Στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες η τροπολογία για την καταγγελία πλαστών αποδείξεων

Η επιβράβευση που θα είναι πολλαπλάσια του ύψους της απόδειξης με ελάχιστο όριο τα 200-300€ και ταβάνι τις 2.000€

Αθήνα.– Με σημαντική καθυστέρηση, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες τις αμέσως επόμενες ημέρες, να κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή η τροπολογία που θα προβλέπει την ανταμοιβή για όσους καταγγέλουν πλαστές αποδείξεις (θα καλυφθούν κι όσοι το έχουν ήδη κάνει) μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ Appodixi.

Σύμφωνα με την ρύθμιση, εφόσον μετά την καταγγελία αποδεικνύεται ότι η επιχείρηση έχει παρέμβει με οποιοδήποτε τρόπο στη διαδικασία έκδοσης αποδείξεων με αποτέλεσμα αυτές να είναι πλαστές, τότε θα προβλέπεται επιβράβευση. Η επιβράβευση που θα είναι πολλαπλάσια του ύψους της απόδειξης με ελάχιστο όριο τα 200-300€ και ταβάνι τις 2.000€.

Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι από τις 20 Σεπτεμβρίου που έγινε και το λανσάρισμα της εφαρμογής περίπου 200.000 άτομα την έχουν κατεβάσει. Η πλειονότητα των καταγγελιών που έχουν γίνει , ο αριθμός των οποίων έφθινε όσο περνούσαν ημέρες και η τροπολογία δεν ερχόταν, αφορά αποδείξεις είχαν μεν εκδοθεί από δηλωμένη ταμειακή μηχανη, αλλά δεν είχαν διαβιαβαστεί στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ.

Στις περιπτώσεις της μη διαβίβασης των αποδείξεων , τα πρόστιμα μόνο μικρά δεν είναι :

-Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., το πρόστιμο είναι ίσο με πρόστιμο με το 50% επί του Φ.Π.Α. που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, από€, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500€, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

-Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., πρόστιμο 500€ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και 1000€, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.Το πρόστιμο διπλασιάζεται εφόσον η παράβαση επαναληφθεί εντός πενταετίας από τη βεβαίωση του αρχικού προστίμου.Ο τρόπος λειτουργίας της εφαρμογής έχει ως εξης :

Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και με την κάμερα του κινητού του σκανάρει τον QR κωδικό της απόδειξης.

Μετά το σκανάρισμα , παράγονται οι εξής ενδείξεις :

1. Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή ο χρήστης πρέπει να συγκρίνει αν τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής,ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ) που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που αναγράφονται στο χαρτί της απόδειξης. Αν δεν είναι , τότε έχει υπάρξει επέμβαση.

2. Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

3. Ο QR κωδικός δεν μπορεί να διαβαστεί καν το οποίο σημαίνει ότι η ταμειακή δεν είναι ενεργή ή δεν είναι δηλωμένη.

Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να προχωρήσει στην καταγγελία θα πρέπει στη συνέχεια να φωτογραφίσει την απόδειξη, να εισαγάφει το λόγο από το μενού επικογών που του παρουσιάζεται και να προσθέσει εφόσον το επιθυμεί τυχόν παρατηρήσεις και να επιλέξει αν η καταγγελία θα γίνει ανώνυμα ή επώνυμα.

Πηγή: skai.gr