Εθνικό Συμβούλιο – Επανεκλογή Ματαράγκα

Ο Βασίλειος Ματαράγκας επανεκλέχτηκε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου. Η εκλογή του έγινε χωρίς ανθυποψήφιο στην εκλογική γενική συνέλευση που συνήλθε το απόγευμα του Σαββάτου, 17 Δεκεμβρίου 2022 στο Κεφαλλονίτικο Σπίτι στην Αστόρια.

Το προεδρείο πλαισιώνουν οι Παναγιώτης Μπαλτατζής, α’ αντιπρόεδρος, Χρήστος Χριστάκης, β’ αντιπρόεδρος, Δημήτριος Β. Κοντολιός, γ΄αντιπρόεδρος, Δημήτρης Χίος, γραμματέας, Κώστας Βαγγελάτος, βοηθός γραμματέας, Κωστής Χατζηστεφανίδης, ταμίας και Άγγελος Ρουχωτάς, βοηθός ταμίας. Όλοι οι αξιωματούχοι, όπως και ο πρόεδρος εκλέχτηκαν με συναίνεση και χωρίς ανθυποψηφίους.

Η εκλογική συνέλευση ήταν υβριδική, καθώς πέραν των παρισταμένων στην αίθουσα συμμετείχαν μέσω ανοικτών ακροάσεων ο πρώην πολιτειακός βουλευτής του Κονέκτικατ, Δημήτριος Γιάνναρος, ο πρώην πρόεδρος Μανώλης Βαληβασάκης, ο Δημήτρης Χίος, ο Χρήστος Χριστάκης, ο Δρ. Πάνος Σταυριανίδης, ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου της Βρετανικής Καλούμπια Νίκος Πάνος, ο πρόεδρος της EMBCA Λου Κάτσος και ο προσφάτως εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά, Δημήτριος Καλαφάτης.

Δια ζώσης συμμετείχαν η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κ. Στέλλα Κοκόλη, ο πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Θεόδωρος Παυλάκος, ο Δημήτριος Κοντολιός, ο οποίος εκπροσώπησε τα Ηνωμένα Χιακά Σωματεία Αμερικής και Καναδά, οι συντονιστές της φερόμενης ως Πλειοψηφίας της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων, κ.κ. Δημήτριος Καλαμαράς και Νικόλαος Διαμαντίδης, οι κ.κ. Κώστας Βαγγελάτος, Νίκος Αλυσανδράτος, Χρήστος Βαγγελάτος και Άγγελος Ρουχωτάς, οι οποίοι εκπροσωπούσαν την Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Αμερικής και Καναδά ο πρώην πρόεδρος της Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας, Τάσος Κοκαλιάρης, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Νίκος Παφίτης, ο πρόεδρος της Πανγκορινθιακής Ομοσπονδίας Πίτερ Δούκας, ο Παύλος Κοτρότσιος με την ιδιότητα του πρώην προέδρου, ο πρόεδρος Βασίλειος Ματαράγκας, ο Παρροδιακός Σύλλογος «Απόλλων» καθώς επίσης ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Μπαλτατζής και ο Κωστής Χατζηστεφανίδης, οι οποίοι εκπροσωπούσαν την Παμμακεδονική Ένωση.

Ο αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης, κ. Στέλιος Κυριμλής το απόγευμα της Κυριακής επικοινώνησε με τις «Αναμνήσεις» και διεμήνυσε ότι η Παμμακεδονική Ένωση έχει αποχωρήσει προ επτά ετών από το Εθνικό Συμβούλιο λόγω των διαφωνιών για την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η συμμετοχή των κ.κ. Κωστή Χατζηστεφανίδη και Παναγιώτη Μπαλτατζή το 2015 ήταν ως άτομα και όχι ως αντιπρόσωποι της Παμμακεδονικής!…. Τότε είχαν πει ότι αντιπροσωπεύουν την Παμμακεδονικη το οποίο ήταν λάθος….και αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο. Παρ΄όλο που τους είχαμε ενημερώσει και τους ζητήσαμε να διορθώσουν τα πρακτικά τους, εν τούτοις ακόμη και χθες εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της Παμμακεδονικής. Διαμηνύουμε ότι η Παμμακεδονική δεν συμμετέχει και ουδείς – πέραν την εκλεγμένης ηγεσίας – έχει το δικαίωμα να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος είτε να ομιλεί εξ ονόματος της οργάνωσής μας», επεσήμανε ο κ. Κυριμλής.

