Κόμβος εκπαίδευσης για τον πολιτισμό και τη δημιουργική βιομηχανία, πρόκειται να λειτουργήσει στην Πάτρα

«Κόμβος εκπαίδευσης για τον πολιτισμό και τη δημιουργική βιομηχανία», πρόκειται να λειτουργήσει στην Πάτρα, μετά την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης, ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Πατρέων.

Παράλληλα, θα βελτιωθούν οι υποδομές του κτιριακού συγκροτήματος των παλαιών σφαγείων, που αποτελεί κηρυγμένο νεότερο μνημείο και έχει χαρακτηρισθεί με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού ως έργο τέχνης, ώστε να αναδειχθεί σε πολυδύναμο κόμβο εκπαίδευσης για τον πολιτισμό και τη δημιουργική βιομηχανία, με κέντρο αναφοράς το θέατρο σκιών και το καρναβάλι.

Ήδη, η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε την σύναψη της προγραμματικής σύμβασης, σύμφωνα με την οποία ο προϋπολογισμός του έργου φθάνει τα περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από το ταμείο ανάκαμψης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην σύμβαση, την οποία παρουσιάζει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στόχος είναι η εκπόνηση και η εφαρμογή ενός προγράμματος συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας και του δήμου για την ενίσχυση των δράσεων και του προγράμματος της κοινωφελούς επιχείρησης Δήμου Πατρέων, «Καρναβάλι Πάτρας».

Όπως επισημαίνεται, «σκοπός της προγραμματικής σύμβασης είναι η στήριξη της κοινωφελούς επιχείρησης και η διασφάλιση της λειτουργίας της, ώστε να επιτελεί απρόσκοπτα το σημαντικό της έργο, ως ισχυρός φορέας πολιτιστικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας».

Παράλληλα, σύμφωνα με την σύμβαση, «μέσα από την συνεργασία των τριών φορέων αναμένεται να αναδειχθεί ο ρόλος της κοινωφελούς επιχείρησης, ως βασικός φορέας πολιτιστικής ανάπτυξης τόσο της Πάτρας, όσο και της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και ως φορέας απόκτησης και ανάπτυξης των δεξιοτήτων όσων απασχολούνται ή δραστηριοποιούνται στον τομέα πολιτισμού – δημιουργικών βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής».

Σύμφωνα πάντα με την προγραμματική σύμβαση, «μέσα στους στόχους είναι και η βελτίωση των υποδομών του κτιριακού συγκροτήματος των παλαιών σφαγείων, ώστε να αναδειχθούν σε πολυδύναμο κόμβο εκπαίδευσης για τον πολιτισμό και τη δημιουργική βιομηχανία με κέντρο αναφοράς το καρναβάλι και τον Καραγκιόζη, μαζί με την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά που τα συνοδεύει».

Το έργο, όπως αναφέρεται στην προγραμματική σύμβαση, «περιλαμβάνει μία σειρά από υποέργα, όπως προμήθειες εξοπλισμού, λογισμικού και αναλώσιμων, υπηρεσιών δημοσιότητας που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του κόμβου, καθώς και προμήθειες οθονών οπτικοακουστικού περιεχομένου για τους χώρους μελέτης». Ταυτόχρονα, προβλέπεται να γίνουν παρεμβάσεις στο κτιριακό συγκρότημα των παλαιών σφαγείων.

Το κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας, απέναντι από το νέο λιμάνι, ενώ τα έργα ανακαίνισης από τον Δήμο Πατρέων ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 2021. Μάλιστα, στόχος του δήμου ήταν εξ αρχής να αποτελέσουν τα παλαιά σφαγεία έναν πολυδύναμο πολιτιστικό χώρο με κέντρο αναφοράς τον Καραγκιόζη και το καρναβάλι.

Σύμφωνα με τον δήμο, «μία από τις αίθουσες έχει σχεδιαστεί με σκοπό τη λειτουργία της ως χώρου έκθεσης του θεάτρου σκιών και του Καραγκιόζη και μέσω αυτής να αναδειχθεί το θέατρο σκιών ως ένα δυνατό πολιτιστικό προϊόν της Πάτρας».

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τον δήμο, «από τότε που ανακαινίστηκε το κτιριακό συγκρότημα των παλαιών σφαγείων κύρια προτεραιότητα ήταν οι αίθουσες να μη μείνουν ανενεργές, για αυτό και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του πατρινού καρναβαλιού παρουσιάστηκαν παραστάσεις θεάτρου σκιών από καραγκιοζοπαίχτες της πόλης».

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο δήμος, «το θέατρο σκιών και ο Καραγκιόζης βρίσκονται στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας του χώρου»

Πηγή:ΑΠΕ