Πόλεμος στην Ουκρανία: Λουτρό αίματος στο Σολεντάρ

Η Μόσχα έχει εξαπολύσει μία αδιάκοπη επίθεση σε αυτή τη μικρή πόλη με τα σπηλαιώδη ορυχεία αλατιού παλεύοντας για μία σημαντική αλλά γρήγορη στρατιωτική νίκη

Η Ρωσία προχωρά ολοένα και πιο κοντά στην κατάκτηση της μικρής πόλης Σολεντάρ στα ανατολικά της Ουκρανίας μετά από πολυήμερες σφοδρές μάχες. “Περισσότεροι από 100 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες”, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης των Ουκρανών στο Ντόνετσκ, Πάβλο Κιριλένκο προσθέτοντας ότι “οι Ρώσοι προχωρούν επάνω σε πτώματα των δικών τους στρατιωτών καίγοντας τα πάντα στο πέρασμα τους”.

Η Μόσχα έχει εξαπολύσει μία αδιάκοπη επίθεση σε αυτή τη μικρή πόλη με τα σπηλαιώδη ορυχεία αλατιού παλεύοντας για μία σημαντική αλλά γρήγορη στρατιωτική νίκη μετά τις ήττες και τις υποχωρήσεις της σε αυτόν τον πόλεμο φθοράς που η ίδια ξεκίνησε έντεκα μήνες πριν στην Ουκρανία.

Εάν καταφέρει να “πάρει” την πόλη Σολεντάρ τότε, πράγματι, θα έχει ένα συμβολικό έπαθλο να παρουσιάσει στο εσωτερικό της αφού, όπως σημείωναν αναλυτές, το Κρεμλίνο “λιμοκτονεί” για μερικά καλά νέα από το πεδίο της μάχης, ειδικά από τη στιγμή που έχασε τη Χερσώνα το περασμένο φθινόπωρο. Η κατάκτηση της Σολεντάρ έχει επίσης αυξημένη στρατιωτική σημασία για τους Ρώσους καθώς, θα τους επιτρέψει να προωθηθούν και σε άλλες περιοχές στο Ντόνετσκ και κυρίως στην πόλη Μπαχμούτ που παραμένει υπό τον έλεγχο των Ουκρανών και απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά.

Στην επιχείρηση για την πόλη Σολεντάρ οι Ρώσοι έχουν τη βοήθεια των μισθοφόρων της ομάδας Wagner η οποία είναι υπό τη διοίκηση του στενού συμμάχου του Ρώσου προέδρου, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επαίνεσε την “ανιδιοτελή και θαρραλέα δράση” τους που επιτρέπει στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να προωθηθούν περαιτέρω.  Βεβαίως, η ρωσική πλευρά μόλις προχώρησε και στην αιφνιδιαστική αναδιάταξη προσώπων στην ηγεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Μετά από μόλις τρεις μήνες επικεφαλής, ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν ή στρατηγός Αρμαγεδδών -όπως είναι επίσης γνωστός- από νούμερο ένα ως διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία περνά σε δεύτερη μοίρα και γίνεται αναπληρωτής με τον Βαλερί Γκερασίμοφ, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, να αναλαμβάνει τα ηνία της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” όπως η Μόσχα έχει βαφτίσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

Κατά τη σύντομη χρονικά περιόδο που ο Σουροβίκιν υπήρξε διοικητής των ρωσικών δυνάμεων ενδυνάμωσε τον συντονισμό των ρωσικών δυνάμεων και εξαπέλυσε έναν πόλεμο κατά των ενεργειακών υποδομών της Ρωσίας. Ωστόσο, ταπεινώθηκε εγκαταλείποντας τη Χερσώνα, τη μοναδική περιφερειακή ουκρανική πρωτεύουσα που οι Ρώσοι είχαν στην κατοχή τους από την αρχή, σχεδόν, του πολέμου στη χώρα. Εν τω μεταξύ, ο Γκερασίμοφ, για πολλούς ο αρχιτέκτονας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχει επικριθεί για πολλά από τα προβλήματα της (μη) προέλασης του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Μάλιστα, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας σημείωνε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερς ίσως δεν θα καλωσορίσουν τα νέα. Το βέβαιο είναι ότι η Μόσχα αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης με την οποία είναι αντιμέτωπη καθώς υπολείπεται των αρχικών στρατηγικών στόχων της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής” της.

Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί ανέφεραν ότι τα χτυπήματα των Ρώσων έρχονται σε κύματα στην πόλη Σολεντάρ εξαντλώντας περαιτέρω τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Αναλυτές μιλούν για λουτρό αίματος και το Ρόιτερς έγραφε χθες, Πέμπτη, για ένα πεδίο μάχης “σπαρμένο με πτώματα”.

Το Κιέβο όμως αρνείται ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το Σολεντάρ. Αντιθέτως, στην τελευταία επίσημη ενημέρωση από το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας αναφέρθηκε ότι το τελευταίο 24ωρο σκότωσαν 100 Ρώσους στρατιώτες τονίζοντας ότι οι μάχες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Επιπλέον, το βράδυ της Πέμπτης ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά από συνάντηση με το επιτελείο του, έγραψε στο Facebook ότι υπόσχεται να παράσχει ό,τι είναι απαραίτητο για τους στρατιώτες που αντιστέκονται τόσο στην πόλη Σολεντάρ όσο και στο Μπαχμούτ για να εφοδιαστούν “με πυρομαχικά και όλα τα απαραίτητα με γρήγορο και αδιάκοπο τρόπο”. Όμως όσο η μοίρα αυτής της ισοπεδωμένης πλέον πόλης κρίνεται σε αιματηρές μάχες, στο σημείο απομένουν εγκλωβισμένοι 559 άμαχοι και 15 παιδιά οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να απομακρυνθούν.

Οι Ουκρανοί ελπίζουν στα νέα όπλα (βαριά τεθωρακισμένα) που θα λάβουν από τους δυτικούς τους συμμάχους. Ήδη αντιστέκονται μήνες στο γειτονικό Μπαχμούτ που είναι μία μεγαλύτερη πόλη από το Σολεντάρ και οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει όλο αυτό το χρονικό διάστημα να καταλάβουν. Όμως, τώρα, όλα κρίνονται σε αυτή τη μικρή πόλη. Ακόμη και το μέλλον του Μπαχμούτ. Η ολοκληρωτική κατάληψη του Σολεντάρ θα βοηθούσε τα σχέδια των Ρώσων για προέλαση τους και κατάκτηση ολόκληρου του Ντονμπάς.

Πηγή: skai.gr