Ουρές για να ψηφίσουν οι απόδημοι Έλληνες του Λονδίνου / σε Ιταλία, Γαλλία

Το εκλογικό τους δικαίωμα ‘ασκησαν χθες οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού για τις εθνικές εκλογές 2023.

Πρόκειται για μια ιστορική μέρα για την ομογένεια, καθώς για πρώτη φορά οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους αντί να μεταβούν οι ίδιοι στην Ελλάδα.

Οι κάλπες άνοιξαν σήμερα το πρωί σε 99 εκλογικά τμήματα που συστάθηκαν σε 85 πόλεις 35 χωρών ανά την υφήλιο και ειδικότερα σε κτίρια πρεσβειών και προξενείων των ελληνικών αρχών, γραφεία ιερών ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων.
Ουρές για να ψηφίσουν κάνουν οι απόδημοι Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ουρές σε εκλογικό τμήμα του Λονδίνου

Μεγάλο φαίνεται πως είναι το ενδιαφέρον των Ελλήνων κατοίκων του Λονδίνου για τις εθνικές εκλογές 2023, καθώς όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης του iefimerida, ουρές σχηματίζονται έξω από ελληνικό σχολείο της περιοχής.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, οι απόδημοι Έλληνες περιμένουν στωικά να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Να σημειωθεί πως όταν έκλεισαν οι κάλπες, οι εφορευτικές επιτροπές καταμέτρησαν τους φακέλους, χωρίς να τους ανοίξουν. Στην συνέχεια, οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των ομογενών θα μεταφερθούν σήμερα αεροπορικώς στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από εκεί, με συνοδεία Αστυνομίας, στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.

Στην Ευρώπη

Πριν από λίγο έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες στην Ευρώπη, όπου ψήφισαν σήμερα (20/5) οι Έλληνες του εξωτερικού.  Μετά από προτάσεις και σχεδιασμούς δεκαετιών, πρόβλεψη – προτροπή που περιλήφθηκε στο Σύνταγμα της Ελλάδας και τελικά νόμο του κράτους που ψηφίστηκε το 2019 με υψηλή διακομματική συναίνεση, οι 22.825 Έλληνες που ήταν εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού ψήφισαν σήμερα Σάββατο, μία ημέρα πριν από τις εκλογές στην ελληνική επικράτεια. Η ψηφοφορία άρχισε  από τις 07:00 και διήρκεσε  έως τις 19:00 τοπική ώρα, ενώ το πρώτο τμήμα που άνοιξε (ουσιαστικά από χθες τη νύχτα) ήταν στην Αυστραλία.

Περισσότεροι από 4.870 Έλληνες εκλογείς είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικά τμήματα της Βρετανίας (συγκροτήθηκαν τμήματα σε Λονδίνο, Γλασκόβη, Μπέρμιγχαμ, Ληντς και Εδιμβούργο), 3.326 είναι εγγεγραμμένοι στην Γερμανία (σε Αμβούργο, Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγκάρδη, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Δρέσδη, Ανόβερο, Νυρεμβέργη, ‘Ααχεν, Βούπερταλ, Κολωνία, Μπίλεφελντ, Ντόρτμουντ και Λουντβικσχάφεν). Ακόμα 1.935 ψηφοφόροι έχουν εγγραφεί στην Ολλανδία (Χάγη, ‘Αμστερνταμ, Ρότερνταμ και Αϊντχόφεν), 1.680 στις ΗΠΑ (Σαν Φραντσίσκο, Ατλάντα, Βοστόνη, Λος ‘Αντζελες, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Σικάγο και Τάμπα) 1.629 στο Βέλγιο (Βρυξέλλες, Αμβέρσα), 1.462 στην Κύπρο (σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο), κ.λπ.

Στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού μπορούσαν να ψηφίσουν και οι Έλληνες ναυτικοί, έστω και αν δεν είχαν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού των εκλογικών τμημάτων. Ήταν υποχρεωμένοι όμως να έχουν μαζί τους, εκτός από ταυτότητα ή διαβατήριο και το ελληνικό ναυτικό τους φυλλάδιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 η ψηφοφορία εξελίχθηκε ομαλά, αν και κάποιοι προσήλθαν να ψηφίσουν στα τμήματα χωρίς να έχουν εγγραφεί στους εκεί εκλογικούς καταλόγους. Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής άνοιξε το πρώτο εκλογικό τμήμα στο Σίνδεϊ. Οι απόδημοι ψηφοφόροι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την δυνατότητα να ψηφίσουν.

