Ένα ακόμη βήμα για τη διάσωση της Ελληνικής στη Βικτώρια

Ένα ακόμη βήμα έγινε στον αγώνα για τη διάσωση της νεοελληνικής γλώσσας στη Βικτώρια, καθώς μέλη της Ομάδα Εργασίας «Φάρος» (Pharos Working Party), συναντήθηκαν με συμβούλους της πολιτειακής υπουργού Παιδείας, Natalie Hutchins, καταθέτοντας το Στρατηγικό Σχέδιο (Pharos Modern Greek Strategic Plan), όχι μόνο για τη συνέχιση της διδασκαλίας, αλλά και την περαιτέρω άνθιση των Ελληνικών.

Οι σύμβουλοι της Υπουργού, όπως ανέφερε το σχετικό ανακοινωθέν της «Φάρος», επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση της Βικτώριας είναι υπέρ της εκμάθησης άλλων γλωσσών, πέραν την Αγγλικής και εξέφρασαν ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τις προτάσεις του Στρατηγικού Σχεδίου της Ομάδας Εργασίας.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι υπήρξε υπόσχεση για την περαιτέρω υποστήριξη των Προγραμμάτων Ελληνικών στο Coburg West Primary School και στο Lalor North Primary School στο άμεσο μέλλον, ενώ οι σύμβουλοι ανέφεραν ότι θα ενημερώσουν την κα Hutchins για το περιεχόμενο της συνάντησης και θα συζητήσουν την προοπτική υποστήριξης της εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου.

«Σε γενικές γραμμές η ατμόσφαιρα της συνάντησης ήταν θετική, επιτρέποντας σε αυτούς που έδωσαν το παρών να έχουν κάποια ελπίδα για το μέλλον της Ελληνικής», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η Ομάδα Εργασίας «Φάρος», όπως έχει γράψει ο «Νέος Κόσμος», συγκροτήθηκε πέρυσι για να υπερασπιστεί τη διδασκαλία των Ελληνικών, ζητώντας από την κυβέρνηση της Βικτώριας να εγγυηθεί ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει περαιτέρω υποβάθμιση.

Η ονομασία «Φάρος», προέρχεται από την έρευνα που ανέλαβε ο Επίτιμος Καθηγητής, Joseph Lo Bianco ΑΜ, για τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών Βικτώριας (MGTAV) από το 2017 και η οποία εκδόθηκε στο βιβλίο του «Pharos, The Vitality and Presence of Modern Greek in Contemporary Australia» (Φάρος, Η Ζωτικότητα και η Παρουσία της Νεοελληνικής στη Σύγχρονη Αυστραλία) από το Australian Council for Educational Research.

Στην Ομάδα, συμμετέχουν εννέα μεγάλοι φορείς και σωματεία της ελληνικής κοινότητας: Σύλλογος Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών Βικτώριας (MGTAV), Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe, Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Northcote (αντιπροσωπεύοντας την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας), Κοινοτικές Γλώσσες Βικτώριας (CLV), Ένωση Ελληνικών Σχολείων Γλώσσας και Πολιτισμού στη Βικτώρια (GLACS), Εθνική Ένωση Ελληνοαυστραλών Φοιτητών Βικτώριας (NUGAS), Ελληνο-Aυστραλιανός Σύλλογος (GAS), ΠΡΟΝΟΙΑ.

Μαζί τους, πολλά ακόμη άτομα, από κάθε μετερίζι της Ελληνοαυστραλιανής κοινωνίας, αφοσιωμένα στη διατήρηση της εκμάθησης της Νεοελληνικής.

Σχετικά με τη συνάντηση με συμβούλους της Υπουργού Παιδείας, το ανακοινωθέν της «Φάρος», ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, 4 Οκτωβρίου. Το θέμα ήταν πώς η κυβέρνηση της Βικτώριας μπορεί να στηρίξει το μέλλον των Ελληνικών για γενιές ακόμη.

Παρόντες, εκτός τους συμβούλους, ήταν: Anita Ladas, πρόεδρος MGTAV, Joseph Lo Bianco, Επίτιμος Καθηγητής, Δρ Stephie Nikoloudis Συντονίστρια Ελληνικών Σπουδών στο La Trobe University, Theo Markos, Kate Hill (γονέας, Coburg West Primary School parent) και Sonia Zymantas (γονέας, Lalor North Primary School).

Αρχικά έγινε μία παρουσίαση του ιστορικού της «Φάρος» και το πώς προέκυψε η Ομάδας Εργασίας, αλλά και το Στρατηγικό Σχέδιο της.

Η κα Ladas έδωσε έμφαση στην πολύ μεγάλη υποστήριξη που έλαβε από την ευρύτερη κοινότητα η ενέργεια για τη διασφάλιση της Νεοελληνικής στο μέλλον.

«Εννέα διαφορετικοί φορείς και σωματεία της Βικτώριας συνεργάστηκαν για να υλοποιήσουν τις προτάσεις του Στρατηγικού Σχεδίου. Για να μην αναφερθούμε και στον μεγάλο αριθμό ανθρώπων, από κάθε μετερίζι της ζωής, που έχουν επίσης εθελοντικά διαθέσει το χρόνο τους σε αυτόν τον σκοπό. Καθώς και άλλους φορείς που εμπλέκονται από άλλες Πολιτείες της χώρας», είπε.

