Το ξύρισμα του γαμπρού: Μόνον 40 Έλληνες της Αυστραλίας γράφτηκαν για να ψηφίσουν

Ειδικός συνεργάτης Panhellenic Post

Ο σημερινός (Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023) Νέος Κόσμος στην Αυστραλία έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Μόνον 40 Έλληνες της Αυστραλίας εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ψηφίσουν στις εκλογές της Ελλάδας».

Κάθε φορά που πλησιάζει η ώρα των βουλευτικών εκλογών, κάνουμε τη «σούμα» για το πώς τα πήγε η κυβέρνηση. Στις επόμενες εκλογές, θα κριθεί από την ομογένεια και η πολιτική Μητσοτάκη για τον «απόδημο ελληνισμό».

Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό.

Ο συγκεκριμένος Πρωθυπουργός εξήγγειλε ως μέρος του προγράμματός του  – από πολύ νωρίς – την ψήφο για τους απόδημους Έλληνες. Συχνά τόνιζε ότι με την πολιτική που θα εφαρμόσει, η ομογένεια θα λάβει την προσοχή, που της αξίζει.

Ας δούμε, πώς εκφράσθηκε σε τέσσερα – σχεδόν – χρόνια κυβερνητικής θητείας αυτή η προσοχή.

Η αναμενόμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την ψήφο στον απόδημο Έλληνα είχε και την αναμενόμενη αντιμετώπιση από την αντιπολίτευση, που ήδη προ ετών είχε δείξει πώς αντιλαμβάνεται την ψήφο του ομογενούς, όταν είχε δοκιμάσει πριν αρκετά χρόνια να την «περάσει» και ο Κώστας Καραμανλής.

Ο Καραμανλής προτίμησε τότε να «πνίξει» το θέμα, παρά να ακρωτηριάσει την πρότασή του για να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης.

Ο Μητσοτάκης επέλεξε να συμβιβασθεί και να περάσει ένα νόμο, όπως τον πετσόκοψε η αντιπολίτευση, η οποία δεν δέχθηκε το αυτονόητο της επιστολικής ψήφου. Όμως τελικά κάποιοι ομογενείς θα μπορούν για πρώτη φορά να ψηφίσουν στο εξωτερικό.

Ο νόμος αυτός αποτέλεσε εφαρμογή πολιτικής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη  για την ομογένεια.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός πέρασε νόμο με τον νέο Οργανισμό για το Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο του οποίου κατήργησε την αυτοτέλεια της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού. Την ενσωμάτωσε πλήρως στο Υπουργείο και μάλιστα την ενοποίησε με την Δημόσια Διπλωματία με σκεπτικό, το οποίο καθιστά την ομογένεια «εργαλείο» της δημόσιας διπλωματίας.

Ο νόμος αυτός αποτέλεσε εφαρμογή πολιτικής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ομογένεια.

Η ομογένεια εκφράσθηκε με μεγάλη ένταση και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις. Από τις εστίες ελληνισμού σε όλο τον πλανήτη, οι ομογενείς έστειλαν τις απόψεις τους στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και όχι μόνο. Στην ουσία, οι περισσότεροι ομογενείς που έστειλαν τις απόψεις τους, διαφώνησαν και με τα δύο νομοσχέδια. Εκτενής δημοσιογραφική κάλυψη υπήρξε από την Panhellenic Post.

Όμως οι άνθρωποι οι οποίοι συμβουλεύουν ως ειδικοί τον Πρωθυπουργό για τα θέματα της ομογένειας, προφανώς δεν πίστεψαν ότι οι απόψεις αυτές που κοινοποιήθηκαν και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, εξέφραζαν πλειοψηφικό ρεύμα, αλλά ότι εκπροσωπούσαν μία μειοψηφία που αποτελείται από «επαγγελματίες» του ομογενειακού παραγοντισμού (όπως μαθαίναμε ότι λεγόταν σε κάποιους διαδρόμους από στόματα ειδικών). Προφανώς οι άνθρωποι που στελεχώνουν σχετικές θέσεις στο μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και οι άνθρωποι που συμβουλεύουν τον Πρωθυπουργό, βρίσκονται εκεί γιατί θεωρείται πως έχουν ειδικό βάρος γνώσεων και εμπειρίας.

Οι εκλογές πλησιάζουν και η συμμετοχή της ομογένειας σε αυτές, θα αποτελέσει «θερμόμετρο» και για τον αντίκτυπο των κυβερνητικών επιλογών στο χώρο του ομογενειακού ελληνισμού. Έχουν βέβαια γίνει οι σχετικές διαφημιστικές καμπάνιες από το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο του Νέου Κόσμου, της ιστορικής ομογενειακής εφημερίδας, στην Αυστραλία έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν μόνον σαράντα ομογενείς.

Τα συμπεράσματα ας τα βγάλουν οι αναγνώστες μας.