Μια Ελληνίδα τραπεζική υπάλληλος στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας

Η Κωνσταντίνα Βάσσου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κωνσταντίνας Βάσσου στον ΕΚ.

 

Με κυρίαρχο το αίσθημα της ικανοποίησης για τα όσα τόλμησε και έκανε, όσα πάλεψε και πέτυχε ενάντια πρωτίστως στους δικούς της φόβους και αναστολές, η Κωνσταντίνα Βάσσου, τραπεζική σήμερα υπάλληλος στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, μοιράστηκε με τον «Εθνικό Κήρυκα» τη δική της ιστορία μετανάστευσης στη Σκανδιναβική εν προκειμένω χώρα. «Δεν παύω να είμαι ευγνώμων για ό,τι μου προσέφερε η ελληνική κοινότητα τα πρώτα μου χρόνια στη Σουηδία», σημείωσε μεταξύ άλλων η 29χρονη.

Απόφοιτη Οικονομικών Επιστημών από την ΑΣΟΕΕ και κατέχοντας επιπλέον παιδαγωγική επάρκεια στο αντικείμενο -η διδασκαλία ήταν ανέκαθεν το όνειρό της- η Κωνσταντίνα μετά τις σπουδές απασχολήθηκε στο κομμάτι της εξυπηρέτησης πελατών και κατόπιν για δύο συναπτά έτη σε μία από τις ιδιωτικές τράπεζες της Ελλάδας ως ταμίας. Η μη ανανέωση της εργασιακής της σύμβασης έμελλε να αποτελέσει το εφαλτήριο για μία ολοκληρωτική αλλαγή.

Πηγαίνοντας περίπατο με τους μικρούς μαθητές σε εκπαιδευτική εκδρομή για να ανακαλύψουνε τη φύση. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κωνσταντίνας Βάσσου

«Δεν ήμουν ποτέ άνθρωπος που ήθελα να φύγω στο εξωτερικό. Μου άρεσε να ταξιδεύω αλλά όχι να πάω να ζήσω έξω. Δε μου αρέσουν οι μεγάλες αλλαγές και αυτό στα μάτια μου ήταν γιγάντιο. Παρόλα αυτά στην ηλικία των 24 χρονών δεν είχα και πολλά να χάσω», παραδέχτηκε η νεαρή κοπέλα για τη μεγάλη απόφαση να μεταναστεύσει στη Σουηδία.

Οι πρώτοι έξι μήνες ήταν δύσκολοι για την Κωνσταντίνα, με τον καιρό, τις λιγοστές κοινωνικές συναναστροφές και την απραξία να μην διευκολύνουν την προσαρμογή στο νέο περιβάλλον. «Τα πράγματα αλλάζουν κι αλλάζουν προς το καλύτερο», τόνισε ωστόσο η ίδια. Σε αυτή τη φάση ξεκίνησε εκμάθηση της σουηδικής γλώσσας φτάνοντας μάλιστα σε ένα εξαιρετικό επίπεδο, ενώ σταδιακά άνοιξαν νέες επαγγελματικές πόρτες, δημιουργήθηκαν καινούργιες φιλίες και καλλιεργήθηκε συλλήβδην το αίσθημα του «ανήκειν».

Η Κωνσταντίνα με συμμαθητές της στο σταθμό των τρένων συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια στο πλαίσιο μελέτης για τον αριθμό των καπνιστών στη Σουηδία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κωνσταντίνας Βάσσου

«Εχω πλέον κρατήσει ελάχιστες σχέσεις με την ελληνική κοινότητα μολαταύτα δεν παύω να είμαι ευγνώμων για ό,τι μου προσέφερε στα πρώτα μου χρόνια στη Σουηδία», εξομολογήθηκε. Μια αγγελία για δημιουργική απασχόληση στην ελληνική κοινότητα στάθηκε η αφορμή να αποκτήσει την πρώτη της προϋπηρεσία στη χώρα και να κάνει τις πρώτες της παρέες. Επιπλέον, γονείς άρχισαν να την εμπιστεύονται για να διαβάζει τα παιδιά τους στα ελληνικά Hemspråk, όπως τα λένε, και λίγο αργότερα έχοντας πια γίνει δίγλωσση και έχοντας αναγνωρίσει το δίπλωμα της παιδαγωγικής επάρκειας από την Ελλάδα κατάφερε να βρει δουλειά ως fritidsledare υπεύθυνη ολοήμερου, κάνοντας ουσιαστικά δημιουργική απασχόληση σε δημοτικά σχολεία. Για πρώτη φορά έφτασε τόσο κοντά στο να ακολουθήσει τη μεγάλη της αγάπη και να πραγματώσει το κρυφό της όνειρο, να γίνει δασκάλα.

Η 29χρονη Κωνσταντίνα επέστρεψε τελικώς στον τραπεζικό κλάδο δηλώνοντας εξίσου ευχαριστημένη από το αντικείμενο και τις συνθήκες εργασίας. «Βασική διαφορά στη σουηδική τράπεζα σε σχέση με την ελληνική είναι το κομμάτι της εξέλιξης που στην Ελλάδα ήταν ανύπαρκτο και στη Σουηδία αποτέλεσε το λόγο που επέλεξα να αλλάξω κλάδο ξανά», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Julmarknad – χριστουγεννιάτικη αγορά. Η Κωνσταντίνα με τη φίλη της Σοφία, επίσης από την Ελλάδα, προσφέρουν ελληνικά κέικ και ελληνικούς καφέδες σε άτομα από όλο τον κόσμο. Μία μίξη γεύσεων και πολιτισμών σε μία αίθουσα εκμάθησης σουηδικών. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κωνσταντίνας Βάσσου

Σε ό,τι αφορά δε την ελληνική της καταγωγή, όπως εξήγησε μιλώντας στον «Ε.Κ.», αν και δεν έχει μεγάλο κύκλο Ελλήνων, διατηρεί στοιχεία της ελληνικής κουλτούρας στην καθημερινότητά της, μαγειρεύει κλασικά ελληνικά φαγητά για φίλους και γνωστούς και ακολουθεί τα ελληνικά έθιμα των μεγάλων εορτών, καθώς όπως είπε η ίδια, την κάνουν να νιώθει σπίτι της.

«Είμαι περήφανη για τον εαυτό μου και ευγνώμων που κατάφερα να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα! Και τα κατάφερα τελείως μόνη μου με τη στήριξη μόνο του συζύγου μου πλέον!», δήλωσε η Κωνσταντίνα εκφράζοντας την ίδια ικανοποίηση για τα όσα παρά τις όποιες δυσκολίες έχει έως σήμερα πετύχει.

Αναμνηστική φωτογραφία της Κωνσταντίνας μετά την απόκτηση του πρώτου πτυχίου στα σουηδικά. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κωνσταντίνας Βάσσου

Πηγή: Κείμενο, φωτογραφίες από τον Εθνικό Κήρυκα/ ekirikas.gr