Η εκλογική συνέλευση

Η συνέλευση ξεκίνησε με την εκλογή του Παύλου Κοτρότσιου, ως προέδρου της συνέλευσης και αμέσως μετά ακολούθησαν οι αναφορές του προέδρου Βασιλείου Ματαράγκα και των υπολοίπων αξιωματούχων, που έχουν εκλεγεί τον Δεκέμβριο του 2015.

Από αριστερά διακρίνονται οι Πίτερ Δούκας, Τάσος Κοκαλιάρης, Δημήτριος Κοντολιός, Βασίλειος Ματαράγκας, Παναγιώτης Μπαλτατζής και Παύλος Κοτρότσιος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο ταμίας Κωστής Χατζηστεφανίδης παρουσίασε τους ταμιακώς τακτοποιημένους φορείς και τόνισε ότι ανέρχονται στις 16 Ομοσπονδίες. Αναφερόμενος στα οικονομικά της οργάνωσης τόνισε ότι στο ταμείο υπάρχουν $5.242.00 και ότι κατά την διάρκεια της 7ετίας δεν ξόδεψαν ούτε ένα δολάριο από το ταμείο, γιατί όλα τα έξοδα τα καλύπτει εξ ιδίων ο πρόεδρος Βασίλειος Ματαράγκας.

Ο πρόεδρος Βασίλειος Ματαράγκας αναφέρθηκε στα πεπραγμένα και τόνισε ότι οι εκλογές έπρεπε να διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2019, αλλά λόγω της πανδημίας δεν κατέστη δυνατή η διενέργεια των εκλογών νωρίτερα.

«Πολλοί οργανισμοί έχουν απομακρυνθεί από το Συμβούλιο και αν και τους ζητήσαμε και εγγράφως να επανεγγραφούν και να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις εν τούτοις δεν υπήρξε ανταπόκριση», επεσήμανε ο κ. Ματαράγκας.

Εκτενή αναφορά έκανε στην απόκτηση του γραφείου στην Ουάσινγκτον και στις επαφές που είχαν με τα μέλη του Κογκρέσου και με τους άλλους ομογενειακούς φορείς, καθώς επίσης και στις επαφές με τους διευθυντές των σχολείων τσάρτερ.

«Η μόνη σωτηρία είναι η δημιουργία σχολείων τσάρτερ σε όλη την επικράτεια και αυτό αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα για το Εθνικό Συμβούλιο», επεσήμανε ο κ. Ματαράγκας.

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα επεσήμανε ότι αγωνίζονται και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και εξέφρασε την θλίψη του για την έλλειψη συνεργασίας με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά.

«Θα προσπαθήσουμε να βρούμε Πόντιους που ενδιαφέρονται να προωθήσουμε το θέμα της Γενοκτονίας, ως Γενοκτονίας του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας», πρόσθεσε ο κ. Ματαράγκας.

Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Παφίτης, Τάσος Κοκαλιάρης, Παύλος Κοτρότσιος και Κώστας Βαγγελάτος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Παύλος Κοτρώτσιος αναφερόμενος στην συμμετοχή των Ομοσπονδιών επεσήμανε ότι «το Εθνικό Συμβούλιο δεν είναι ανοικτό κλαμπ», αλλά λειτουργεί βάσει του Καταστατικού και ότι για να συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες πρέπει να είναι οικονομικά τακτοποιημένοι και να είναι αντιπρόσωποι.

Ο κ. Λου Κάτσος αναφέρθηκε στην Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και τον Πολιτισμό στην Ανατολική Μεσόγειο (EMBCA), επεσήμανε ότι αριθμεί 700 μέλη από την τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης, την Βόρειο Καρολίνα και την Φλόριδα και υπέβαλε και επίσημα το αίτημα εγγραφής στο Εθνικό Συμβούλιο.

