Η δύναμη της ψήφου των ομογενών ψηφοφόρων στο εξωτερικό και την Ελλάδα

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η ταυτόχρονη έκκληση –προτροπή  να ψηφίσουν προς τους ελληνικής καταγωγής ψηφοφόρους των δύο διεκδικητών της πολιτειακής  κυβέρνησης  Βικτώρια, του πρωθυπουργού, Daniel Andrews, όσο και του αρχηγού των Φιλελευθέρων, Matthew Guy, αποδεικνύει περίτρανα αυτό που πολλές φορές έχουμε επισημάνει από τούτη τη στήλη. Την τεράστια σημασία που έχει για τον Οικουμενικό Ελληνισμό η ενεργοποίηση ΟΛΩΝ των ελληνικής καταγωγής ψηφοφόρων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις διάφορες χώρες της αποδημίας και η μαζική συμμετοχή τους στις τοπικές βουλευτικές-δημοτικές  εκλογές.

Δεν «κομίζει Γλαύκα εις Αθήνας» η στήλη, (σ.σ. κάποιος πάει να πει πράγματα πασίγνωστα σαν να ήταν άγνωστα) εάν επισημάνει γι ακόμα μία φορά την αλήθεια αυτή. Σε κάθε ευκαιρία και μείς και άλλοι πριν από μας, έχουμε αναφερθεί  στην μεγάλη αξία της διττής ψήφου που διαθέτουν  οι ομογενείς με διπλή υπηκοότητα.  Μάλιστα, σε ό,τι μας αφορά, είχαμε  υποστηρίξει εγγράφως παλαιότερα ,  όταν ακόμα στις ΗΠΑ η συμμετοχή σε εκλογές άλλης  χώρας ήταν αιτία απώλειας  της αμερικανικής υπηκοότητας  (κάτι που, ευτυχώς, άλλαξε με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ήδη από τη δεκαετία του ΄70), είχαμε υποστηρίξει πως εάν έπρεπε αναγκαστικά  να επιλέξουν οι ομογενείς,  να επέλεγαν τη συμμετοχή τους στις τοπικές εκλογές.

Σήμερα η πραγματικότητα έχει απλοποιηθεί αφού στις ελληνικές εκλογές σύμφωνα με τον 4648/2019 ψηφίζουν υπό προϋποθέσεις οι έχοντες ελληνική υπηκοότητα κάτοικοι του εξωτερικού χωρίς αυτό να συνιστά κώλυμα για όσους έχουν διπλή υπηκοότητα να ψηφίζουν και στις εκλογές του τόπου διαμονής τους, αρκεί να διαθέτουν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα (υπηκοότητα, εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους).

Σ΄ αυτό το τελευταίο πρέπει να υπάρξει , πιστεύουμε,  αρμοδίως καθοδήγηση και παρότρυνση προς όσους ομογενείς διαθέτουν τοπική  ψήφο να προσέρχονται ΜΑΖΙΚΑ στις κάλπες και να ψηφίζουν τους υποψήφιους της προτιμήσεώς τους, ώστε οι ελληνικές παροικίες  και  Κοινότητες να διαθέτουν εκλογική δύναμη.

Αν ρίξει κανείς μία ματιά στις «προσφορές» των δύο μονομάχων της Βικτώρια,  προς τους ομογενείς  ψηφοφόρους θα αντιληφθεί αφενός τη δύναμη της ψήφους τους σε τοπικό επίπεδο αφετέρου ότι η ψήφος τους προς τη μία ή την άλλη πολιτική πλευρά κατ’  αναλογία, θα κάνει καλύτερες τις συνθήκες  ζωής της  παροικίας.  Αυτό ακριβώς είναι και το ζητούμενο της συμμετοχής στα Κοινά. Αυτή είναι η δύναμη της ψήφου των Ομογενών στο εξωτερικό.  Καλυτερεύει τις συνθήκες ζωής τους στις χώρες διαμονής.

Παράλληλα, όμως, είναι ευτύχημα ότι σε πολλά Κράτη η Ομογένεια διαθέτει αξιόλογα πολιτικά στελέχη στα τοπικά κόμματα και στις τοπικές κυβερνήσεις που προωθούν τόσο τα ομογενειακά θέματα όσο και τα εθνικά. Και είναι εξ αυτού του λόγου που υποστηρίζουμε ότι  οι προβλεπόμενοι «βουλευτές ομογένειας» στα ελληνικά  ψηφοδέλτια Επικρατείας δεν έχουν απολύτως τίποτε να προσφέρουν στους Απόδημους ή στη γενέτειρα  με την παρουσία τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το έχουμε εξηγήσει κι άλλη φορά. Δύο ή τρεις βουλευτές «ομογενείς στο Επικρατείας» στο σύνολο των 300 και μάλιστα σε καθιερωμένες  πρακτικές «κομματικής πειθαρχίας»,  δεν θα αλλάξουν τη μοίρα ούτε της Ομογένειας ούτε της Ελλάδας. Αυτό είναι αντιληπτό και στο εξωτερικό γι αυτό και τελευταίως όλο και περισσότερο κυκλοφορούν φήμες και διαδόσεις περί δήθεν δημιουργίας «ομογενειακού κόμματος»  που θα συμμετάσχει τάχατες στις ελληνικές εκλογές…

Εν κατακλείδι, δύο είναι οι τρόποι με τους οποίους η ψήφος των Ομογενών θα έχει πρακτικό αντίκρισμα με θετικό πρόσημο:

*Στο εξωτερικό, η μαζική συμμετοχή  τους στις εκλογές και η κάθοδος στην πολιτική κονίστρα όσο περισσότερων ταλαντούχων  νέων ομογενών.  Και,

* Στα καθ ημάς, η άνευ νομοθετικών προϋποθέσεων και περιορισμών συμμετοχή των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων  και η ψήφος στα ψηφοδέλτια των κομμάτων στις  εκλογικές τους Περιφέρειες.

Εάν δε, συνδυαστικά, οι ψηφοφόροι εξωτερικού μπορούν να ψηφίζουν στις ελληνικές εκλογές  με  επιστολική, ηλεκτρονική ή και με κάλπη, τότε η συμμετοχή τους δεν θα αριθμεί (θλιβερό!) λίγες εκατοντάδες άτομα, αλλά αρκετές  δεκάδες  χιλιάδες ή και ακόμα  περισσότερους. Τότε η ψήφος τους θα αποκτήσει δύναμη και στην Ελλάδα.