Συγκίνηση στην ομογένεια για την εκδημία του π. Νικολάου Μανίκα

Μασαχουσέτη, ΗΠΑ.- Έφυγε από την ζωή, πλήρης ημερών, ο επί χρόνια ιερατικός προϊστάμενος κεντρικών ενοριών σε Μασαχουσέτη και Οχάιο, π. Νικόλαος Μανίκας (Dr. Nicholas Charles Manikas – «Fr. Nick») αφήνοντας την τελευταία του πνοή την Πέμπτη 24 Αυγούστου, σε ηλικία 91 ετών.

Γεννημένος στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ στις 12 Οκτωβρίου 1932, ο π. Νικόλαος ήταν το έκτο και τελευταίο παιδί μιας οικογένειας Ελλήνων μεταναστών, που εγκατέλειψε την Ελλάδα μεταπολεμικά, επιζητώντας μια καλύτερη και πιο ήρεμη διαβίωση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Από τα παιδικά του χρόνια, η πορεία της ζωής του έδειχνε να έχει δρομολογηθεί: Στο νηπιαγωγείο γνώρισε την σύντροφο της ζωής του, Εφη, με την οποία έμελλε να παραμείνει ενωμένος με τα δεσμά του γάμου για 67 ολόκληρα χρόνια, ενώ σταδιακά ήρθε πολύ κοντά με την Ελληνορθόδοξη πίστη, επιλέγοντας να πραγματοποιήσει θεολογικές σπουδές στη Σχολή του Τιμίου Σταυρού στο Μπρουκλάιν, από την οποία και αποφοίτησε το 1959.

Ακούραστος και με ιδιαίτερη αγάπη προς το ποίμνιο, ο π. Νικόλαος Μανίκας υπηρέτησε την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ για 58 ολόκληρα χρόνια, κατά τα οποία μετακινήθηκε ελάχιστες φορές, αναπτύσσοντας σχέσεις ζωής με τους ενορίτες, σε διαφορετικές και μακρινές, μεταξύ τους, περιοχές: Από το 1956 έως το 1963 υπηρέτησε την κοινότητα των Αγίων Αναργύρων στο Μάρλμπορο της Μασαχουσέτης, ενώ την ίδια χρονιά μετακινήθηκε στο Κάντον του Οχάιο, όπου άσκησε τα ιερατικά του καθήκοντα στον Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους για 12 ολόκληρα χρόνια. Το 1975 επέστρεψε στη Μασαχουσέτη και τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στο Ουέστον, απ’ όπου και μετατέθηκε το 2001, αυτή τη φορά για την κοινότητα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Κότουιτ, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2014, όντας πλέον σε ηλικία 82 ετών.

Ο π. Νικόλαος Μανίκας αφήνει πίσω τα παιδιά του Παύλο, Ιωάννα και Μαρία, αλλά και τα εγγόνια του, Ματθαίο, Εϊνσλυ, Κατερίνα, Ιωάννη, Τζέσικα και Κρίστα. Η σύζυγός του, Εφη, είχε φύγει από την ζωή πριν από τον ίδιο, ενώ ένοιωσε την συντριβή της απώλειας ενός από τα παιδιά του, καθότι είχε χάσει την κόρη του, Πάμελα, η οποία διέμενε εν ζωή στο Ουέιλαντ της Μασαχουσέτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειας, το ανοικτό προσκύνημα (wake) θα λάβει χώρα την Τετάρτη 30 Αυγούστου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ουέστον, μια εκκλησία την οποία ο π. Νικόλαος Μανίκας υπηρέτησε για 26 χρόνια, από τις 4 έως τις 7 το απόγευμα. Η Νεκρώσιμος Ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη 31 Αυγούστου στις 9 το πρωί, ενώ η ταφή θα γίνει στο νεκροταφείο Λέικβιου (Lakeview Cemetery) στο Ουέιλαντ.

Πηγή: ekirikas.com