Η Ελλάδα στην Ομογένεια των χωρών της Λατινικής Αμερικής

Συνάντηση Ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον ΥΦΥΠΕΞ Α. Κατσανιώτη με βουλευτές του κοινοβουλίου της Ουρουγουάης

Συναντήσεις με βουλευτές – μέλη του κοινοβουλίου της Ουρουγουάης πραγματοποίησε Ελληνική Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη.

Η Ελληνική αποστολή, η οποία αποτελούταν από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κατσανιώτη, τους βουλευτές Μάξιμο Χαρακόπουλο, Στάθη Κωνσταντινίδη, Μαρία Κεφάλα, Δημήτρη Βαγενά και τον ο γενικό γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη συναντήθηκε με τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού της Ουρουγουάης Nancy Nunez Soler και Silvana Perez Bonavita καθώς και με τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Diego Reyes.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η ανάγκη διεύρυνσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ουρουγουάης στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού και του πολιτισμού ενώ υπογραμμίστηκε ο σημαντικός ρόλος της Ελληνικής κοινότητας του Μοντεβιδέο στην ανάπτυξη στενών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης και οι Έλληνες βουλευτές βρίσκονται στο Μοντεβιδέο προκειμένου να μετέχουν στις εργασίες της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης 2022 Νοτίου Αμερικής.

Αλλες επαφές στο Μποένος Αϊρες και “Πλατεία Ελλάδας”

Συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης της Αργεντινής  και επαφές με εκπροσώπους  των Ελληνικών κοινοτήτων του Μπουένος Άιρες πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης κατά την επίσκεψή του στην χώρα της Νότιας Αμερικής.

Ο κ. Κατσανιώτης συνοδευόμενος από την πρέσβη της Ελλάδας στο Μπουένος Άιρες Ελισάβετ Φωτιάδου πραγματοποίησε συνάντηση με τον ομόλογό του, Υφυπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής  Pablo Anselmo Tettamanti και μεταξύ άλλων συζήτησαν την ανάγκη περαιτέρω διεύρυνσης και εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Αργεντινής ενώ τόνισαν την σημασία της Ελληνικής Διασποράς στην χώρα.

Παράλληλα, ο  Υφυπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον Ελληνικής καταγωγής Υπουργό Δημοσίων Έργων Gabriel Katopodis. Οι κ.κ. Κατσανιώτης και Katopodis συζήτησαν τις δυνατότητες διεύρυνσης των διμερών συνεργασιών στους τομείς τουρισμού, εκπαίδευσης, αγροδιατροφής και τεχνολογίας. Επίσης, συμφώνησαν να υπάρξει συντονισμός και συνεργασία προκειμένου ελληνικές εταιρείες να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς τους προγράμματος κατασκευής δημοσίων υποδομών που θα πραγματοποιηθούν στην Αργεντινή την περίοδο 2023 – 2025 (κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων, αυτοκινητοδρόμων, γεφυρών κ.α.)

Στο πλαίσιο των επαφών με παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής της Αργεντινής, ο κ. Κατσανιώτης πραγματοποίησε συνάντηση και με την ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Banco Nacion της Αργεντινής και πρώην υπουργό Οικονομίας Silvina Batakis καθώς και με τον επίτιμο πρόξενο της Κύπρου Νικόλαο Κτιστάκη.

Πέραν αυτών, ο Υφυπουργός Εξωτερικών εγκαινίασε την επετειακή έκθεση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Μπουένος Άιρες για τα 100 χρόνια Μικρασιατική Καταστροφή η οποία φιλοξενείται στο κτίριο της Ένωσης Πελοποννησίων Νοτίου Αμερικής ενώ χαιρέτησε την εκδήλωση ονοματοδοσίας τμήματος κεντρικού πάρκου του Μπουένος Αιρες σε «Πλατεία Ελλάδας».

Επίσης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους των Ελληνικών κοινοτήτων που ζουν σε: Μπουένος Άιρες, Μπάνφιλντ, Μπερίσο, Μπαχία Μπλάνκα, Παρανά, Ελληνική και Τουκουμάν και να ανταλλάξουν απόψεις για τους τομείς και τους τρόπους για την καλύτερη επικοινωνία και εξυπηρέτησή τους από την Ελληνική πολιτεία.