Ανοικτή Επιστολή προς την ηγεσία του ΥΠΕΞ για θέσπιση Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού

Επιμέλεια Χρήστος Μαλασπίνας

Αθήνα.- Λάβαμε στο email μας και δημοσιεύουμε την ακόλουθη ανοικτή επιστολή, από τον πρώην Πρόεδρο των Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας κ. Κώστα Καρρά, που απευθύνεται στον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και στον πρωην Υφυπουργό Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη, με θέμα την θέσπιση Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η θέσπιση Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού αποτελεί ανεκπλήρωτο αίτημα της Ομογένειας ήδη από το 1955 που επαναλαμβάνεται έκτοτε προς τους πολιτικούς αρχηγούς της γενέτειρας, κατά καιρούς, από διαφόρους ομογενειακούς παράγοντες.. Τελευταία αναφορά στο Συνέδριο (Μάρτιος 2023) του Hellenic Congress of America (HECA)  όπου αποτέλεσε ένα από τα “πέντε θέματα αιχμής”.

Τα πέντε αυτά θέματα αιχμής του HECA είναι τα εξής:

  1. Διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.
  2. Καθιέρωση «Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού» και Βράβευση Αποδήμων.
  3. Τακτοποίηση Φορολογικών θεμάτων και Κίνητρα.
  4. Ίδρυση Υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού.
  5. Στράτευση  για τους γεννημένους στο εξωτερικό Έλληνες.

Πρωτοβουλία για την Ιστορία του Αποδήμου Ελληνισμού

Η επιστολή του Κώστα Καρρά προς την απελθούσα ηγεσία του ΥΠΕΞ έχει ως εξής

Θεμα: Υπουργείο απόδημου ελληνισμού

Αξιότιμε  Υπουργέ Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια,

αξιότιμε Υφυπουργέ Εξωτερικών κ. Ανδρέα Κατσανιώτη

Σίγουρα δεν έχετε χρόνο, παραμονές των εκλογών, να ασχοληθείτε με αυτά που σας στέλνουν Έλληνες από το εξωτερικό. Θέλω όμως να Σας υπενθυμίσω ότι, κατά την διάρκεια της θητείας Σας, έχω στείλει στους τρεις Υφυπουργούς Εξωτερικών  περισσότερα εμαιλ με περίπου το ίδιο παρακάτω περιεχόμενο.

Κάποτε οι ελληνικές κοινότητες εκπροσωπούσαν το ελληνισμό της παροικίας και η ΟΕΚ τον Ελληνισμό της Γερμανίας. Κάποτε η ελληνική κοινότητα Στουτγάρδης είχε 5.000 μέλη και η ΟΕΚ 120.000. Τότε είμασταν σχεδόν όλοι Gastarbeiter. Αφήσαμε πισω τα  αγαπημένα μας χωριά  και αμέσως με την άφιξή μας στην Γερμανία ιδρύσαμε νέα. Τις Ελληνικές Κοινότητες. Και όπως ο/η προεδρος του χωριού εκπροσωπούσε όλους τους συνχωριανους, ετσι και ο/η   πρόεδρος μιας Ελληνικής Κοινότητας εκπροσωπούσε όλους τους Έλληνες της παροικίας.

Σήμερα δεν υπάρχει το <κάποτε>. Οι 434.000 Έλληνες της Γερμανίας (31.12. 22) δεν ειναι Gastarbeiter. Δεν χρειάζονται εκπροσώπηση. Και ούτε νοσταλγούν κάποιο χωριό που άφισαν πισω στην Ελλάδα για να το βρουν στην εδώ Ελληνική Κοινότητα. Ο αριθμός των μελών στις περισσότερες Κοινότητες είναι διψήφιος. Ούτε καν το 0.5% των Ελλήνων της παροικίας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ελάχιστοι είναι οι Έλληνες που έχουν την τόλμη και το θάρρος να αναλάβουν  το αξίωμα του/της προέδρου, και να παίξουν στην ουσία τον ρόλο του Πρώτο-Έλληνα της παροικίας.  Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε τις Ελληνικές Κοινότητες. Οι ενσωματωμένοι Έλληνες της Γερμανίας έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα και ίσως δεν το έχουν συνειδητοποίησει. Οι περισσότεροι από τους 434.000 Έλληνες της Γερμανίας σε λίγα  χρόνια δεν θα γνωρίζουν ότι έχουν ελληνική καταγωγή.  Γιατί θα έχουν αφομοιωθεί στην τοπική γερμανική κοινωνία. Και αυτό, αγαπητοί και αξιότιμοι Υπουργοί, πρέπει όλους μας να μας προβληματίζει.

Δυστυχώς ούτε η ελληνική πολιτεία αλλά ούτε και οι Έλληνες Απόδημοι καταβάλουν κάποια σοβαρή προσπάθεια για να μεταδώσουν στα όπου γης ελληνόπουλα τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Η ελληνική πολιτεία μπορεί αλλά δεν θέλει. Και εμείς οι απόδημοι θέλουμε αλλά δεν μπορούμε. Δεν μπορούμε επειδή οι ίδιοι δεν γνωρίζουμε την ελληνική ιστορία. Έχουμε όμως πάρα πολλούς και αξιέπαινους Έλληνες και Φιλέλληνες ιστορικούς. Αυτό που μας λείπει είναι η ΟΡΓΑΝΩΣΗ.

Βρισκόμαστε στο παρά πέντε. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να αξιοποιήσει τους ελληνικούς συλλόγους και Κοινότητες ως πολιτιστικά κέντρα. Ως σχολεία εκμάθησης της ελληνικής ιστορίας, του ελληνικού πολιτισμού και της Δημοκρατίας.  Είναι απαράδεκτο ένα κράτος που έχει εκατομμύρια πολίτες στο εξωτερικό, να μην έχει γι αυτούς ενα ειδικό Υπουργείο. Ένα Υπουργείο απόδημου ελληνισμού Είναι επίσης απαράδεκτο οι ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος να μην εφαρμόζουν το άρθρο 108 του Ελληνικού Συντάγματος. Το άρθρο 108 καθορίζει την οργάνωση και εκπροσώπηση των αποδήμων Ελλήνων.

Θα είναι κατά την γνωμη μου αδιόρθωτο το λάθος αν και η επόμενη ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια πολιτική .

Εύχομαι όχι.

Με εκτίμηση

Κώστας Καρράς

ΕΕΕΔ.ΒΒ και

πρώην πρόεδρος της ΟΕΚ

(ΣΑΕ-Δίκτυο Επιστημόνων)