματικοτητα σκηνικό Ποτέμκιν. Ως γνωστόν η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα ένταξης. Οι Σουηδοί πλέον από ”πρώτο χερι” ανακαλύπτουν την αληθινή Τουρκία μια και πριν ”η Τουρκία ήταν φίλη χώρα”.

Η Σουηδία σήμερα είναι μια χώρα που διαφέρει εντελώς από αυτήν που γνωρίζαμε επειδή η πολιτική των τελευταίων ετών με βάση ”τον ανθρωπισμό και την ισότητα” έχει δημιουργήσει καταστάσεις αντίθετες από τις θεωρητικές πολιτικές, στρατηγικούς στόχους και ορθότητας που οδηγούν σε αρνητικά αποτελέσματα και αποτυχημένες πολιτικές που κοστίζουν δισεκατομμύρια στον σουηδο φορολογούμενο.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι πολιτικές που επιδρούν αρνητικά στη χώρα και την εξέλιξη της. Η σημερινή κατάσταση με κυβερνήσεις και κυβερνητικά σχήματα μειοψηφίας οδηγούν δυστυχώς σε τέτοια αποτελέσματα αυτοδιάλυσης.

Είναι σημαντικό οι Σουηδοί ψηφοφόροι με την ψήφο τους και την γνώση τους για την σημερινή κρίσιμη κατάσταση της χώρας να προσέλθουν στις κάλπες και να δώσουν το μήνυμα για το μέλλον μιας χώρας που πριν από δεκαετίες ήταν το μοντέλο ανάπτυξης και κοινωνικής ευμάρειας και που σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Δυστυχώς έχουν περάσει τα χρόνια ”με το μέλι και το γάλα” και ο Σουηδός ψηφοφόρος καλείται να ψηφίσει εάν θέλει μια δυνατή Σουηδία η μια χώρα βυθισμένη σε προβλήματα που πολλές φορές βλέπουμε σε τριτοκοσμικές κοινωνίες.