Βαθμολογία UEFA: Επανάληψη της σεζόν 2022-2023 για την Ελλάδα μπορεί να φέρει κοντά ακόμα και το Λιχτενστάιν

Η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή θέση στην κατάταξη της UEFA και σε περίπτωση που έχει την ίδια συγκομιδή με φέτος, δεν αποκλείεται να δει το Λιχτενσταϊν να την κυνηγάει.

Η Ελλάδα τερμάτισε τη σεζόν 2022-2023 στην 20ή θέση του UEFA ranking, σημειώνοντας πτώση πέντε θέσεων σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Η καθίζηση αυτή θα αποτυπωθεί με τη μείωση των εκπροσώπων της χώρας μας κατά μία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της σεζόν 2024-2025, τη σεζόν των μεγάλων αλλαγών.

Τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί. Τη φετινή σεζόν, οι τέσσερις ελληνικές ομάδες που αγωνίστηκαν στην Ευρώπη συγκέντρωσαν μόλις 2.125 βαθμούς, ήτοι είχαν τη χειρότερη βαθμολογική συγκομιδή από το 1991 και τους 1,750 βαθμούς (με διαφορετικό σύστημα βαθμολόγησης).

Το ιστορικό χαμηλό της Ελλάδας θα κοστίσει αρκετά, αφού δίνει τη δυνατότητα στις αντίπαλες χώρες να την πλησιάσουν και ει δυνατόν να την προσπεράσουν, σε περίπτωση που δεν βελτιώσει άρδην τη συγκομιδή της τη νέα σεζόν.

Μία ίδια σεζόν θα είναι καταστροφική

Τη σεζόν 2023-2024 η Ελλάδα θα στείλει πέντε ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχοντας εξασφαλισμένη φάση ομίλων μόνο για μία, την ΑΕΚ, στο Europa Conference League (αν αποκλειστεί από τα προκριματικά του Champions League και του Europa League).

Αυτό σημαίνει ότι αν προκύψει νέα πανωλεθρία στην προκριματική φάση όπως και τη φετινή σεζόν, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να ξεχάσει οτιδήποτε ευνοϊκό στις προκριματικές διαδικασίες για πολύ καιρό.

Ήδη, την επόμενη σεζόν θα αρχίσει από χαμηλά, τη 19η θέση κι αυτό επειδή θα προσπεράσει τη Ρωσία που δεν θα συμμετάσχει ούτε τώρα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ισραήλ, Κύπρος και Σουηδία βρίσκονται πολύ κοντά και προσμένουν άλλη μία κακή σεζόν της Ελλάδας.

Αν τη σεζόν 2023-2024 η συγκομιδή είναι ίδια με τη φετινή, τότε αυτό μπορεί να καταβαραθρώσει τη χώρα μας στο UEFA ranking. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ετοίμασε στο Twitter ο Κροάτης καθηγητής οικονομικών του αθλητισμού, Τόμισλαβ Γκλόμπαν, ο οποίος σχημάτισε μία κατάταξη για το 2023-2024 υπολογίζοντας πως όλες οι χώρες θα έχουν την ίδια συγκομιδή με το 2022-2023.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Ελλάδα θα υποχωρήσει στην 26η θέση του UEFA ranking, αφού θα προσπεράσουν Ισραήλ, Κύπρος, Σουηδία, Πολωνία, Ουγγαρία και Ρουμανία σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση.

Η UEFA δεν έχει ανακοινώσει την access list για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις 2024-2025, όμως εκτιμάται ότι οι χώρες κάτω από την 22η θέση θα στέλνουν τον πρωταθλητή τους στον 1ο προκριματικό γύρο και όχι στον 2ο, όπως αναμένεται να ισχύει για τις χώρες στις θέσεις 15-22.

Στις υπόλοιπες διοργανώσεις δεν αλλάζει κάτι, με τον δευτεραθλητή να αρχίζει από τον 1ο προκριματικό του Europa League και τον τρίτο και τον κυπελλούχο από τον 2ο προκριματικό του Europa Conference League, μέχρι τη θέση 29. Από την 30ή θέση και κάτω, ο τρίτος κάθε χώρας θα αρχίζει από τον 1ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League. Στο εν λόγω παράδειγμα, σε αυτήν τη θέση θα βρεθεί το… Λιχτενσταϊν και μάλιστα θα είναι πιο κοντά στην Ελλάδα βαθμολογικά, από ότι η χώρα μας στο 18ο Ισραήλ.

Ανεπαρκής ακόμα και χρονιά με υπερδιπλάσια συγκομιδή

Ο Γκλόμπαν ετοίμασε και μία διαφορετική κατάταξη, θεωρώντας ως συγκομιδή για το 2023-2024 τον μέσο όρο κάθε χώρας την προηγούμενη τετραετία. Στο συγκεκριμένο σενάριο η Ελλάδα έχει 5,045 βαθμούς για τη νέα σεζόν και βρίσκεται στην 19η θέση, έχοντας σε πολύ κοντινή απόσταση Κροατία, Σουηδία και Κύπρο.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ακόμα και μια σεζόν με 2,5 φορές περισσότερους βαθμούς από τη φετινή δεν είναι αρκετή για να επαναφέρει τη χώρα μας στα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας.

Η λύση είναι μία σεζόν όπως οι 8,000 βαθμοί του 2021-2022, σε συνδυασμό με κακές σεζόν των χωρών που βρίσκονται λίγο πάνω και λίγο κάτω από τη χώρα μας στη βαθμολογία της UEFA αυτήν τη στιγμή, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στο κυνήγι της πρωτης 15άδας και των προνομίων που μπορεί να προκύψουν.

Πηγή: sport24.gr