Για την ψηφοφορία των εκλογέων χρησιμοποιήθηκαν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων και ως εκ τούτου δεν χρειάζονταν σταυροί προτίμησης δίπλα από ονόματα υποψηφίων. Πάντως, τυχόν «σταυρωμένα» ψηφοδέλτια θα προσμετρώνται ως έγκυρα.

Σε Ιταλία, Γαλλία.

Ιταλία: «Απολύτως ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή διεξήχθησαν οι εκλογές στα τρία εκλογικά τμήματα της Ιταλίας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρέσβης Ελένη Σουρανή

Για να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους, στην Ιταλία γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους 373 συμπατριώτες μας. Στήθηκαν τρία εκλογικά τμήματα, στην πρεσβεία μας στην Ρώμη, στην Ελληνική Κοινότητα του Μιλάνου και στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών σπουδών της Βενετίας. Σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η πρέσβης της χώρας μας στην Ιταλία Ελένη Σουρανή, υπογράμμισε:

«Απολύτως ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή διεξήχθησαν οι εκλογές στα τρία εκλογικά τμήματα της Ιταλίας. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας, οι συμπατριώτες μας ταξίδεψαν από όλη την Ιταλία σε Ρώμη, Μιλάνο και Βενετία για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ενδεικτική της λαχτάρας των συμπολιτών μας να ψηφίσουν είναι το γεγονός ότι είχαμε προσέλευση ακόμη από τη Σικελία και την Απουλία.

Θα ήταν παράλειψη να μην εκφράσω τις ευχαριστίες μας προς τις ιταλικές αρχές για τη συνδρομή τους, ώστε η ημέρα αυτή να είναι μια γιορτή δημοκρατίας για όλους όσοι συμμετείχαμε στην εκλογική διαδικασία».

Γαλλία: Μεγάλη προσέλευση Ελλήνων στα εκλογικά τμήματα του Παρισιού, του Στρασβούργου, της Νίκαιας και της Νάντης

Μία γεύση από εκλογές στην Ελλάδα πήρε χθες η Γαλλία, με τη μεγάλη πλειονότητα των περίπου χιλίων Ελλήνων που φρόντισαν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους να προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα του Παρισιού, του Στρασβούργου, της Νίκαιας και της Νάντης, ενώ τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης καλύπτουν τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές με εκτενείς ανταποκρίσεις , άρθρα και αφιερώματα.

Η οικονομική εφημερίδα Les Échos δημοσίευσε σειρά άρθρων και αναλύσεων με τίτλους «Η Ελλάδα τα καταφέρνει καλά παρά τις δυσκολίες», «Πως ο Μητσοτάκης έγινε προβεβλημένο πρόσωπο της ευρωπαϊκής δεξιάς» και « Ελλάδα. Ένα οικονομικό θαύμα δύο ταχυτήτων», ενώ σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εφημερίδες η Figaro διαπιστώνει «Επιστροφή της πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα», η Monde σημειώνει ότι «Ο Μητσοτάκης θέλει μία δεύτερη θητεία ενάντια στην αστάθεια», ενώ η Liberation κάνει λόγο για «Πολιτική αστάθεια» αλλά και για «απάθεια» των ψηφοφόρων επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στα οξυμμένα, όπως αναφέρει προβλήματα της ελληνικής νεολαίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται πάνω κάτω και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης με τη France Info να προβάλει ρεπορτάζ με τίτλο “Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα: μεταξύ πληθωρισμού και οικονομικής ανάκαμψης, οι ψηφοφόροι διστάζουν ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά”, τη France24 να τονίζει “στην Ελλάδα, η οικονομία, βασικό διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών” και την BFMTV να διαπιστώνει με αφορμή τις εκλογές ότι “η ελληνική οικονομία ανέκαμψε”.