«Γαλάζια» ενότητα στα εγκαίνια του «Ιδρύματος Αντώνη Σαμαρά»

Ο πρωθυπουργός, τέσσερις πρώην πρωθυπουργοί και σύσσωμη η κυβέρνηση στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Παλλάς

Εγκαίνια πραγματοποίησε απόψε το «Ίδρυμα Αντώνη Σαμαρά», σε μια εκδήλωση που έγινε στο θέατρο Παλλάς και εξελίχθηκε σε προσκλητήριο «γαλάζιας» ενότητας.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Λουκάς Παπαδήμος, Π. Πικραμμένος, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, σχεδόν όλοι οι υπουργοί όπως οι Νίκος Δένδιας, Κώστας Καραμανλής, Νίκη Κεραμέως, Θάνος Πλεύρης, Γ. Γεραπετρίτης, Τ. Θεοδωρικάκος, Κ. Πιερρακάκης, Νότης Μηταράκης, Β. Κικίλιας, Ν. Παναγιωτόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, ο πρώην υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή ο διοικητής της ΤτΤ Γ. Στουρνάρας, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης, ο Αχιλλέας Καραμανλής, θείος του πρώην πρωθυπουργού, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και πολλοί ακόμη.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι ο ίδιος υπήρξε πολιτικός και παραμένει μάχιμος πολιτικός.

«Αυτές τις ημέρες ο δυτικός πολιτισμός δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση. Στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάποιοι θέλουν να καταργήσουν τα σύνορα… Τους πρόσφυγες τους αγκαλιάζουμε, τους μετανάστες τους σεβόμαστε, αλλά το σύγχρονο δουλεμπόριο δεν μπορούμε να το ανεχθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Αιχμές κατά των Ευρωπαίων γαι τα ενεργειακά

Ο κ. Σαμαράς άφησε σαφείς αιχμές σε βάρος των ευρωπαίων για την στάση που κράτησαν στα ενεργειακά. Αποθάρρυναν νέες πηγές αερίου και προτίμησαν τις ρωσικές. «Ήταν μια μαζική τύφλωση» είπε για την στάση που κράτησαν οι ευρωπαίοι στα ενεργειακά και οδήγησαν την ΕΕ στην ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

«Το απαγορευμένο ρωσικό πετρέλαιο είναι μια φαρσοκωμωδία. Θα πουλιέται στην ΕΕ από τρίτες χώρες» υποστήριξε σε άλλο σημείο της ομιλία του και τόνισε ότι η Τουρκία έχει ευθυγραμμιστεί πλέον με την Μόσχα.

Υπάρχει ένα κενό ηγεσίας στη Δύση. Είναι πρωτοφανής η παγκόσμια πολιτική φτώχεια. Χάθηκαν οι πολιτικοί σχεδιασμοί. Αντί για σύγκλιση υπάρχει απόκλιση στην ΕΕ. Ο χρυσός κανόνας της συνοχής χάθηκε. Όπως και η αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων. Για να μην διαλυθεί η Ευρώπη από τις αντιφάσεις της χρειάζεται πλέον μια συνθήκη επανίδρυσης.

Για την αγορά Rafale και Belharra

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε  στην αγορά Rafale και Belharra λέγοντας ότι ήταν πολύ σωστές οι αποφάσεις. Σωστές ήταν και οι Συμφωνίες με τους Γάλλους και τις ΗΠΑ που πιστώνεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ήταν πολύ σωστό που πήραμε τα Rafale και τις σύγχρονες φρεγάτες Belharra. Ήταν πολύ σωστό που προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των συμφωνιών με ΗΠΑ σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα και Στεφανοβίκειο. Γεωπολιτικά ήταν πολύ ορθές επιλογές. Όλα αυτά έγιναν σωστά και τα πιστώνεται ασφαλώς ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης» είπε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία προετοιμάζει την κοινή της γνώμη για μια σύγκρουση με την Ελλάδα. Οι αξιώσεις της περιγράφονται στην Γαλάζια Πατρίδα.  Απαιτεί να παραιτηθούμε από το Διεθνές Δίκαιο και κάποιοι θέλουν να μας  σύρουν σε διάλογο και διαπραγματεύσεις. Να μας σύρουν στις Πρέσπες του Αγαίου. Αυτό μπορούμε να το αποτρέψουμε».

Για τους υδρογονανθρακες

Ο πρώην πρωθυπουργός, αναφέρθηκε με επίταση στο θέμα της εκμετάλλευσης και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θυμίζοντας πως είχε ξεκινήσει «επί Σαμαροβενιζέλων, ας το πω έτσι, από τον Γιάννη Μανιάτη και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα σταμάτησε. Ευτυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο αρμόδιος υπουργός διόρθωσαν το λάθος εκείνο».

«Η ανατολική Μεσόγειος είναι η λύση για το ενεργειακό πρόβλημα. Σε λίγο η Ευρώπη θα πεινάει για ενέργεια και η Ελλάδα θα είναι σε θέση να την ταΐσει» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ενισχυμένη εξοπλιστικά.

Για την ελαφρυση του χρέους

Ο κ. Σαμαράς χαιρέτισε επίσης, τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους και πρότεινε να μην φορολογούνται για πέντε χρόνια οι νέες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα. «Ας μην φέρουν αντιρρήσεις οι Ευρωπαίοι περί κρατικής ενίσχυσης. Γιατί οι Γερμανοί δίνουν 200 δις για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους» υπογράμμισε.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Σαμαράς μίλησε και για τη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας πως στις  Πρέσπες η Ελλάδα υποχώρησε σε όλα. «Δεν υπήρχε ένας Κ. Καραμανλής για να θέσει βέτο. Η συμφωνία έχει ήδη ανατραπεί με την ίδρυση του κέντρου για την Μακεδονική γλώσσα στη Φλώρινα» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και προέβλεψε ότι σε λίγα χρόνια θα μας ζητήσουν να αναγνωριστεί και Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα.

Για τις υποκλοπές

Αναφερόμενος στο θέμα των «νόμιμων και παράνομων παρακολουθήσεων ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες, θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά θα ήταν αντιδημοκρατική εκτροπή. Γι’ αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να επικαλούμαστε το απόρρητο. Η ΝΔ εγκαθίδρυσε τη Δημοκρατία στη χώρα».

«Η κυβέρνηση με τον Βενιζέλο είναι παρακαταθήκη εθνικής συνεννόησης. Η παράταξη οφείλει να δώσει τη μάχη των εκλογών ενωμένη . Είμαι παρών με την συνείδησή μου, παρών για τα μεγάλα στοιχήματα της ιστορίας και της Ελλάδας για να τα κερδίσουμε.»

Ανοίγοντας την εκδήλωση, η πρόεδρος του ιδρύματος Γεωργία Κρητικού Σαμαρά ανέφερε σκοπός του ιδρύματος είναι να αναδείξει την πολιτική διαδρομή του Αντώνη Σαμαρά σε όλες τις κρίσιμες περιόδους της σταδιοδρομίας του.

Για μένα αυτή στιγμή είναι ιδιαίτερα συγκινητική είπε η κα Σαμαρά σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η κοινή τους διαδρομή ήταν όμορφη αλλά και δύσκολη. Ο Α Σαμαράς δεν πρόδωσε ποτέ τις αρχές και τις αξίες του σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η κυρία Σαμαρά αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς του Αντώνη Σαμαρά με τους Ευάγγελο Αβέρωφ και Οδυσσέα Ελύτη.

Πηγή: skai.gr