Λόγια μεστά νοημάτων για τον Απόδημο Ελληνισμό

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Κατά την εν εξελίξη επίσκεψή του στο Γιοχάνεσμπουργκ ο υπουργός Εξωτερικών κ.  Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε το Ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα και τον ελληνικό ιστορικό αθλητικό σύλλογο «Corinthians», το ελληνικό σχολείο SAHETI, ενώ συναντήθηκε και με μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Στη συνάντησή του με τα μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:. «Είχα την ευκαιρία να τους πω πόσο υπερήφανη είναι η Ελλάδα για το ότι κατάφεραν να ακμάσουν οι ομογενείς μας όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από συνθήκες δύσκολες. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για την υποδοχή» (…) «Το γεγονός ότι αισθάνεστε τμήμα του μείζονος ελληνισμού είναι για εμάς σπουδαίο. Αποδεικνύεται με τον πιο καθαρό τρόπο ότι ο ελληνισμός είναι πολύ ευρύτερος και πολύ μεγαλύτερος από τα στενά γεωγραφικά όρια του ελληνικού κράτους. Και ότι απευθυνόμαστε πάντα σε αυτόν τον μείζονα ελληνισμό, φορέα των παραδόσεών μας, του ήθους μας, της ταυτότητάς μας σε αυτό τον κόσμο».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε ακόμα το ελληνικό σχολείο SAHETI, παρουσία του μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας, Δαμασκηνού. «Όποιος μετέχει της ελληνικής παιδείας, μετέχει στο ελληνικό ήθος, στην πραγματικότητα στο παγκόσμιο ήθος», τόνισε κατά την επίσκεψή του ο υπουργός. Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, είναι «ένα σχολείο γνωστό και στην Ελλάδα ως ένα από τα καλύτερα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκοσμίως», ενώ εξέφρασε τη συγκίνησή του, καθώς παρατήρησε παιδιά να φορούν με υπερηφάνεια παραδοσιακές ελληνικές στολές και, μάλιστα, της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κέρκυρας.

Συχνά οι Πολιτικοί μας, διακομματικά και διαχρονικά, αναφέρονται με κολακευτικά λόγια για τον Απόδημο Ελληνισμό.  Τη φορά αυτή, όμως, ο Υπουργός Εξωτερικών απευθύνθηκε στον ελληνισμό μιάς γεωγραφικής περιοχής του πλανήτη όπου η παρουσία Ελλήνων πολιτικών δεν είναι συχνή. Γι αυτό και τα λεγόμενά του έχουν ιδιαίτερη αξία.  Να σημειωθεί ότι η σημερινή επίσκεψη στη Νότια Αφρική ήταν η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών έπειτα από 25χρόνια.

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Για να επισημάνουμε τις κραυγαλέες αντιφάσεις μεταξύ λόγων και έργων των πολιτικών μας, αναφορικά με την Ομογένεια και τον Απόδημο Ελληνισμό:

  1. Στις 9 Φεβρουαρίου είναι η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Απαιτήθηκαν τρία χρόνια προσπαθειών του καθηγητή Γιάννη Κορίνθιου (2014-2017) προκειμένου να θεσμοθετηθεί η Ημέρα που ο ίδιος είχε εισηγηθεί στην Διαρκή Διακομματική Επιτροπή της Βουλής και η οποία την είχε ασμένως κάνει αποδεκτή με εισήγηση του τότε Προέδρου της (Όπως και σήμερα) βουλευτή της ΝΔ κ. Σάββα Αναστασιάδη. Ωραία, θεσμοθετήσαμε την Ημέρα, έστω με καθυστέρηση 3ων ετών. («Κουτσή» και αυτή, αφού αφαιρέσαμε το σκέλος του Πολιτισμού, από την αρχική πρόταση του κ. Κορίνθιου, που προέβλεπε: “Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού”). Στην Νάπολη, ο Γιάννης Κορίνθιος με την σύμπραξη Ιταλών (!) μαθητών,  καθηγητών κλπ. ετοιμάζουν πάλι τις ετήσιες εκδηλώσεις για να τιμήσουν στις 9 Φεβρουαρίου την Ελληνική Γλώσσα. Στην Ελλάδα, τι κάνουμε;;;
  1. Το Hellenic Congress of America και ο Πρόεδρός του κ. Νίκος Αποστολόπουλος το 2021 κατέθεσαν πρόταση στον πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής κ. Σάββα Αναστασιάδη και στον (τότε) Υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Βλάση, για τη θεσμοθέτηση Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού. Βρισκόμαστε στο 2023 και οι απόδημοι «αναμένουν στο ακουστικό τους»… Ούτε καν κυβερνητική πρόθεση για θεσμοθέτηση βρίσκεται, εξ όσων τουλάχιστον εμείς γνωρίζουμε, στον ορίζοντα!
  2. Το 2019 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο Νόμος 4648/2019 για την ψήφο των εκτός Επικρατείας Ελλήνων ψηφοφόρων. Ενώ η δημοσίως εκφρασμένη πρόθεση της Κυβέρνησης της ΝΔ ήταν να ψηφίζουν από το εξωτερικό ΟΛΟΙ οι Απόδημοι Ψηφοφόροι, στις διαπραγματεύσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (καθώς απαιτούντο ψήφοι τουλάχιστον των 2/3ων  της Βουλής ) κατέληξε να έχουμε «κουτσή» συμμετοχή, αφού αποκλείστηκε περίπου το 80% των αποδήμων ψηφοφόρων από την κάλπη των Προξενείων. Αποτέλεσμα; μόλις 4000 απόδημοι να έχουν εκδηλώσει, μέχρι σήμερα, ενδιαφέρον για να ψηφίσουν από το εξωτερικό… Τους πολλούς τους αποπέμψαμε…

Αυτές οι αντιφάσεις μεταξύ των καλών λόγων και των τελικών πράξεων του κράτους είναι που έχουν ορθώσει τα τελευταία χρόνια «παραβάν» στις σχέσεις Αποδήμων με την Γενέτειρα. Ένα «παραβάν» που μόνο ζημιά προκαλεί στον Οικουμενικό Ελληνισμό. Και που πρέπει να αποσυρθεί το συντομότερο, εάν πράγματι ως συντεταγμένη Πολιτεία θέλουμε να «απευθυνόμαστε πάντα σε αυτόν τον μείζονα ελληνισμό, φορέα των παραδόσεών μας, του ήθους μας, της ταυτότητάς μας σε αυτό τον κόσμο». Και εάν όντως «είναι υπερήφανη η Ελλάδα για το ότι κατάφεραν να ακμάσουν οι ομογενείς μας όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από συνθήκες δύσκολες».

Τα λόγια του κ. Δένδια είναι μεστά νοημάτων. Και είμαστε βέβαιοι ότι τα εννοεί. Το ερώτημα, όμως, είναι: Θα τα κάνουμε πράξη ή θα μείνουν και αυτά να αιωρούνται ώς έπεα πτερόεντα;