Γύρω από την Ομιλία του Μανώλη Βεληβασάκη στην πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση της ΑΗΕΡΑ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

στην ομιλία του στην διαδικτυακή κοινή εκδήλωση της  American Legion και του Τμήματος  HJ10 της ΑΗΕΡΑ ΕΛΛΑΣ, την Πέμπτη 4 Μαϊου,  ο διάσημος Πολιτικός Μηχανικός, και ομογενειακός παράγοντας των  ΗΠΑ, κ.  Μανώλης Βεληβασάκης, επεσήμανε ορισμένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ομογένεια.

Σταχυολογούμε από την ομιλία του κ. Βαληβασάκη:

1,« οι άλλοτε κραταιές οργανώσεις της Ομογένειας, (…) είχαν κάποτε την σημασία τους και τον σκοπό τους (…) Σήμερα όμως οι καιροί άλλαξαν! Ήδη βρισκόμαστε στην 2η, 3η και ίσως και 4η γενιά ομογενών, των οποίων τα προβλήματα και οι ανάγκες κατά κοινή ομολογία, είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές των πρωτοπόρων μεταναστών!»

Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με αυτό; Ούτε με την πρότασή του μπορεί κάποιος να διαφωνήσει <<…μάλλον δυο και μοναχικές επιλογές φαίνεται να έχουμε! Ή να αφήσουμε τους νέους μας να «βγάλουν φτερά και να πετάξουν», ή να κλείσουμε τα μάτια και να «πηδήξουμε στην άβυσσο»!>>

Τόπο στα νιάτα, λοιπόν, η σωτήρια συνταγή; Ναι. Όμως με τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Οι νέοι μας «ηγήτορες» να μιλούν, έστω και σπαστά, την ελληνική γλώσσα. Και να είναι θιασώτες της ομαδικής δουλειάς.. Και προς παλαιότερους: Αφήστε τους να κάνουν και λάθη. Έτσι μόνο θα μάθουν. Κυρίως, μην θεωρείτε ότι αποχωρώντας από μία διοίκηση …παραμένετε ισόβιοι πρόεδροι! Βρείτε και άλλα ενδιαφέροντα στην δοτική ζωή σας.

  1. <<…τα «Εθνικά μας Θέματα», η ακόμη και αυτό της «Ψήφου Ομογενών», η θέματα «περιουσιών» και «ασφάλισης» στην Ελλάδα, ή την Κύπρο, λίγο ενδιαφέρουν τις νέες γενιές». Τι τις ενδιαφέρουν περισσότερο; Κατά τον κ. Βεληβασάκη, <<…θέματα διδασκαλίας γλώσσας,  κουλτούρας, μουσικής, χωρών και τραγουδιών της πατρίδας μας>>. Φυσιολογικό είναι αυτό όπως και να τους απασχολούν οι επαγγελματικοί τους ορίζοντες. Και μεις τσιγκουνευόμαστε να στείλουμε δυο δασκάλους στα ελληνικά σχολεία…

Μαθαίνοντας τη Γλώσσα, διδάσκεσαι και την Ιστορία της πατρίδας. Μαθαίνεις τα Ήθη και τα Έθιμα. Τα τραγούδια της. Τους χορούς της. Αυτή είναι η ταυτότητα που προαναφέραμε. Η Γλώσσα είναι ο Κωδικός της Ταυτότητας.

Το μοντέλο των Εβραίων, όπως είπε στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην ίδια διαδικτυακή εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού, Ιωάννης Παρασκευάκος, πρέπει να γίνει υπόδειγμα;  Ίσως. Αλλά οι Εβραίοι βασικό τους χαρακτηριστικό γνώρισμα έχουν την αλληλοϋποστήριξη. Και έπειτα, όλοι μαζί, στηρίζουν το Ισραήλ!

Το 1978, σπουδαστής τότε στo  Instituted of Design and Construction στο Μπρούκλιν γύρευα ένα ειδικό εργαλείο για το Σχέδιο. Κοντά το Ινστιτούτο υπήρχε –κείνα τα χρόνια- το μαγαζί ενός Εβραίου με όλα τα εργαλεία Σχεδίου κλπ. Τον επισκέφθηκα και του εξήγησα τι ακριβώς μας είχε πει ο καθηγητής να αγοράσουμε. Μου είπε: Δεν το έχω. Αλλά θα πάς στο Μαχνάτταν οδός τάδε αριθμός τάδε. Έτσι και έκανα. Πήγα στο συστημένο μαγαζί. Βρήκα αυτό που αναζητούσα.  Το μαγαζί, ανήκε σε κάποιον άλλο …Εβραίο!

