Α. Κατσανιώτης: η ψηφιακή πλατφόρμα «staellinika» διαθέσιμη πλέον και για τους Έλληνες της Νοτίου Αμερικής

Μοντεβιδέο.– Την διεύρυνση της ψηφιακής πλατφόρμας «staellinika» προκειμένου να χρησιμοποιείται από Έλληνες της Διασποράς που ζουν στις χώρες της Νοτίου Αμερικής εξήγγειλε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης. Κατά την έναρξη της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης των Ελλήνων της Νοτίου Αμερικής που πραγματοποιείται στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών μετέφερε το μήνυμα του πρωθυπουργού αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Γνωρίζω πως η αγάπη σας για την μητέρα-πατρίδα καταργεί τα χιλιάδες χιλιόμετρα που μας χωρίζουν. Και αυτό το νήμα που μας ενώνει γίνεται, τώρα, ισχυρότερο με γέφυρα τη γλώσσα μας. Έτσι, η ψηφιακή πλατφόρμα «staellinika» θα λειτουργεί στο εξής με εφαρμογές στα ισπανικά και τα πορτογαλικά. Ώστε να απευθύνεται, πλέον, και στο σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που μιλούν αυτές τις γλώσσες. Με άλλα λόγια, από σήμερα, τα Ελληνόπουλα της Λατινικής Αμερικής θα μπορούν να μαθαίνουν πιο εύκολα ελληνικά. Μαζί τους, να τα γνωρίσουν και όλοι οι φίλοι μας που θα το ήθελαν από τις χώρες της τεράστιας αυτής περιοχής του πλανήτη. Ενώ, παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί θα αξιοποιούν τον πλούτο της Ιστορίας και της Μυθολογίας μας, ώστε να διδάσκουν τη γλώσσα μας με τρόπο εύληπτο και ευχάριστο».

Υπενθυμίζεται πως το «staellinika» αποτελεί ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο ψηφιακό εργαλείο εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας προσαρμοσμένο στις ανάγκες των νέων της Διασποράς που δημιουργήθηκε σε συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Προγράμματα Φιλοξενείας

Παράλληλα, ο κ. Κατσανιώτης ανακοίνωσε πως τα προγράμματα φιλοξενίας νέων της Διασποράς στην Ελλάδα, τα οποία είχαν ανασταλεί λόγω πανδημίας, θα ξεκινήσουν και πάλι από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών παρουσίασε επίσης τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες των διπλωματικών αρχών, όπως το Μητρώο Πολιτών, τον Εικονικό Βοηθό, το “MyConsulLive” κ.α. που έρχονται να διευκολύνουν την επικοινωνία των Απόδημων Ελλήνων με την Ελληνική Δημόσια Διοίκηση ενώ παράλληλα σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η κατασκευή νέου ψηφιακού χώρου για τη Διασπορά καθώς και ειδική δυνατότητα χρήσης του gov.gr αποκλειστικά για Αποδήμους.

Ψήφος Αποδήμων

Τέλος, κ. Κατσανιώτης αναφέρθηκε και στην νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την διευκόλυνση των Ελλήνων του Εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους τονίζοντας πως παρά τα προσκόμματα που έθεσε η αντιπολίτευση «συνιστά μια σημαντική θεσμική τομή και ταυτόχρονα μια δικαίωση για την Ομογένειά μας. Θα θέλαμε στις επόμενες εκλογές οι ομογενείς μας να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, στηρίζοντας τη διαδικασία και καταδεικνύοντας τη δυναμική της ψήφου τους, προκειμένου όλοι μαζί να επιτύχουμε τη βελτίωση του ισχύοντος πλαισίου».

Να σημειωθεί ότι στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιείται στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης με πρωτοβουλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες Ιωσήφ συμμετέχουν εκπρόσωποι από σχεδόν 50 Ελληνικές Κοινότητες χωρών της Νοτίου Αμερικής όπως Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Βολιβία, Χιλή κ.α. ενώ παραβρέθηκε, εκτός από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη, αντιπροσωπεία από τη Βουλή των Ελλήνων η οποία αποτελείται από τους Μ. Χαρακόπουλο, Σ. Κωνσταντινίδη, Μ Κεφάλα, Δ. Βαγενά καθώς και ο γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού Γ. Χρυσουλάκης.