Ένας ομογενής στην Εθνική Ελλάδος «Να μην χάσουμε ‘χαζούς’ βαθμούς και να ‘κλέψουμε’ ματς από Γαλλία ή Ολλανδία»

Ο 24χρονος φορ μίλησε στο Gazzetta βγάζοντας αισιόδοξη ματιά για τη συνέχεια και την πορεία της Εθνικής μας ομάδας στα προκριματικά του EURO 2024.

Αθήνα.- Βαγγέλης Παυλίδης. Κωδικό όνομα; Σκόρερ. Με τη φανέλα της Άλκμααρ ο διεθνής στράικερ φέτος παρότι πέρασε και από τραυματισμό έχει καταγράψει 19 γκολ και 10 ασίστ σε 29 αναμετρήσεις και ξεχωρίζει εντός αλλά και εκτός ολλανδικών συνόρων με την παρουσία του στην Ευρώπη.

Με αφορμή το νέο ξεκίνημα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και ενόψει της πρεμιέρας των προκριματικών του Euro 2024 με το Γιβραλτάρ στο Φάρο της Πορτογαλίας ο έμπειρος πια επιθετικός μίλησε στο Gazzetta για τις σκέψεις και τους στόχους του.

Το πώς δηλαδή βλέπει την Εθνική μας ομάδα. Επίσης μιλά και για την παρουσία του στην Ολλανδία αλλά και την καριέρα του.

– Νέο ξεκίνημα για εσάς σε έναν δύσκολο γενικά όμιλο αλλά με πρώτο παιχνίδι με το Γιβραλτάρ. Πώς το βλέπεις; Τι σκέψεις έχεις;

Θα κοιτάξουμε το κάθε ματς ξεχωριστά. Σίγουρα πρέπει να μην χάσουμε πόντους με το Γιβραλτάρ. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ξεκινήσουμε καλά στον όμιλο. Δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα εκτός από τη νίκη. Δεν το βλέπουμε κάπως αλλιώς. Θα είμαστε φουλ συγκεντρωμένοι και θα πρέπει να πάρουμε αυτό το παιχνίδι. Πάντα η Εθνική δεν νικά εύκολα σε τέτοια παιχνίδια. Πρέπει από την πρώτη στιγμή να μπούμε μέσα και να δείξουμε πως θέλουμε να πάρουμε το ματς. Να σκοράρουμε γρήγορα και να κυριαρχήσουμε στο παιχνίδι. Να νικήσουμε γιατί – όπως είπες και εσύ – έχουμε έναν δύσκολο όμιλο και δεν μπορούμε να αφήσουμε πόντους πίσω.

– Είστε σε έναν όμιλο με Ολλανδία και Γαλλία. Θεωρείς πως μπορείτε να… χτυπήσετε τη 2η θέση;

Είναι πολύ δύσκολος όμιλος. Μπορεί να είναι και ο πιο δύσκολος όμιλος των προκριματικών. Σίγουρα θα είναι δύσκολα. Η Γαλλία είναι μία υπερομάδα και η Ολλανδία επίσης πολύ δυνατή και έφτασε στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αλλά όπως όλες οι ομάδες δεν είναι ανίκητη. Νομίζω ότι και η Ολλανδία με την αλλαγή του προπονητή μέχρι να βρει τα πατήματά της θα χρειαστεί χρόνο. Πρέπει να ‘κλέψουμε’ ουσιαστικά κάποιο αποτέλεσμα από τις μεγάλες ομάδες και να μην χάσουμε χαζούς πόντους στα άλλα 4 παιχνίδια, με Γιβραλτάρ και Ιρλανδία, μέσα και έξω. Γιατί πρέπει να είμαστε όσο περισσότερο γίνεται πιο κοντά στους μεγάλους.

Ο Παυλίδης

– Ποιο θεωρείς ότι είναι το πιο δυνατό σας ατού; Η χημεία που έχετε, το καλό κλίμα στην ομάδα ή ότι θα ξαναέχετε ίδιο προπονητή;

Με τα παιδιά είμαστε πολλά χρόνια μαζί. Τώρα τα τελευταία 2-3 χρόνια παίζουμε συνέχεια μαζί. Νομίζω υπάρχει ένας ίδιος κορμός. Σίγουρα με τον προπονητή δείξαμε καλά πράγματα στο Nations League. Δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Είμαστε μία καλή ομάδα. Νομίζω ότι πάντα το όπλο της Ελλάδας ήταν το πάθος. Νομίζω με το πάθος, τη θέληση και με τη ψυχολογία θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε γιατί είναι ένας πολύ δύσκολος όμιλος.

– Είσαι ένας φορ που κάνεις μία πολύ καλή σεζόν. Πώς βλέπεις τον ανταγωνισμό που υπάρχει με την καλή πάντα έννοια στην Εθνική στους φορ;

Θα πω ότι είναι καλό που έχουμε ανταγωνισμό. Που έχουμε παίκτες οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν ανά πάσα στιγμή. Ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή τέσσερις πάρα πολύ καλοί επιθετικοί. Μιλάω για τη θέση που αγωνίζομαι. Όλα τα παιδιά κάνουν φέτος πολύ καλή χρονιά.

Αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει στην Εθνική. Να μας βοηθήσει ως ομάδα. Εγώ προσωπικά κάνω μία καλή χρονιά. Είμαι ευχαριστημένος που μετά τον τραυματισμό μου και όλα όσα πέρασα εκείνο το δίμηνο δόξα τω Θεώ έχω μπει ξανά καλά και η ομάδα μου πηγαίνει καλά. Όμως είμαστε στην Εθνική και δεν μπορώ να κοιτάω την προσωπική μου εικόνα. Είναι πρώτα η Εθνική.

– Στέκομαι στη δική σου χρονιά διότι είσαι ένας παίκτης που αναδείχθηκες στο εξωτερικό και τώρα καθιερώνεσαι στην Ολλανδία, ένας παίκτης του οποίου η παρουσία στο εξωτερικό αποτέλεσε το… διαβατήριο για την Εθνική.

Νομίζω είναι φυσιολογικό όταν είμαι σε μία ομάδα όπως η Άλκμααρ. Όταν έχεις φύγει από μικρός στο εξωτερικό αυτό σε έχει βοηθήσει. Γιατί έχεις πιο πολλές εμπειρίες. Έχεις διαφορετικές εμπειρίες από άλλες ομάδες όπως όταν ήμουν στη Μπόχουμ και στη Ντόρτμουντ. Και η Βίλεμ ήταν ένα ξεχωριστό κομμάτι της ζωής μου. Σίγουρα αυτή τη στιγμή στην Άλκμααρ όπου αγωνίζομαι στην Ευρώπη διεκδικούμε πράγματα και πρωταγωνιστούμε στο ολλανδικό πρωτάθλημα. Μπορεί να μην είναι στο top 5 αλλά νομίζω είναι μετά με την Πορτογαλία τα πιο δυνατά Πρωταθλήματα στην Ευρώπη μετά από τα πέντε κορυφαία. Σίγουρα αυτό σε βελτιώνει συνέχεια. Είναι μία ομάδα που μπορείς να πας εκεί για να βελτιωθείς, να συνεχίσεις πιο καλά και γενικά να βελτιώνεσαι διαρκώς.

– Ένας καλός φορ τελικώς κρίνεται μόνο από τα γκολ ή χρειάζεται και κάτι παραπάνω;

Παλιότερα νομίζω θα μετρούσαν τους φορ με τα γκολ τους. Πλέον το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Έχει εξελιχθεί. Η κάθε θέση έχει διαφορετικά πράγματα. Πλέον οι φορ δεν είναι μόνο μέσα στο ‘κουτί’ αλλά και έξω από αυτό. Το πώς θα πρεσάρουν και το πώς θα κρατήσουν τη μπάλα. Πώς θα κάνουν συνδυασμούς. Είναι πολλά πράγματα αλλά σίγουρα όταν είσαι σέντερ φορ το πρώτο και το πιο σημαντικό για σένα και όσους κοιτούν είναι το πόσα γκολ έβαλες. Τον σέντερ φορ δεν θα τον ρωτήσει κανείς πόσες πάσες σωστές έκανε ή κάτι άλλο. Είναι πόσα γκολ έβαλες. Σίγουρα όμως πρέπει να έχεις και άλλα κομμάτια στο παιχνίδι σου και αυτό προσπαθώ να κάνω.

– Είναι για σένα η τοπ στιγμή σου η παρουσία σου στην Εθνική; Σαν μία αγωνιστική κορύφωση;

Κάθε παιδί που ξεκινά το ποδόσφαιρο στα 4 ή 5 του χρόνια θέλει να παίξει στην Εθνική Ελλάδας. Δεν ονειρεύεται να παίξει στην Άλκμααρ. Στην Εθνική του ονειρεύεται να παίξει. Είναι το πιο υψηλό επίπεδο. Το τοπ επίπεδα. Και τα 27 παιδιά που είμαστε εδώ – όπως και εγώ – από την αρχή που ξεκινήσαμε θέλαμε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο και τα έχουμε καταφέρει. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Πρέπει να προσπαθείς παραπάνω. Δεν είναι μόνο να παίξεις στην Εθνική. Είναι να κάνεις και μία πορεία και μία μεγάλη πρόκριση σε ένα EURO και σε ένα Μουντιάλ. Όλα τα παιδιά είμαστε… διψασμένοι για μία τέτοια πρόκριση.

– Είσαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να δούμε σύντομα την Εθνική μας ομάδα σε μεγάλη διοργάνωση;

Πιστεύω ότι θα τη δούμε πολύ σύντομα. Ελπίζω μέσα από την καρδιά μου να συμβεί αυτό. Νομίζω ότι θα είμαστε στο EURO.

– Και ένα σχόλιο για τη νέα φανέλα. Το συζητήσατε καθόλου μεταξύ σας;

Την είδα. Δεν πρόλαβα να το συζητήσω με τα παιδιά. Μου άρεσε. Είναι ωραία. Θα τη δω καλύτερα όταν την φορέσω.

Πηγή: gazzetta.gr