Τραγωδία στα Τέμπη: Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σήμερα ο Κώστας Καραμανλής – Τι θα υποστηρίξει

Αθήνα.- Σε φορτισμένο κλίμα, είκοσι ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, με την αντιπολίτευση να αναζητά στο πρόσωπο του Κώστα Αχ. Καραμανλή τις απαντήσεις και τις δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν ότι οι ευθύνες βαραίνουν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις,  ανοίγει σήμερα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο δρόμος της θεσμικής διερεύνησης του δυστυχήματος των Τεμπών.

Στις 10 το πρωί ο τέως Υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής θα περάσει το κατώφλι της επιτροπής, και θα έρθει «πρόσωπο με πρόσωπο» αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης αλλά και με τα ερωτήματα που επί μέρες θέτουν και ζητούν να δοθούν απαντήσεις από τον ίδιο, στη «βάρδια» του οποίου συνέβη το μοιραίο δυστύχημα.

Η κοινοβουλευτική συζήτηση η οποία αναμένεται να διεξαχθεί σε κλίμα έντασης και αντιπαραθέσεων, θα ανοίξει ευρύτερα τον «φάκελο» της κατάστασης των σιδηροδρόμων της χώρας. Μία συζήτηση που θα ανατρέξει όχι μόνο στις παρούσες συνθήκες της τρέχουσας τετραετίας διακυβέρνησης της ΝΔ και τη διαχείριση των σιδηροδρομικών δικτύων , αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς στη συνεδρίαση της επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας έχουν κληθεί προς ακρόαση όλοι οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν την επίμαχη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση και ειδικότερα ο Υπουργός Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, ο Υπουργός της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υπουργός Επικρατείας που πλέον είναι αρμόδιος και για τις μεταφορές και υποδομές, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ασφαλώς, το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται στην τοποθέτηση του παραιτηθέντα Υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο οποίος επέλεξε  να απαντήσει θεσμικά, μέσω της Βουλής , για όλα όσα του καταλογίζει η αντιπολίτευση αλλά και να προσκομίσει και να καταθέσει προς ενημέρωση της Βουλής, των συναδέρφων του αλλά και της κοινής γνώμης  όλα τα στοιχεία που διαθέτει και έχει στα χέρια του  και είναι  σε γνώση του για την κατάσταση των σιδηροδρόμων στη χώρα.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Καραμανλή, ο τέως Υπουργός  αναμένεται να προσέλθει στη Βουλή με ντοκουμέντα που αφορούν τις συμβάσεις σιδηροδρομικών έργων, προσκομίζοντας τα σχετικά έγγραφα, αναφερόμενος στους υπογράφοντες των συμβάσεων και των αποφάσεων αλλά και στις χρονολογίες με τις παρατάσεις έργων που η μία διαδεχόταν την άλλη, επιδιώκοντας να αναδείξει τι έγινε κατά τη διάρκεια της θητείας του αλλά και τι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

Και σε πολιτικό επίπεδο ο Κώστας Αχ. Καραμανλής αναμένεται να απαντήσει στην κριτική που του ασκείται από την αντιπολίτευση και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ το οποίο φέρεται σύμφωνα με συνομιλητές του να τον κατηγορεί  για εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών υποστηρίζοντας ότι είναι «παράλογο να μην λογοδοτούν εκείνοι που καθυστερήσαν επί 4,5 χρόνια, αλλά να εγκαλούν εκείνους που ξεμπλόκαραν και εντός ολίγων μηνών θα παραδώσουν το έργο».

Στις απαντήσεις του Κώστα Αχ. Καραμανλή παρέπεμψε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά, δηλώνοντας πως η κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή είπε ότι «οποιοσδήποτε έχει να εισφέρει στον δημόσιο διάλογο, οποιοσδήποτε χειρίστηκε ζητήματα και υποθέσεις που αφορούν στο δυστύχημα των Τεμπών, οφείλει να απαντήσει σε ερωτήσεις, να καταθέσει την άποψη του με διαφάνεια, να δώσει πλήρη λογοδοσία στον ελληνικό λαό. Εμείς δεν κρυφτήκαμε στιγμή πίσω από το δάκτυλό μας. Η αλήθεια είναι αυτή που θα απαντήσει και στα ψέμματα και στις συκοφαντίες και στις υπερβολές. Είναι αυτό που απαιτεί η κοινωνία, είναι το ελάχιστο που οφείλουμε στους ανθρώπους που έφυγαν» τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Παρότι το θέμα της υποψηφιότητας του Κώστα Αχ. Καραμανλή στις επικείμενες εκλογές δεν έγκειται στην αρμοδιότητα της κοινοβουλευτικής επιτροπής και δεν είναι αντικείμενο των εργασιών της, δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης που αναμένεται να είναι σκληρή και να τα βάλει όλα στο «τραπέζι», να τεθεί το ζήτημα από την αντιπολίτευση. Υπό αυτό το ενδεχόμενο , συνεργάτες του κ. Καραμανλή διαμηνύουν ότι ο τέως Υπουργός δεν έχει αλλάξει θέση προς ώρας, και επιδίωξή και επιθυμία του είναι να τεθεί στην κρίση του σερραϊκού λαού, ο οποίος είναι και εκείνος που θα κρίνει και θα αποφασίσει  στην κάλπη για το πολιτικό μέλλον του.

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και για όσο η επιτροπή θα εξετάζει την εν λόγω υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών ο  ΣΥΡΙΖΑ θα αντικαταστήσει κάποια από τα μέλη της επιτροπής για τη διευκόλυνση της συζήτησης και ειδικότερα οι αρμόδιοι τομεάρχες Μεταφορών του κόμματος Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης που έχουν ειδικότερη  γνώση του αντικειμένου θα αντικαταστήσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθόπουλο και Σπύρο Λάππα ενώ αντί του Παύλου Πολάκη  στην συνεδρίαση θα παραστεί ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος ούτως ή άλλως διαδέχτηκε τον κ. Πολάκη στον τομέα αυτό, μετά την εσωκομματική κρίση που είχε προκύψει πρόσφατα.  Από τη ΝΔ αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες, να αντικατασταθεί ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας λόγο ενός θέματος υγείας που αντιμετωπίζει, από τον Δημήτρη Καιρίδη.​

Πηγή: skai.gr