Στο προσκήνιο και πάλι τα κληροδοτήματα και η ακίνητη περιουσία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας στην Ελλάδα

Με τον τίτλο: “Αναπάντητα ερωτηματικά” η ελληνόφωνη Ιστοσελίδα  “ΕΔΩ ΑΛΕΔΑΝΔΡΕΙΑ”  αναφέρεται και πάλι στο ζήτημα των κληροδοτημάτων και της ακίνητης περιουσίας της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας (ΕΚΑ) που βρίσκονται στην Ελλάδα και παραμένουν αναξιοποίητα από την Κοινότητα τα οποία, μάλιστα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, “…ουδέποτε είχαν καταγραφεί ως περιουσιακά στοιχεία στον σχετικό πίνακα του κτηματολογίου της ΕΚΑ στους ετήσιους Ισολογισμούς της”. 

Ο Πλήρης τίτλος του δημοσιεύματος είναι: “Αναπάντητα ερωτηματικά από παλιότερες αναρτήσεις της Ιστοσελίδας “”Εδώ Αλεξάνδρεια”” της εφημερίδας “νέο Φως” της ελληνικής Κοινότητας Καίρου – Με αναδημοσιεύσεις από την γνωστή τηλεφημερίδα του Απόδημου Ελληνισμού Panhellenic Post” και αναφέρεται ακόμη και στο θέμα της εκκρεμούσης από το 1976 συγχώνευσης της Κοινότητος Καφρ Ελ Ζαιατ.

Το δημοσίευμα της Ιστοσελίδας “Εδώ Αλεξάνδρεια”, με τον προαναφερθέντα τίτλο και ημερομηνία 13 Αυγούστου 2023,  έχει ως ακολούθως:

<< ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

============
Γιατί από το έτος 1976 (Οπως συμφωνήθηκε) δεν έγινε ακόμη η συγχώνευση της Κοινότητος Καφρ Ελ Ζαιατ στην οποια ανεφέρθη ο τ. πρόεδρος  της ΕΚΑ κ. Σιόκας και ανέγνωσε 3 σελίδες με ισότιμες αποφάσεις μεταξύ των 2 κοινοτήτων (ΕΚΑ και Καφρ Ελ Ζαιατ) χρονολογούμενων απο το ετος 1976.??
Το ερώτημα μας αφορούσε στο γιατί δεν πραγματοποιήθηκε αυτή η συγχώνευση των 2 κοινοτήτων από παλαιότερα προεδρεία της ΕΚΑ (1976-2009) και ποιος είναι επί του προκειμένου ο αντίλογος.??
 Εμείς, , θέλαμε τις δέουσες εξηγήσεις χάριν της διαφάνειας (όπως ζητάμε πάντα) αλλά και να ακούσουμε τον αντίλογο του προεδρείου της Κοινότητας Kαφρ Ελ Ζαιατ, τεκμηριώνοντας τους λόγους της άρνησης αυτής της -απο το 1976 συμφωνηθείσης απόφασης μεταξύ των 2 κοινοτήτων.
Κάποιος λόγος πρέπει να υπάρχει σε ότι αφορά αυτήν την άρνηση, ο οποίος δεν έχει απαντηθεί ποτέ, παρά το γεγονός ότι το προεδρείο της Κοινότητας Καφρ Ελ Ζαιατ αποτελείται από έντιμους και συνετούς συμπαροίκους και επιθυμία μας ήταν να μάθουν όλοι αυτόν τον λόγο και μόνο αυτό, εκτιμώντας και την άλλη πλευρά”.
Έγκυροι παρατηρητές εκτιμούν ότι κάτι συμβαίνει στην πρεσβυγενή Κοινότητα της Αλεξάνδρειας
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα καταστατικά της ΕΚΑ και ΕΚΚ  κοινοτήτων υπάρχουν καταχωρημένα σε πίνακα κτηματολογίων οι κινητές και ακίνητες περιουσίες των κοινοτήτων που κληροδότηθηκαν σε αυτές από τους γνωστούς μεγάλους Ελληνοαιγυπτίους ευεργέτες, και από μετέπειτα Αλεξανδρινούς δωρητές που απεβίωσαν περιουσίες των οποίων τελικός κληρονόμος είναι το Ελληνικό Κράτος βάση σχετικών άρθρων του καταστατικό της ΕΚΑ, και όπως σαφέστατα επαναβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου κ. Χρήστος Καβάλης σε ομιλία του στην Βουλή των Ελλήνων οπου ειχε κληθεί , σε ημερήσια συζήτηση για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου και ο οποίος (κ Χρ Καβάλης) καταλήγοντας είπε από μικροφώνου στους βουλευτές: “Εμεις είμαστε μόνο διαχειριστές αυτών των μεγάλων κληροδοτημάτων των ευεργετών μας”
Ερωτηματικο Νο 2
=================
Η ΕΚΑ έχει και εκτός Αιγύπτου κληροδοτήματα που υπάρχουν και στην Αθήνα, στα Βόρεια προάστεια, ακίνητα μεγάλης αξίας, τα οποία ουδέποτε είχαν καταγραφεί ως περιουσιακά στοιχεία στον σχετικό πίνακα του κτηματολογίου της ΕΚΑ στους ετήσιους Ισολογισμούς της .
Αυτό μέχρι αναλήψεως καθηκόντων του κ Γιάννη Σιόκα ως προέδρου της ΕΚΑ, τον Μαϊο του 2009, ο οποίος τα ανακάλυψε και ανάκοινωσε την ύπαρξη τους και όπως δημοσίευσε η εφημερίδα ΝΕΟ ΦΩΣ Καίρου με πρωτοσέλιδο τίτλο ” Και ξαφνικά ανεκαλύφθησαν νέα ακίνητα της ΕΚΑ”.
Ο τ.  Πρόεδρος κ Ι. Σιόκας ειχε δώσει  εντολή σε δικηγόρους της ΕΚΑ στην Αθήνα για περεταίρω νομικές ενέργειες εναντίον αυτών που φέρονται ως σημερινοί ιδιοκτήτες και μέχρι σήμερα δεν μάθαμε το αποτέλεσμα αυτής της δικαστικής ενέργειας-
Στην συνέλευση της 14/4/2013 ο τ.Πρόεδρος κ Ι Σιόκας, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε προσφάτως και ένα άλλο μεγάλο οικόπεδο -περιουσία της ΕΚΑ, που ήταν στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Αθήνας το οποίο είχε απαλλοτριωθεί από αρμόδιο ελληνικό φορέα, και έγινε “μεγάλη πισίνα” για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και, ενώ εμείς “κοιμόμασταν τον ύπνο του δικαίου” (από το ετος 2004 που έγιναν οι Ολυμπιακοί αγωνες) αφού ουδέποτε αυτό το ακριβό οικόπεδο αποτελούσε μέρος του κτηματολογίου της ΕΚΑ.
Ο τ. Πρόεδρος της ΕΚΑ κ Σιοκας είχε δηλώσει στην συνέλευση ότι έχει ανακινήσει το θέμα αυτό της απαλλοτριώσεως με αρμόδιο φορέα στην Ελλάδα και ότι γίνονται κάποιες συζητήσεις, όμως και πάλι μέχρι σήμερα δεν γνωρίζομε το αποτέλεσμα.
Εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε ότι “” Κάποιοι στην Ελλάδα <θα μας πάρουν το σταφύλι και θα μας αφήσουν το κοτσανι>
ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ>>