Σήμερα η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας – Οι προτάσεις στο τραπέζι και το αγκάθι του πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Οι «27» υπουργοί Ενέργειας συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να καταλήξουν σε ένα «πακέτο» μέτρων που θα μετριάζει το βαρύ κόστος της ενεργειακής ακρίβειας

Αντιμέτωποι με έναν σκληρό χειμώνα θα έρθουν οι Ευρωπαίοι μετά τους ρωσικούς εκβιασμούς με το φυσικό αέριο.

Η Ευρώπη αναζητά κοινό βηματισμό, για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στους προϋπολογισμούς των νοικοκυρίων και των επιχειρήσεων.

Οι «27» υπουργοί Ενέργειας συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να καταλήξουν σε ένα «πακέτο» μέτρων που θα μετριάζει το βαρύ κόστος.

Σημείο τριβής στις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι αυτή για το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, κίνηση που αιφνιδίασε και δίχασε τις πρωτεύουσες.

Η ελληνική πλευρά δεν προσέρχεται στην έκτατη σύνοδο με θετική στάση απέναντι στην πρόταση της Κομισιόν. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς για την σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο και της αποσύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου από αυτήν του ηλεκτρικού ρεύματος. Ενεργεια, Μέτρα,

«Τα μέτρα, που θα αποφασιστούν δεν πρέπει να επιφυλάσσουν περισσότερα οφέλη και λιγότερα προβλήματα, για αυτούς, που τα λαμβάνουν», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένη με την πρόθεση της Κομισιόν για πλαφόν που θα αφορά αποκλειστικά το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί πως η επιθυμητή λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει πλαφόν και σε τιμές που αφορούν και τις υπόλοιπες μεγάλες αγορές ενέργειας, όπως των ΗΠΑ και της Ασίας, καθώς το παρόν σύστημα είναι εύκολα χειραγωγήσιμο από τους πιο ισχυρούς παίκτες και ιδιαίτερα από την Gazprom, η οποία ως κυρίαρχος επηρεάζει την αγορά.

Η ελληνική πλευρά δια του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, θα ζητήσει τη λήψη άμεσων και γενναίων μέτρων και αποφάσεων, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις.

Στις υπόλοιπες προτάσεις που έχει καταθέσει η Κομισιόν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία ως προς την ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμού φορολόγησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγικών εταιριών, που στη συνέχεια θα διατίθενται για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Ακόμα, συμφωνία υπάρχει και για την ανάγκη να μπει πλαφόν στις χονδρικές τιμές στην παραγωγή ρεύματος από άλλες πηγές πλην του αερίου.

Πηγή: skai.gr