20 χρόνια Ελληνική Ομοσπονδία Γυναικών Βικτώριας

Την Κυριακή, 22 Ιουλίου 2023, κατά την πανηγυρική Γενική Συνέλευση των μελών της, η Ελληνική Ομοσπονδία Γυναικών Βικτώριας, γιόρτασε τα 20 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της.

Αυτή τη χρονιά-ορόσημο, η ιδρύτρια και πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σοφία Μάστορη OAM, επέλεξε να ανακοινώσει επίσημα την απόφασή της να αποσυρθεί από τη θέση της προέδρου, την οποία κατείχε «με υπερηφάνεια» εδώ και 20 χρόνια.

Όλα τα μέλη ευχαρίστησαν και συνεχάρησαν την κα Μάστορη για την “εξαιρετική δουλειά που έκανε ως πρόεδρος”. Η κα Μάστορη θα παραμένει στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γυναικών.

Η Σοφία Μάστορη, ξεκίνησε την Ελληνική Ομοσπονδία Γυναικών Βικτώριας πριν από 20 χρόνια, έχοντας στο πλάι της την Θέκλα Σκαρσέλα.

Όνειρό της ήταν να εκπροσωπούνται οι Ελληνίδες σε όλες τις παροικιακές εκδηλώσεις, κάτι για το οποίο πάλεψε με θάρρος, πάθος και σκληρή δουλειά. Όπως η ίδια υποστήριζε «οι γυναίκες, εκτός από τους άνδρες (και όχι μόνο οι άνδρες) έπρεπε να εκπροσωπούνται στις εκδηλώσεις και τις εκθέσεις».

Εκτός από το γεγονός ότι υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γυναικών Βικτώριας για 20 χρόνια, η Σοφία Μάστορη βραβεύτηκε με το μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας (ΟΑΜ) για τις υπηρεσίες της στην ελληνική κοινότητα, διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Γυναικών Whittlesea, έλαβε το βραβείο VMC AWARD για την αριστεία στην πολυπολιτισμικότητα και Πολίτης της χρονιάς της πόλης Whittlesea.

Ωστόσο, η χαρά που λαμβάνει μέσα από την προσφορά, είναι το μεγαλύτερο βραβείο για την κα Μάστορη. Υπηρέτησε ως εθελόντρια φροντίδας ηλικιωμένων στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Grace of Mary για πάνω από 10 χρόνια και στο Συμβούλιο για τον Καρκίνο (Cancer Council) για πάνω από 22 χρόνια.

Η κα Μάστορη είναι επίσης η εμπνευστής του φεστιβάλ “Πρωτομαγιά” που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την 1η Μαΐου.

Τέλος, διοργάνωσε το «πολυπολιτισμικό πάπλωμα» το οποίο αποτελεί μια σύνθεση από κομμάτια που κατασκευάστηκαν από γυναίκες που εκπροσωπούν διαφορετικές κουλτούρες στην πόλη Whittlesea.

Κοπή της τούρτας για τον εορτασμό των 20 χρόνων της Ομοσπονδίας. (Από αριστερά), Σοφία Μάστορη, Θέκλα Σκαρσέλα και Αθανασία.
Η Μαίρη Λάλιος (αριστερά) και η Σοφία Μάστορη ΟΑΜ. Φώτο: Supplied.

Πηγή:neoskosmos.com