Ο Πρωθυπουργός στο «Οχυρό Σκαραμαγκά» του Πολεμικού Ναυτικού

Με μεγαλοπρέπεια, όπως αρμόζει στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και του ήρωα – πεσόντα των Ιμίων το 1996, Παναγιώτη Βλαχάκου, πραγματοποιείται σήμερα το πρωί η τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο ΠΝ του νεότευκτου Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνομένων Βλημάτων «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ», στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών, στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά.

Το «παρών» θα δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η παρουσία του οποίου θεωρείται σημειολογική όχι μόνο λόγω του ονόματος που δίδεται στην 7η Πυραυλάκατο κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ, τύπου SUPER VITA, αλλά και με δεδομένη την τουρκική προκλητικότητα αλλά και το γεγονός ότι ναυπηγήθηκε εξ ολοκλήρου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που πλέον μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου έχουν μπει στην φάση της εξυγίανσης.

Το enikos.gr είχε δημοσιεύσει πριν λίγες ημέρες αποκλειστικές εικόνες από τον πρώτο δοκιμαστικό – κι επιτυχημένο πλου της ΤΠΚ Ρ-79, για την οποία οι εργαζόμενοι – που τα προηγούμενα χρόνια έμειναν ακόμη και 32 μήνες απλήρωτοι κι έχουν πολλούς μήνες που εργάζονται με έναντι – έκαναν πράξη την υπόσχεσή τους και παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν δεν το χρώμα του χρήματος, έδειξαν ότι τηρούν τις υποσχέσεις τους κι έβαλαν πλάτη για την ταχύτερη παράδοση του πλοίου, από τον Νοέμβριο που αρχικά υπολογιζόταν.

Στις εικόνες φαίνεται ότι εγκατασταθεί τα υπόλοιπα οπλικά της συστήματα καθώς τα ραντάρ επί των οποίων γίνονται συνεχείς δοκιμές. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί ο έλεγχος των μηχανών και βγήκε για δοκιμαστικό πλου, μετά την εγκατάσταση και λειτουργία και των δεύτερων μηχανών.

Αυτό που μένει είναι η τοποθέτηση των πυραυλικών συστημάτων, για τα οποία όμως υπεύθυνοι δεν είναι οι εργαζόμενοι ούτε το ναυπηγείο αλλά έχει να κάνει με τους χρόνους παράδοσης στο ΠΝ από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Αμέσως μετά την ονοματοδοσία και την τελετή ένταξης αναμένεται η «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» να επιστρέψει στην Ελευσίνα, απ’ όπου όπως όλα δείχνουν θα αποπλεύσει πάνοπλη πλέον περί τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου.

Οι 8 πύραυλοι Exocet Blk3 που φέρει – όπως και οι υπόλοιπες της κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ – έχουν εμβέλεια 180 χλμ, προκαλώντας εφιάλτες στις αντίπαλες άμυνες. Παράλληλα με το πλωραίο πυροβόλο 76mm / 62 Super Rapido και τα 2 πρημναία πυροβόλα 30mm της OTOBREDA αλλά και το αντιβληματικό σύστημα (CIWS) GLMS RAM το οποίο φέρει 21 πυραύλους, το καθιστούν αστακό και ταυτόχρονα πανίσχυρη απειλή για τις αντίπαλες άμυνες.

Πηγή:enikos,gr