Χοληστερίνη στα κόκκινα: Αυτοί είναι οι επτά βασικοί ένοχοι

Αναζητάμε τρόπους να διαχειριστούμε την υψηλή χοληστερίνη; Ένας κορυφαίος καρδιολόγος και διαιτολόγος είναι εδώ, προκειμένου να μας εξηγήσει τί ακριβώς πρέπει να αποφεύγουμε. Ακόμα κι αν το σώμα μας χρειάζεται λίγη χοληστερόλη, προκειμένου για να χτίσει νέα κύτταρα, η περίσσεια χοληστερίνη ενδέχεται να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα, εξηγεί η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το συκώτι μας παράγει τα επίπεδα φυσικής χοληστερίνης που μας είναι απαραίτητα, ενώ οποιαδήποτε περίσσεια χοληστερίνης στο σώμα μας προέρχεται κυρίως από τροφές ζωικής προέλευσης.

Ο καρδιολόγος Νικ Γουέστ προειδοποιεί ότι «αν και η ποσότητα χοληστερίνη στο αίμα μας είναι γενετικά προκαθορισμένη, ο αντίκτυπος της διατροφής δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμάται».

Σύμφωνα με τον δρ Γουέστ μια δίαιτα που υπόσχεται να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης είναι η DASH, η οποία αποτελείται κυρίως από λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης, ενώ περιλαμβάνει και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, ψάρια, πουλερικά, φασόλια και ξηρούς καρπούς. Επιπλέον, η δίαιτα DASH συνιστά να περιορίσουμε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά.

Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν ακολουθούμε κατά γράμμα τη δίαιτα DASH, θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε να υιοθετήσουμε έστω μερικές από τις διατροφικές συνήθειες που μας προτείνει. Ο Γουέστ, βασιζόμενος στη δίαιτα DASH, απαριθμεί τις επτά τροφές που πρέπει οπωσδήποτε να περιορίσουμε εφόσον προσπαθούμε να θέσουμε υπό έλεγχο τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μας.

Τα τηγανητά

Οι τηγανιτές πατάτες για παράδειγμα, όσο λαχταριστές κι αν φαίνονται αυξάνουν τα επίπεδα της LD, γνωστής και ως «κακή» χοληστερόλη, καθώς είναι πλούσιες σε τρανς λιπαρά οξέα. Τα τρανς λιπαρά συνδέονται με πρόωρο θάνατο από καρδιαγγειακά νοσήματα, με αυτό να ισχύει και για τα κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Το βούτυρο

Το βούτυρο είναι εξαιρετικά πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία προέρχονται τόσο από ζωικά λίπη όσο και από φυτικά έλαια, με αποτέλεσμα να κατηγορείται ως βασικός ένοχος για τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Το τυρί

Αν και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ασβέστιο, το τυρί είναι εξίσου πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Ακόμη και αν δεν το πετάξουμε έξω από τη διατροφή μας, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί ως προς την ποσότητα του τυριού που καταναλώνουμε, καθώς και να προτιμάμε λιγότερο αλμυρά προϊόντα.

Τα τροπικά έλαια

Τα τροπικά έλαια, όπως το φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας, είναι κάτι που επίσης πρέπει να αποφεύγουμε. Εάν χρησιμοποιούμε λάδι καρύδας στις διάφορες συνταγές μας, θα πρέπει να αποφύγουμε τις μεγάλες ποσότητες και όπου είναι δυνατό να δοκιμάσουμε να το αντικαταστήσουμε με λάδι αβοκάντο ή ελαιόλαδο.

Τα κόκκινα και τα επεξεργασμένα κρέατα

Η κατανάλωση τόσο του κόκκινου όσο και του επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη. Και παρόλο που το κόκκινο κρέας φημίζεται ως μια καλή πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου και βιταμίνης Β12, η κατανάλωσή του πρέπει να περιοριστεί σε λιγότερες από δύο ή τρεις μερίδες την εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τα αλλαντικά και τα λουκάνικα, αυτά θα πρέπει να καταναλώνονται ελάχιστα, καθώς συχνά προέρχονται από τα πιο λιπαρά κομμάτια του κρέατος, ενώ η διαδικασία επεξεργασίας τους απαιτεί την προσθήκη αλατιού, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πηγή: Thehealthy/huffpost.gr