Ο πρώην πρόεδρος Μανώλης Βεληβασάκης κάλεσε τους παρισταμένους να τιμήσουν την ιστορία του Εθνικού Συμβουλίου.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη αναφέρθηκε εκτενώς στην δράση της Ομοσπονδίας και εξέφρασε τον προβληματισμό της γιατί ήταν η μόνη γυναίκα στην ομήγυρη.

Στιγμιότυπο από την γενική συνέλευση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Οι οργανώσεις μας είναι ανδροκρατούμενες», επεσήμανε η κ. Κοκόλη και αναφέρθηκε στην πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσαν με άλλους φορείς και τίμησαν μητέρες ιερέων και δασκάλες.

Ο Παναγιώτης Μπαλτατζής τόνισε την αναγκαιότητα ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού, ως ανθρωποκεντρικού και ως παγκοσμίου.

Ο Δημήτριος Β. Κοντολιός αναφέρθηκε στο πρόσφατο συνέδριο των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων στο Κλίβελαντ του Οχάιο, το οποίο ανέθεσε την προεδρία στον Δημήτρη Καλαφάτη.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Νίκος Παφίτης αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στα άλλα θέματα και τόνισε ότι βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, λόγω της της αδιαλλαξίας και τουρκικής προκλητικότητας.

Σε πρώτο πλάνο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Λακωνικών Σωματείων Θεόδωρος Παυλάκος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της προσέλκυσης της νεολαίας και τόνισε ότι «εμείς φταίμε που δεν έρχονται τα παιδιά κοντά μας».

Ο Κώστας Βαγγελάτος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Αμερικής και Καναδά τόνισε ότι συνεχίζουμε τον αγώνα με διαφορετικά όπλα ανάλογα με τις περιστάσεις και τόνισε την αναγκαιότητα πρόσληψης διοικητικού γραμματέα για την προώθηση των θεμάτων.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις ελληνικές σπουδές και τόνισε ότι διανύουν μια περίοδο κρίσης.

Από αριστερά διακρίνονται οι Στέλλα Κοκόλη, Νίκος Παφίτης και Δημήτριος Β. Κοντολιός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Θεόδωρος Παυλάκος αναφέρθηκε στις διαλέξεις που διοργάνωσαν την περίοδο της πανδημίας και εστίασε την προσοχή του στις πρόσφατες εκδηλώσεις στο Κέντρο Ελληνικής Παιδείας στο Κονέκτικατ και στο Σπαρτιάτικο Μουσείου. Τόνισε επίσης ότι η Παλλακωνική Ομοσπονδία προσέφερε $500.000 για την ίδρυση του Μουσείου.

Ο Δημήτριος Καλαμαράς και ο Νικόλαος Διαμαντίδης αναφέρθηκαν στον εμφύλιο σπαραγμό στους κόλπους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και κάλεσε του παρισταμένους να υποστηρίξουν την νόμιμη διοίκηση της Ομοσπονδίας που απαρτίζεται από την φερόμενη ως πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων.

Ο Δρ. Πάνος Σταυριανίδης αναφέρθηκε στην κρίση της Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης και τόνισε ότι η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί και ότι πρέπει να βρεθεί άμεση λύση για την λήξη του εμφυλίου σπαραγμού.

Ο Παναγιώτης Μπαλτατζής και μέσω zoom ο Δημήτριος Γιάνναρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων εκλέχτηκε η εφορευτική επιτροπή η οποία απαρτίζονταν από τους Νίκο Παφίτη, Τάσο Κοκαλιάρη και Κώστα Βαγγελάτο. Στην πορεία ο Κώστας Βαγγελάτος δέχτηκε την υποψηφιότητά του ως βοηθού γραμματέα και τον αντικατέστησε ο Νίκος Αλυσανδράτος.

Τέλος ο Βασίλειος Ματαράγκας βράβευσε τον Τάσο Κοκαλιάρη για την προσφορά του στο Εθνικό Συμβούλιο.

 

Από αριστερά διακρίνονται οι Κωστής Χατζηστεφανίδης, Βασίλειος Ματαράγκας, Παύλος Κοτρότσιος και Παναγιώτης Μπαλτατζής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Κωστής Χατζηστεφανίδης, ο Βασίλειος Ματαράγκας και ο Παναγιώτης Μπαλτατζής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.Πηγή: Anamniseis.net