Συνελήφθη Έλληνας επιχειρηματίας που φέρεται να παρείχε πυρηνικά και τεχνολογικά μυστικά των ΗΠΑ στη Ρωσία

Ο Μπογονικόλος, Έλληνας υπήκοος, συνελήφθη στο Παρίσι της Γαλλίας στις 9 Μαΐου 2023 και παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαδικασίας έκδοσης αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Τη σύλληψη ενός Έλληνα επιχειρηματία ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ με την κατηγορία ότι βοήθησε τη Μόσχα να αποκτήσει τεχνολογικά μυστικά που σχετίζονται με την κβαντική πληροφορική και τις πυρηνικές δοκιμές προς όφελος της αμυντικής έρευνας της Ρωσίας.

Ο Νίκος Μπογονικόλος, Έλληνας υπήκοος, συνελήφθη στο Παρίσι της Γαλλίας στις 9 Μαΐου 2023 και παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαδικασίας έκδοσης αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

«Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες συμμάχους, ο κατηγορούμενος και ο όμιλος του Aratos φέρεται να είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας να τροφοδοτήσουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», δήλωσε ο Εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, Μπρίον Πις. «Το Γραφείο μας συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για να διασφαλίσει ότι τεχνολογίες που μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια».

Όπως υποστηρίζεται, ο Μπογονικόλος «συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών ενορχηστρωμένο από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών» για να αποκτήσουν δόλια και στη συνέχεια να διακινήσουν στρατιωτικές τεχνολογίες προέλευσης ΗΠΑ και για να βοηθήσουν τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας. «Ο Μπογονικόλος προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, σχεδιασμένο για συνθήκες τακτικών πεδίων μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές σε διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων συνεργατών του που επιδιώκουν να βελτιώσουν τις πολεμικές ικανότητες της χώρας τους».

Πηγή: skai.gr