Μήνυμα της ισχυρής Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα

Οι «κόκκινες γραμμές» για την Αθήνα, οι απαντήσεις στις τουρκικές συκοφαντίες και η χείρα φιλίας στον τουρκικό λαό, ήταν τα κυρίαρχα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού στο διεθνές ακροατήριο, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τα γεγονότα και τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την Τουρκία, αλλά και η ευρύτερη περιοχή, αποδομώντας τις τουρκικές αιτιάσεις και αξιώσεις. Παραλλήλισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ενώ άφησε ανοιχτό το δίαυλο του διαλόγου με τους γείτονες, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Στο ιδιαίτερα πυκνό πρόγραμμα αυτών των τεσσάρων ημερών, ο πρωθυπουργός σε όλες του τις ομιλίες, τις επαφές, τις συνεντεύξεις και τις συναντήσεις επί αμερικανικού εδάφους μετέφερε το μήνυμα της ισχυρής Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα. Την ίδια ώρα επιδόθηκε σε μία επίθεση φιλίας προς τον τουρκικό λαό.

Ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στα τουρκικά στην επίσημη σελίδα «Prime Minister GR» στο Twitter αναφέρει:

«Με αυτό το μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στους Τούρκους ηγέτες αλλά και στον τουρκικό λαό: η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία. Δεν είμαστε ο εχθρός. Είμαστε γείτονες και δίνουμε μεγάλη σημασία στις μεταξύ μας φιλικές σχέσεις. Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Νωρίτερα με νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα ο πρωθυπουργός αποδόμησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την τουρκική έωλη επιχειρηματολογία θέτοντας με σαφήνεια τις “κόκκινες ελληνικές γραμμές” που είναι η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Πολλά ήταν τα μηνύματα προς φίλους, συμμάχους και γείτονες με κορυφαία εκείνα της ισχυρής Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα, προς την τουρκική ηγεσία ότι δεν θα δεχθούμε bulling, ψέματα Ερντογάν στο μεταναστευτικό, αλλά και προς τον γειτονικό λαό πως “η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για αυτόν”.

Για το μεταναστευτικό, ο κ Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που σώζει ζωές και εξακολουθεί να φυλάει τα σύνορα της.

Για την Ουκρανία επεσήμανε την ξεκάθαρη θέση της Αθήνας ότι είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας και εξήγησε πόσο σημαντικό είναι να αποτύχει ο αναθεωρητισμός του Ρώσου Προέδρου.

Στο κυβερνητικό επίπεδο σημειώνουν

Ότι μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Νέα Υόρκη, πλέον οι περισσότεροι έχουν κατανοήσει ότι η Ελλάδα έχει δίκιο και η Τουρκία λόγω της συμπεριφοράς της απέναντι στην χώρα μας αλλά και στα υπόλοιπα μέτωπα, όπως η Ρωσία και το Ιράν έχει παρεκτραπεί, πολλαπλώς, από το Διεθνές Δίκαιο.

Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν, ότι ο Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ δεν άφησε τίποτε αναπάντητο, επανέλαβε την αδιαπραγμάτευτη προσήλωση της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο και ανέδειξε τον πολυσήμαντο ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή ως πυλώνα σταθερότητας, ενεργειακού κόμβου και ελκυστικού επενδυτικού προορισμού.

Πηγή:ertnews.gr