Εξήγησε ότι η Ομάδα Εργασίας «Φάρος» έχει δημιουργήσει υπο-επιτροπές, με την κάθε μία να είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση μίας πρωτοβουλίας του Στρατηγικού Σχεδίου.

Ενδεικτικά, στο πλαίσιο της «Φάσης 1» (Building Capacity), η Ομάδα επικεντρώνεται στη διατήρηση και επέκταση των Προγραμμάτων Νεοελληνικής που υπάρχουν ήδη σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Γι’ αυτόν τον σκοπό κατά τη συζήτηση με τους συμβούλους της Υπουργού, κύριο θέμα αποτέλεσε το πώς θα διασφαλιστεί ότι τα Προγράμματα αυτά, στα δημόσια σχολεία, θα λάβουν επαρκή στήριξη ώστε να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

«Η δημιουργία του Στρατηγικού Σχεδίου, καθώς και η ενιαία κινητοποίηση της κοινότητας για τη διάσωση του Προγράμματος Ελληνικών στο La Trobe University, κατέδειξε την ισχυρή ανάγκη που υπάρχει στην ευρύτερη κοινωνία για τη διατήρηση όλων των υπαρχόντων προγραμμάτων Ελληνικών, καθώς και την καθιέρωση νέων», είπε η κα Ladas.

«Εκφράσαμε αυτήν την ανάγκη στους συμβούλους της Υπουργού, ζητώντας την υποστήριξη της κυβέρνησης καθώς προχωράμε εμπρός. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση της Βικτώριας θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινότητάς μας».

Επιπρόσθετα, τέθηκαν στο «τραπέζι» οι στόχοι της δημιουργίας προγραμμάτων που βασίζονται στη μέθοδο CLIL (Content and Language Integrated Learning) και η καθιέρωση υποτροφιών σε πανεπιστημιακό επίπεδο, αλλά και η εξασφάλιση οικονομικής στήριξης από την Πολιτεία, προς την Ομάδα Εργασίας «Φάρος» και τον MGTAV ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου.

Στο ίδιο πλαίσιο με την κα Ladas, ο Επίτιμος Καθηγητής Lo Bianco, εξήγησε ότι η «Φάρος» υποστηρίζεται από έγκυρη έρευνα, αλλά και μία ενωμένη Ομάδα Εργασίας, που είναι αφοσιωμένη στον σκοπό της.

«Είναι αναγκαία η δράση σύντομα  για να διασφαλίσουμε ότι η Νεοελληνική θα διασωθεί και θα ανθίσει στα δημόσια σχολεία και ότι μαθητές -Ελληνικής και μη Ελληνικής καταγωγής- μπορούν να έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα Ελληνικά και να αλληλεπιδράσουν με τον Πολιτισμό», είπε.

Για την υποστήριξη δημόσιων σχολείων με Προγράμματα Ελληνικών, ο Theo Markos, αναφέρθηκε στην προηγούμενη συμμετοχή της κοινότητας σε έναν αριθμό από αυτά, όπως τα Wales Street Primary School, Northcote High School και Strathmore Secondary College.

Παρουσίασε, εν συντομία τις πρόσφατες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα προγράμματα αυτά σε Lalor North Primary School και Coburg West Primary School. Τόνισε ότι υπάρχει ισχυρή υποστήριξη από τα σχολεία αυτά, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες για την εκμάθηση της Νεοελληνικής. Αναγνώρισε τις προσπάθειες της τρέχουσας κυβέρνησης για τη συνέχιση και ανάπτυξή τους, αλλά στάθηκε στην ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία ώστε συνεχιστεί η ενδυνάμωση αυτών των προγραμμάτων.

Η Kate και η Sonia, γονείς μαθητών σε Coburg West και Lalor North αντίστοιχα, μίλησαν για το πόσο πολύ η εκμάθηση της Ελληνικής ωφέλησε τα παιδιά, υπογραμμίζοντας τη σημασία υποστήριξης των σχολείων αυτών να διατηρήσουν δυναμικά και βιώσιμα προγράμματα της Γλώσσας.

Σχετικά με την όλη προσπάθεια, όπως εξήγησε η Δρ Stephie Nikoloudis «είναι η πρώτη φορά που έχουμε ένα λεπτομερές Στρατηγικό Σχέδιο για τα Ελληνικά, βασισμένο σε έρευνα που έγινε από έναν ακαδημαϊκό, ο οποίος είναι ειδικός στον τομέα της αναζωογόνηση μίας Γλώσσας. Πιστεύουμε ακράδαντα στα οφέλη μίας πολυπολιτισμικής και πολύγλωσσης Αυστραλίας. Γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει, αλλά χρειαζόμαστε κάποια κυβερνητική βοήθεια ώστε να υποστηριχθεί η εργασία μας επί αυτού».

 

Πηγή:neoskosmos.com

Φωτογραφία αρχείου: AAP via AP/Steve Nesius