Βασίλης Παπαθεοδώρου: Προφυλακίστηκε ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων για παιδική πορνογραφία

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε στον γνωστό συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Βασίλη Παπαθεοδώρου, ο οποίος προφυλακίστηκε για παιδική πορνογραφία.

Σε βάρος του συγγραφέα σχηματίστηκε δικογραφία για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου και μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε στις φυλακές της Τρίπολης.  Όλα ξεκίνησαν από μια καταγγελία στα τέλη του καλοκαιριού. Οι  αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησαν έρευνα στο διαδίκτυο με το ειδικό λογισμικό που εντοπίζει αρχεία παιδικής πορνογραφίας και διαπίστωσαν ότι κατέβαζε και διακινούσε υλικό και με ανήλικους και με ενήλικες. Σε έρευνα που έγινε από την ΕΛ.ΑΣ. στο σπίτι του κατασχέθηκαν δύο σκληροί δίσκοι και βρέθηκαν δεκάδες αρχεία με σκληρό πορνογραφικό υλικό.

Τα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση, καθώς η υπόθεση κρίνεται ως ιδιαιτέρως σοβαρή και οι αστυνομικοί θα ερευνήσουν ακόμη και το ενδεχόμενο να συνδέεται με διεθνή κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου υποστήριξε στον ανακριτή ότι αναζήτησε και κατέβασε τα συγκεκριμένα αρχεία παιδικής πορνογραφίας για επαγγελματικούς λόγους προκειμένου να γράψει βιβλίο με σχετικό θέμα.

Προκαλεί εντύπωση, διαβάζοντας την εκ των υστέρων, ότι έχει επιλέξει να προβάλει στην ιστοσελίδα του την απάντηση που έχει δώσει σε συνέντευξη του και στην οποία μιλάει για τις ατομικές επιλογές και τις συνέπειες των πράξεων των ανθρώπων: «Αυτό που δίνω ως στίγμα στα βιβλία μου, είναι η δυνατότητα των ατομικών επιλογών, της προσωπικής ευθύνης, των χειρισμών. Ο καθένας, συνειδητοποιώντας το περιθώριο και τις συνέπειες των πράξεών του, μπορεί να πράξει αναλόγως. Και αυτή η συνειδητοποίηση για μένα είναι μια πρώτη μορφή λύτρωσης κι ελπίδας».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας – κακουργηματικού χαρακτήρα – σε βάρος ατόμου, για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που περιήλθαν από αλλοδαπές Αρχές, μέσω διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα εντοπίστηκε χρήστης, εντός της ελληνικής επικράτειας, ο οποίος απέκτησε πρόσβαση σε διάφορους ιστοτόπους – εφαρμογές και κατείχε πρόσφορα για διαμοιρασμό αρχεία με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του εμπλεκόμενου ατόμου και προέκυψε ο τόπος κατοικίας του.

Στη συνέχεια, κλιμάκιο αστυνομικών διενήργησε έρευνα στην οικία του, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 σκληροί δίσκοι, ενώ από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια εντοπίστηκε πλήθος αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, όπου παραπέμφθηκε σε Ανακριτή και ακολούθως διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση.

Εκδόσεις Καστανιώτη: «Διακόψαμε κάθε μορφής συνεργασία μαζί του»

Διέκοψαν κάθε συνεργασία με τον συγγραφέα παιδικών και νεανικών βιβλίων Βασίλη Παπαθεοδώρου μετά την αποκάλυψη ότι έχει προφυλακιστεί αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για παιδική πορνογραφία, οι εκδόσεις Καστανιώτη. Ο γνωστός εκδοτικός οίκος, μετά την δημοσιοποίηση των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί σε βάρος του γνωστού συγγραφέα για παιδική πορνογραφία εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση:

«Οι Εκδόσεις Καστανιώτη διέκοψαν κάθε μορφής συνεργασία με τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, αμέσως μόλις πληροφορήθηκαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα από τις δικαστικές αρχές, για σοβαρή κατηγορία.

Η απόφασή μας προστατεύει τα συμφέροντα της εταιρείας, των εργαζομένων και των συνεργατών μας και –πάνω από όλα– των αναγνωστών μας και αποδεικνύει ότι για εμάς, η ακεραιότητα των συνεργατών μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Συνεχίζουμε να εκδίδουμε σημαντικά βιβλία συγγραφέων απ’ όλο τον κόσμο και να μεταλαμπαδεύουμε την αξία της ανάγνωσης».

Τα βραβεία του

  • 2019 Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια
    Κρατικό Βραβείο Εφηβικού/Νεανικού βιβλίου Βραβείο ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης»
    White Raven- Ετήσια Λίστα της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου με τα 200 καλύτερα βιβλία παγκοσμίως
  • 2018 Μα γιατί μου φταίνε όλα;! (Το βιβλίο της γκρίνιας)
    Βραβείο Κοινού Ελληνικών Βραβείων Κόμικς
  • 2015 Το ημερολόγιο ενός δειλού
    Βραβείο Βιβλίου Public στην κατηγορία “Ελληνική εφηβική λογοτεχνία”
  • 2014 Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης!
    White Raven
    Βραβείο παιδικού βιβλίου ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης»
    Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία «Εκτενές παραμύθι-μυθιστόρημα για παιδιά»
  • 2013 Οι άρχοντες των σκουπιδιών
    White Raven
    Βραβείο ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης» 2013 στην κατηγορία Λογοτεχνικού Βιβλίου για Εφήβους/Νέους
  • 2012 Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο
    Βραβείο Κυπριακού συνδέσμου παιδικού νεανικού βιβλίου
  • 2011 Ιπτάμενες σελίδες
    Βραβείο Κυπριακού συνδέσμου παιδικού νεανικού βιβλίου
  • 2010 Στη διαπασών
    Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου
    Βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω» στην κατηγορία «Λογοτεχνικό βιβλίο για μεγάλα παιδιά»
  • 2009 Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας
    White Raven
    Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για παιδιά μέσης ηλικίας
  • 2008 Στη διαπασών
    Εύφημη μνεία Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς (με τον τίτλο «33 Τραγούδια»)
  • 2008 Χνότα στο τζάμι
    Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου
    Βραβείο του Περιοδικού “ΔΙΑΒΑΖΩ” στην κατηγορία Λογοτεχνικού Βιβλίου για Μεγάλα Παιδιά
    Έπαινος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου greekibby), στην κατηγορία βιβλίων Νεανικής Ηλικίας
  • 1998 Άλφα
    Βραβείο στο Διαγωνισμό Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς
  • 1996 Σχολική παράσταση
    Βραβείο στο Διαγωνισμό Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε