π. πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Αναπληρώτρια Εκπροσώπου του ΥΠΕΞ

Φωτογραφία: Από την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στο Προξενείο Νέας Υόρκης για την Ελληνίδα Πρόξενο Λάνα Ζωχιού. με τον π. Αμερικής Δημήτριο και τον Κωνσταντίνο Κούτρα.

 

Αθήνα.- Σε κεντρικό πόστο στο υπουργείο Εξωτερικών τοποθετήθηκε η πρώην πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Λάνα Ζωχιού, κατόπιν απόφασης του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Ειδικότερα, η κ. Ζωχιού αναλαμβάνει καθήκοντα Αναπληρώτριας Εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, όπως ανέφερε ανακοίνωση που εξεδόθη επισήμως την Τρίτη το μεσημέρι.

«Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, η Λάνα Ζωχιού, Γραμματέας Πρεσβείας Β’, αναλαμβάνει καθήκοντα Αναπληρώτριας Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών», τονίζεται, μεταξύ άλλων.

Η Λάνα Ζωχιού είχε τοποθετηθεί στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης ως πρόξενος, το 2017, επί θητείας του Δρα Κωνσταντίνου Κούτρα και διαδεχόμενη τον Εμμανουήλ Κουμπαράκη, σημερινό γενικό πρόξενο του Σικάγου. Ολοκλήρωσε την τετραετή θητεία της το 2021, έχοντας, μεταξύ άλλων, συνεισφέρει στον συντονισμό των προξενικών υπηρεσιών κατά την δύσκολη και πρωτοφανή περίοδο της πανδημίας.

«Πέρασαν 4 χρόνια και είναι πολύ δύσκολο να αποχαιρετά κανείς την οικογένειά του, γιατί έτσι νιώθω. Εδώ μεγάλωσε η οικογένειά μου κυριολεκτικά και μεταφορικά. Γιατί απέκτησα τον Γιάννη μου αλλά και γιατί γνώρισα εσάς, έναν προς έναν, και ίσως είναι δύσκολο κανείς να καταλάβει αυτό το συναίσθημα της οικογένειας αν δεν υπηρετήσει στη θέση του Προξένου. Περάσαμε μαζί αυτή την άνευ προηγουμένου πανδημία και όταν η Νέα Υόρκη βρέθηκε στο επίκεντρο, παγκοσμίως, καθώς χάναμε εκατοντάδες συνανθρώπους μας καθημερινά. Το Γενικό Προξενείο ήταν εδώ, δεν κλείσαμε, είμασταν εδώ κάθε μέρα και δώσαμε την ψυχή μας για να ανταποκριθούμε στις ιδιαίτερες αγωνίες των ομογενών», είχε αναφέρει κατά την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση προς τιμήν της, καταλήγοντας πως «αναχωρώ και αποχωρώ υπερήφανη για όσα καταφέραμε. Τιμή μου που υπηρέτησα μαζί σας στο πρώτο μου πόστο στο εξωτερικό. Πατάω στη γη, κοιτάω ψηλά και συνεχίζω για τον επόμενο σταθμό».

Πηγή:ekirikas.com