«Η ίδρυση της ‘Μικρής Ελλάδας’: Διαπολιτισμική ονομασία και αφηγήσεις μετανάστευσης» – Διάλεξη στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

Ο Δρ Αντώνης Πιπέρογλου, Λέκτορας Παγκόσμιας Διασποράς στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, θα παρουσιάσει μια διάλεξη με τίτλο «Η ίδρυση της ‘Μικρής Ελλάδας’: Διαπολιτισμική ονομασία και αφηγήσεις μετανάστευσης», την Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023, στις 7.00 μ.μ., στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης.

Στις αρχές του 2021, μια περιοχή του Μάρικβιλ, ενός εσωτερικού προαστίου του Σίδνεϊ, ονομάσθηκε «Μικρή Ελλάδα». Αυτή η περιοχή έχει κοινή ιστορία με άλλα εσωτερικά προάστια της πόλης ως μέρος όπου εγκαταστάθηκαν και προσαρμόστηκαν μετανάστες. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί Έλληνες έκαναν αυτό το προάστιο σπίτι τους, μαζί με διάφορες άλλες ομάδες μεταναστών από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Βιετναμέζων προσφύγων. Ο Δρ Πιπέρογλου θα διερευνήσει στη διάλεξή του τη σημασία αυτής της μετονομασίας στο ευρύτερο πλαίσιο της ελληνικής μεταναστευτικής ιστορίας και πώς σχετίζεται με την ανάπτυξη των εθνικών κοινοτήτων και των προαστίων.

Βασιζόμενος στην έννοια της «διαπολιτισμικής δημιουργίας τοποθεσιών», θα υποστηρίξει ότι η μετονομασία αντιπροσωπεύει όχι μόνο τη θετική συνεισφορά των Ελλήνων στη σύγχρονη αυστραλιανή κοινωνία, αλλά υπογραμμίζει επίσης πιθανές προκλήσεις που σχετίζονται με την πολιτική της ελληνικής μεταναστευτικής κληρονομιάς στην Αυστραλία. Εξετάζοντας την ιστορία του προαστίου μέσω προφορικών μαρτυριών, ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης της διασποράς και οπτικής κουλτούρας σε επίπεδο δρόμου, ο Δρ Πιπέρογλου θα σημειώσει ότι τα προάστια με σημαντικό ελληνικό πληθυσμό υπήρξαν κόμβοι διαπολιτισμικών ανταλλαγών, με τη συμμετοχή όχι μόνο Ελλήνων αλλά και άλλων μη Άγγλων μεταναστών που ζούσαν και εργάζονταν εκεί.

Η διάλεξη θα ολοκληρωθεί με μια σειρά προτάσεων σχετικά με την επανεκτίμηση της ιστορίας των «ελληνικών πόλεων» στον ευρύτερο αγγλόφωνο κόσμο, προτείνοντας ότι πρέπει να θεωρούνται εθνοτικές γειτονιές όπου οι Έλληνες μετανάστες αλληλεπιδρούσαν και συνυπήρχαν με διάφορες άλλες διασπορικές κοινότητες.

Ο Δρ Αντώνης Πιπέρογλου είναι Ανώτερος Λέκτορας Παγκόσμιας Διασποράς στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Είναι ειδικός στη μετανάστευση και την εθνοτική ιστορία και έχει δημοσιεύσει εκτενώς για την ελληνική μετανάστευση στην Αυστραλία. Εργάζεται πάνω στις ιστορικές διασυνδέσεις μεταξύ της αποικιοκρατίας, του ρατσισμού και της μετανάστευσης, καθώς και στις ανθρώπινες μετακινήσεις μεταξύ της Μεσογείου και του Ειρηνικού. Στη Σχολή Ιστορικών και Φιλοσοφικών Σπουδών, Δρ Πιπέρογλου διδάσκει μαθήματα για τη μετανάστευση, τη διασπορά, την πολυπολιτισμικότητα, τον κοσμοπολιτισμό και την παγκοσμιοποίηση. Είναι επίσης Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αυστραλιανών Σπουδών.

Σχετικά με την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης είναι ένας εξέχων οργανισμός αφιερωμένος στην προώθηση και τη διατήρηση της ελληνικής ιστορίας, πολιτισμού και κληρονομιάς στην Αυστραλία. Μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, η κοινότητα στοχεύει να ενισχύσει τη σύνδεση μεταξύ των Ελληνοαυστραλών και του πλούσιου πολιτιστικού τους υπόβαθρου.

Τα Σεμινάρια Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού χρησιμεύουν ως πλατφόρμα για ενδιαφέρουσες συζητήσεις και διαλέξεις, συμβάλλοντας στη βαθύτερη κατανόηση και εκτίμηση της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο +61 3 9662 2722 ή στο email:

ertnews.gr