Καταιγιστικές οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα οι αποφάσεις για Πολάκη – Η στάση της ΝΔ

Κατά πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εισηγηθεί την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος

Αθήνα.- Τη σκυτάλη των εξελίξεων για την «κομματική τύχη» του Παύλου Πολάκη παραλαμβάνει σήμερα το εκτελεστικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο συνεδριάζει στις 5 το απόγευμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή της Ράνιας Σβίγγου, της Όλγας Γεροβασίλη, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, της Έφης Αχτσιόγλου, της Ρένας Δούρου, του Νάσου Ηλιόπουλου και του Γιώργου Βασιλειάδη. Μαζί θα βρίσκεται και ο πολιτικός σχεδιασμός με τους κυρίους Μπίστη Ραγκούση, Τσακαλώτο και Παππά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εισηγηθεί την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην επιτροπή δεοντολογίας η οποία αναμένεται να γίνει δεκτή ενώ πολύ σύντομα η επιτροπή θα συνεδριάσει για να αποφασίσει και την ποινή που θα επιβληθεί στο στέλεχος του κόμματος.

Σύμφωνα με το καταστατικό οι προβλεπόμενες ποινές είναι τέσσερις: αναστολή ιδιότητας μέλους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαγραφή, σύσταση η επίπληξη. Ωστόσο, σύμφωνα επίσης με το καταστατικό για να γίνει αποδεκτή η διαγραφή ή η αναστολή της ιδιότητας του μέλους του κόμματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Τα μέλη της επιτροπής δεοντολογίας είναι 15, άρα οι 10 στους 15.

Μέχρις ώρας πάντως θεωρείται δεδομένο ότι ο Παύλος Πολάκης είναι εκτός ψηφοδελτίων, αλλά το ερώτημα είναι τι θα αποφασίσει η επιτροπή δεοντολογίας που θα συνεδριάσει σίγουρα μέσα στην εβδομάδα ίσως και αύριο, Τετάρτη.

Υπάρχουν στελέχη τα οποία σε ανθρώπινο επίπεδο φαίνεται πως δεν θέλουν να φτάσουν τα πράγματα μέχρι την διαγραφή του από το κόμμα, για παράδειγμα ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος έχει συνεργαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στην επιτροπή θεσμών με τον Παύλο Πολάκη και κάποιοι που προβληματίζονται για το κατά πόσο είναι σωστό τα πράγματα να φτάσουν στα άκρα μέσα σε μια προεκλογική περίοδο.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος λοιπόν, που ναι μεν συμφωνεί να τεθεί ο Παύλο Πολάκης εκτός ψηφοδελτίων διαφωνεί  όμως να τεθεί και εκτός κόμματος σε συνέντευξήτ ου στο “Πρώτο Πρόγραμμα” εκτίμησε ότι “δεν πρέπει να προχωρήσει στην διαγραφή του κυρίου Πολάκη. Αυτά τα οποία κάνει ο Παύλος δεν απάγουν κάποια ηθική απαξία στο πρόσωπό του. Είναι κατά τη γνώμη μου, μεγάλο πολιτικό σφάλμα, αλλά δεν δείχνουν διαφθορά, δεν δείχνουν κάποια έκθεση, κάποια σύγκρουση με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ» παρατήρησε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αποστάσεις από τις επικείμενες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ πήρε και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης ο οποίος σε ανάρτησή του εκτιμά ότι δεν περισσσεύει κανείς. «Για να νικήσει ο  ΣΥΡΙΖΑκαι να διώξουμε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη χρειάζεται πανστρατιά! Το απαιτούν οι καιροί και ο κόσμος που υποφέρει από τη Δεξιά! Με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, πρόγραμμα τετραετίας, σοβαρότητα, συσπείρωση κ συλλογικότητα. Δεν περισσεύει κανείς και καμμιά!»  δήλωσε με νόημα.

Αντίθετη άποψη ωστόσο εκφράζει επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ με τους τομεάρχες Διαφάνειας και Δικαιοσύνης να αντιτίθενται τόσο στην τακτική Πολάκη όσο και σε εκείνους που επιχειρούν να τον δικαιολογήσουν. «Οι πολιτικές δηλώσεις του Παύλου Πολάκη όπως διατυπώθηκαν στη χθεσινή του ανάρτηση είναι απολύτως αντίθετες με τις ομόφωνα εγκεκριμένες προγραμματικές μας εξαγγελίες για τη λειτουργία του κράτους, της δικαιοσύνης και των θεσμών.» ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση οι κύριοι Ραγκούσης και Ξανθόπουλος.

Το σκεπτικό  για να τεθεί σε καθεστώς διαγραφής ο Παύλος Πολάκης  αποτυπώθηκε με τις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανάρτηση Πολάκη και επιδιώκεται να σταλούν τα εξής μηνύματα: ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν εκβιάζεται, ο αγώνας κατά της διαφθοράς είναι συλλογικός και δεν μπορεί να γίνει με όρους προσωπικής σταυροφορίας καθώς και ότι δεν χωρούν αυτόνομες πολιτικές και προσωπικές ατζέντες, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί συλλογικά

Σε κάθε περίπτωση τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν τον τελευταίο λόγο για το τι μέλει γενέσθαι ενώ το βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει ηρεμία μέσα στο κόμμα, την οποία θα επιδιώξει βάζοντας και ένα τέλος στην εσωστρέφεια.

Η στάση της ΝΔ

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς πάντως αντιμετωπίζουν την υπόθεση του Παύλου Πολάκη και των απειλών του εναντίον δικαστικών, δημοσιογράφων και δημοσίων λειτουργών όχι ώς ένα μεμονωμένο περιστατικό «εκτροπής» αλλά διευρυμένα . Τοποθετούν στο κάδρο των ευθυνών και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα διατηρούσε στο απυρόβλητο το στέλεχός του μέχρι που πλέον φαίνεται ότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά μετά τη νέα εκτροπή κατά θεσμών και κινεί διαδικασίες εσωκομματικές, χωρίς και πάλι – όπως τονίζουν  κυβερνητικές πηγές – να «βγαίνει μπροστά» ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός του του κόμματος και να ξεκαθαρίζει την υπόθεση.

Σε αυτό που εστιάζει επίσης το Μέγαρο Μαξίμου είναι το γεγονός ότι ποτέ δεν βγήκε επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ή της εκπροσώπου του για την ανάρτηση Πολάκη παρά  μόνο διαρροές χωρίς κουβέντα για τις προγραφές και την ουσία των απειλών , όπως σημειώνουν.

Στο ίδιος επίσης κάδρο βάζει η κυβερνητική πλευρά και τον Νίκο Παππά σημειώνοντας ότι οι επιθέσεις κατά της δικαιοσύνης άλλωστε δεν ήταν κάποια παρέκκλιση του κ. Πολάκη, αλλά η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ομόφωνη καταδικαστικής απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον κ. Παππά.

Καλούν μάλιστα την Κουμουνδούρου να διαγράψει και να  θέσει εκτός ψηφοδελτίων και τον πρώην στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά, διαφορετικά, – όπως λένε- η διαγραφή και μόνο του Παύλου Πολάκη δεν αρκεί να αποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι σέβεται θεσμούς και αξίες.

Πηγή: skai.gr