Ο Μηδείας Απόστολος νέος Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης

Βοστώνη.– Η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κατά την έκτακτη εξ’ αποστάσεως συνεδρίασή της την Τετάρτη 5 Ιουλίου υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου προέταξε ομόφωνα κατά την κατάρτιση του τριπροσώπου για την πλήρωση της χηρεύουσας Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης τον Επίσκοπος Μηδείας Απόστολο, μέχρι τώρα Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο της Μητρόπολης. Ο Επίσκοπος Απόστολος έλαβε 8 ψήφους, ο Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Βρέιμ, Διευθυντής του Εκδοτικού Οίκου της Θεολογικής Σχολής, 5 ψήφους και ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Νίκας, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος του Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα 4 ψήφους.

Η συνεδρίαση διήρκεσε μόλις 20 λεπτά της ώρας και ασχολήθηκε μόνο με την κατάρτιση του τριπροσώπου, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν προκαθορισμένο εκ των προτέρων, όπως άλλωστε είχε αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 30 Ιουνίου 2023 στο άρθρο του με τίτλο: «Ο Πατριάρχης και η Σύνοδος ανέτρεψαν τα σχέδια του Ελπιδοφόρου – Δεν καταργείται η Μητρόπολη Νέας Ιερσέης».

Υπογραμμίζεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της Συνόδου του Φαναρίου έχει οριστεί να γίνει 24 και 25 Ιουλίου, τη φορά αυτή στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, οπότε και θα εκλεγεί και τυπικά ο Απόστολος ως Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, σε διαδοχή του εκθρονισθέντα Μητροπολίτη Ευαγγέλου τον Οκτώβριο του 2020 από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη Σύνοδο του, χωρίς απολογία ή έστω ενημέρωση. Στην ίδια Σύνοδο κατάργησαν και το Καταστατικό, το οποίο επανέφεραν ξανά.

Περί Αποστόλου

Ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος κατά κόσμο Ευάγγελος Κουφαλάκης γεννήθηκε στη Ρόδο το 1969. Το 1993 εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Παναγίας Παραμυθίας Ρόδου. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1993 και Πρεσβύτερος το 1996 από τον Μητροπολίτη Ρόδου Απόστολο. Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε το 2000. Μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στη Βοστώνη κατά τη διάρκεια των οποίων υπηρέτησε ως Εφημέριος στις Ενορίες Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μπρόκτον, Αγίου Γεωργίου Σάουθμπριτζ και Αγίων Αναργύρων Μάλμπορο. Το 2004 μετά το πέρας των μεταπτυχιακών του σπουδών διορίστηκε Εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Αστόριας Νέας Υόρκης. Το 2011 τοποθετήθηκε Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Αγίου Φραγκίσκου. Στις 20 Δεκεμβρίου 2014 χειροτονήθηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης τιτουλάριος Επίσκοπος Μηδείας, Βοηθός Επίσκοπος στη Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου με καθήκοντα Πρωτοσυγκέλου. Το 2018 διορίστηκε Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ενώ κατά την τελευταία διετία ήταν Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος  της Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης.

Με στοιχεία από ekirikas.gr