Λιθουανία – Ελλάδα 92-67

Η Λιθουανία έκανε τεράστια εμφάνιση στο δεύτερο μέρος, έβαλε 15/24 τρίποντα, νίκησε την Ελλάδα με 92-67 και την απέκλεισε από την οκτάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην οποία θα αγωνιστεί εκείνη μαζί με τις ΗΠΑ. Τυπική διαδικασία ο αγώνας της Εθνικής με το Μαυροβούνιο.

Το ταξίδι της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 ολοκληρώθηκε. Η Ελλάδα ηττήθηκε την Παρασκευή (1/9) από τη Λιθουανία (92-67) στη Mall of Asia Arena, αποκλείστηκε απο τα προημιτελικά της διοργάνωσης κι έτσι ο αγώνας με το Μαυροβούνιο (3/9) έχει πλέον διαδικαστικό χαρακτήρα καθώς και εμείς και εκείνοι δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν στο MundoBasket 2023.

Το όχι σπουδαίο, αλλά πολύ καλό πρώτο μέρος πήγε στα σκουπίδια, μαζί με τις εμφανίσεις των Γουόκαπ – Λαρεντζάκη, καθώς στο τρίτο δεκάλεπτο οι Λιθουανοί εμφανίστηκαν με το μαχαίρι στα δόντια. Ο Μπέντζιους της Σάσαρι έκανε τεράστια ζημιά με τα περιφερειακά του σουτ και θύμισε… Όμπστ από το 2023, με τον Δημήτρη Ιτούδη να βλέπει και τους Γιοκουμπάιτις – Μπραζντέικις να κάνουν καταπληκτική δουλειά το βράδυ που ο Γιόνας Βαλαντσιούνας μάλλον δεν προβλημάτισε και τόσο την Ελλάδα.

Τα λάθη ήταν και πάλι λίγα και θα μπορούσαν να είναι και ακόμη λιγότερα, η δημιουργία ελάχιστη, τα σουτ μπήκαν νωρίς, όμως η επιμονή σε αυτά ήταν έως και υπερβολική. Στο τέλος της ημέρας, η Εθνική ηττήθηκε από έναν ανώτερο αντίπαλο, με τη Λιθουανία να μπαίνει στον αγώνα ερχόμενη από έναν εύκολο όμιλο, χωρίς να έχει δεχθεί πίεση, αλλά να βρίσκει τις απαντήσεις που την έστειλαν στα προημιτελικά της διοργάνωσης μαζί με τις ΗΠΑ.

GROUP J

FIBA WORLD CUP

ΑΝΗΔΠ

1

ΗΠΑ440+115

2

Λιθουανία440+101

3

Μαυροβούνιο422+3

4

Ελλάδα422-23

PLAYOUTS

PLAYOFFS

LIVE

Τελευταία ενημέρωση: 17:27

Ο αγώνας

Με τη γνωστή πεντάδα (Γουόκαπ, Λούντζης, Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννης) άνοιξε το ματς ο Ιτούδης, όμως οι τρεις από τις τέσσερις πρώτες επιθέσεις δεν βρήκαν καν στεφάνη. Οι Λιθουανοί μπήκαν στο ματς με 7-0, όμως με τον Γουόκαπ να σκοράρει κατά ριπάς, η Ελλάδα και ροκάνισε τη διαφορά και μείωσε στον πόντο (13-12) με σουτ του Λαρεντζάκη, πριν ο Αμερικανός βάλει κι άλλο τρίποντο για το 13-15 και φτάσει τους 10 πόντους. Η άμυνα δεν λειτουργούσε στην… εντέλεια, στην επίθεση όμως υπήρχε αυτοπεποίθηση και το 20-20 της περιόδου ήταν… μια χαρά σε σχέση με το πώς ξεκίνησε ο αγώνας.

Η Ελλάδα μπήκε καλά στο δεύτερο δεκάλεπτο, ένα γρήγορο 4-0 οδήγησε σε timeout του Μακσβίτις, με τον Λαρεντζάκη να βγαίνει στα μέσα της περιόδου με ενοχλήσεις, να δέχεται τις πρώτες βοήθειες και την Ελλάδα να χτίζει προβάδισμα οκτώ πόντων (35-27) με καλό μπάσκετ και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Γουόκαπ έφτασε τους 15 για να κρατήσει εκεί τη διαφορά (40-32) και αν είχε αποφύγει back-to-back λάθη στο φινάλε του πρώτου μέρους, το προβάδισμα της ομάδας θα ήταν μεγαλύτερο από το +4.

Οι Λιθουανοί μπηκαν με δύο τρίποντα στο β’ μέρος και με ένα 6-0 πέρασαν μπροστά, για να τους κόψει τα πόδια και τη φόρα ο Γουόκαπ με ακόμη ένα μακρινό σουτ. Εκεί ο Γουόκαπ κράτησε ξανά την Ελλάδα όρθια, μαζί με τον Μωραΐτη που έβαλε τρίποντο για το 54-54, με τον Ιτούδη να αλλάζει τον Παπαγιάννη και να στέλνει τον Θανάση στον Βαλαντσιούνας. Δεν ήταν όμως το καλό δεκάλεπτο της Εθνικής αυτό κι όταν ο Μοτιεγιούνας σκόραρε τρίποντο από την κορυφή για το 64-58 του 30′, τα πράγματα ζόρισαν.

Ακόμη ένα μακρινό σουτ του Μπέντζιους (13 πόντοι) έγραψε το 67-58 στο 31′, ο Κουζμίνσκας έγραψε το 70-58 στο 32′ και από εκεί κι έπειτα οι Λιθουανοί απλώς άνοιγαν όλο και περισσότερο τη διαφορά. Το ταξίδι της Ελλάδας τελείωσε στο Παγκόσμιο Κύπελλο ολοκληρώθηκε με σκληρό τρόπο, όμως στο φινάλε, πέρασε η καλύτερη ομάδα. Η πιο γεμάτη, η πιο ισορροπημένη. Κι αυτό ήταν το δίκαιο.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ματσόνι, Κοζλόφσκις, Μπακί

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 20-20, 39-43, 64-58, 92-67