Σε αντίστιξη: Έμπαινες κείνα τα χρόνια σε ελληνικό μαγαζί  -Greek Store-, ζητούσες κάτι δεν το είχαν, ρωτούσες, που μπορώ να το βρω; Και σου απαντούσαν «Αφού δεν το έχω εγώ, δεν το έχει κανένας. Νέα Υόρκη 1978…

Βέβαια, όπως επίσης πρόσθεσε  στην εν λόγω διαδικτυακή εκπομπή, ο κ. Ιωάννης Παρασκευάκος, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός πώς όσοι Έλληνες, μετανάστευσαν τις δεκαετίες ’50 και ’60 αναζητώντας καλύτερη μοίρα στο εξωτερικό,  απέφυγαν αυτά που όλοι όσοι παρέμειναν στην Ελλάδα, έζησαν τα χρόνια που ακολούθησαν . Εκτός από τη φτώχεια είχαν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα δύσκολες πολιτικές και εθνικές καταστάσεις μέχρι και την δεκαετία του ‘80. Στρατιωτικά Κινήματα, δικτατορίες, τις  εξ Ανατολών απειλές κλπ. ίσως με διαφορετικές συνθήκες διαφορετική να ήταν και η ιδιοσυγκρασία των συμπατριωτών μας σήμερα.

  1. Ο κ. Βεληβασάκης δεν παραγνωρίζει το χάσμα που ,’όπως είπε, έχει δημιουργηθεί «μεταξύ του Εθνικού Κέντρου και της Ελληνικής Διασποράς». Προκειμένου «…να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα, τολμώ να πω, πως χρειάζεται ένας σεισμός», πρόσθεσε…

Αλλά πάντα με έναν «σεισμό» δεν αφυπνίζονταν και η Ομογένεια; Είτε ήταν το φυσικό σεισμικό φαινόμενο, είτε ήταν ένας πόλεμος, είτε μια δικτατορία!  Σ΄ αυτές ακριβώς τις καταστροφές η γενέτειρα αναζητούσε πάντα «διασώστες»  ανάμεσα στις σκόρπιες ομογένειες. Και αυτό ήταν φυσιολογικό. Αφύσικο ήταν ότι μόλις «επουλώνονταν οι πληγές» της συστηματικά και πολυεπίπεδα  την αγνοούσε την ομογένεια!

Χρειάστηκαν τρία χρόνια «αγώνας» για να θεσμοθετηθεί  Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, πρόταση του καθηγητή κ. Ιωάννη Κορίνθιου (2014) και συμπληρώνονται δύο  χρόνια από την πρόταση του Hellenic Congress of America για καθιέρωση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού (Απρίλιος 2021)  χωρίς ακόμη να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα!

Συμφωνούμε πως θα μπορούσε – εμείς θα λέγαμε, επιβάλλεται-  να αρχίσει με ειλικρίνεια, συντονισμό, και αλληλοκατανόηση «ένας διάλογος….. και όχι με εμπαιγμούς, όπως την αλλόκοτη στάση των λεγόμενων «προοδευτικών» κομμάτων, σχετικά με το νομοσχέδιο για την ψήφο Αποδήμων, που, όπως είπε ο κ. Βεληβασάκης, «αποκλείει περισσότερο από 80% από την διευκόλυνση ψήφου! Μας θυσίασαν δηλαδή στον βωμό της πολιτικής τους δεοντολογίας και συμφερόντων….>>

  1. Ο κ. Βεληβασάκης απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο του ΣΑΕ και της Εκκλησίας αναγνώρισε πως το πρώτο πολεμήθηκε αρχικά από το Φανάρι (όπως και “χρησιμοποιήθηκε” από κάποιες ελληνικές κυβερνήσεις) αλλά σήμερα η Εκκλησία της Αμερικής έχει αλλάξει πλεύση και πώς ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος θέλει να ανατρέψει όλα τα κακώς κείμενα, κάτι για το οποίο μένει να το δούμε στο μέλλον.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση εάν θα ήταν χρήσιμο για τις σχέσεις των δύο χωρών η δημιουργία  ενός Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, ο κ. Βεληβασάκης, αν και διατύπωσε ορισμένες επιφυλάξεις δεν ήταν αρνητικός.

Σχετικά με την Διαδικτυακή εκπαίδευση ο κ. Βεληβασάκης τόνισε ότι δεν είναι εύκολο για τα παιδιά που δεν γνωρίζουν καθόλου ελληνικά να ξεκινήσουν να μαθαίνουν από τις εκπαιδευτικές εκπομπές του διαδικτύου ούτε να παρακολουθήσουν εκπομπές στις οθόνες των κομπιούτερς ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός, ομογενειακής θεματολογίας, τηλεοπτικού καναλιού.

Το έχουμε γράψει πολλές φορές. Η διακοπή της δορυφορικής τηλεόρασης ERT World, με τις ειδικές καθημερινές εκπομπές προς την Ομογένεια όχι μόνο δυσαρέστησε, αλλά έκανε φτωχότερη την ενημέρωση πάνω, κυρίως, σε χρηστικά, ιστορικά, επαγγελματικά, εθνικά κλπ. θέματα, αλλά και σε θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, από τη μία μεριά. Και, από την άλλη, στέρησε τη δυνατότητα μεταφοράς ομογενειακών ειδήσεων προς την γενέτειρα.