Το Σάββατο η πρώτη «μονομαχία» των πέντε – Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ οι υποψηφιότητες

Στις 2 Σεπτεμβρίου στις 11 ξεκινά το διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού – Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, τα μέλη ψηφίζουν για πρόεδρο

Αύριο, Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, το διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επικυρώσει το σύνολο των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του κόμματος, ενόψει της εκλογής προέδρου την επόμενη Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου.

Οι πέντε υποψήφιοι, μετά και την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη, συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία, με τους τέσσερις – που έχουν ξεκινήσει νωρίτερα – να «οργώνουν» τη χώρα, κάνοντας περιοδείες και συζητώντας με μέλη και οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, διεκδικώντας την ψήφο τους.

Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας, με εμφανίσεις, συνεντεύξεις και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάζουν τις θέσεις τους, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Ιδιαίτερα ενεργός στα social media είναι και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του με τους πολίτες, ενώ απαντά τόσο σε απορίες, όσο και στα επικριτικά σχόλια που δέχτηκε για την υποψηφιότητά του.

«Ουδέν σχόλιο» και ένα… πρόβλημα, από την Αχτσιόγλου

Εξάλλου, η υποψηφιότητα Κασσελάκη, που «τάραξε» τα εσωκομματικά «νερά», σχολιάστηκε και από τους συνυποψηφίους του, με εξαίρεση την Έφη Αχτσιόγλου, η οποία, σε πρόσφατη συνέντευξή της στη Ναυτεμπορική, δήλωσε:

«Δεν έχω σχολιάσει κανέναν από τους άλλους τέσσερις υποψηφίους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Ο κ. Κασσελάκης καταθέτει τη δική του υποψηφιότητα και αυτή θα κριθεί από όσους ψηφίσουν στις εκλογές».

Ωστόσο, σε νέα συνέντευξή της στην ΕΡΤ, η Έφη Αχτιόγλου έθεσε ένα πρόβλημα που αφορά κυρίως στην κοινοβουλευτική παρουσία των προέδρων των κομμάτων.

Όπως είπε για τον Στέφανο Κασσελάκη, χωρίς και πάλι να σχολιάσει την υποψηφιότητά του, «το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής. Έχει συμβεί και στο παρελθόν, όπως θυμάστε. (…) Η απουσία του προέδρου από το Κοινοβούλιο είναι ένα ζήτημα».

«Το κόμμα δεν είναι επιχείρηση», λέει ο Τσακαλώτος

Από την πλευρά του, απαντώντας σε ερώτηση για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι έχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, ότι συμφωνεί μαζί του σε θέματα όπως π.χ. αυτά που αφορούν το δικαιωματικό χώρο, αλλά εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο γνωρίζει το κόμμα, την ιστορία του και τους ανθρώπους του.

Γιατί το κόμμα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν είναι επιχείρηση, να φέρεις διευθύνοντα σύμβουλο από άλλη χώρα».

Έκκληση να «πέσουν οι τόνοι» από τον Παππά

Έκκληση να πέσουν οι τόνοι αναφορικά με την υποψηφιότητα Κασσελάκη, απηύθυνε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, τονίζοντας ότι «όλοι οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να κριθούν για την πορεία τους και την πολιτική τους ατζέντα».

«Πρέπει να αποφεύγονται οι χαρακτηρισμοί, πρέπει να αποφεύγουμε να αποδίδουμε κρυφές σκοπιμότητες και μομφές και να πάμε σε μια πολιτική διαδικασία. Θέλω να πιστεύω ότι θα κρατηθεί το επίπεδο του διαλόγου, όπως ήταν μέχρι τώρα. Απευθύνω για άλλη μια φορά δημόσια πρόσκληση για μια ανοιχτή τηλεοπτική συζήτηση, δεν θα πρέπει να το φοβηθούμε», σημείωσε ο κ. Παππάς.

«Απασφάλισε» ο Τζουμάκας

Με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο σχολίασε την υποψηφιότητα Κασσελάκη ο Στέφανος Τζουμάκας.

Ο έμπειρος πολιτικός, που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, και τώρα διεκδικεί την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, σημειώνοντας για τον συνυποψήφιό του ότι αποτελεί έκφραση του «εκφυλισμού και της παρακμής» της πολιτικής.

«Τι σχέση έχει αυτό με το δημόσιο βίο; Αυτό είναι προσωπικές δημόσιες σχέσεις. Πόσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αυτά τα σόου;», είπε χαρακτηριστικά.

Όταν δε, ρωτήθηκε για  τη δημοφιλία του κ. Κασσελάκη απάντησε ως εξής: «Γελάει η κοινωνία. Έχει πέραση σε έναν κόσμο που είναι UFO, δεν έχει σχέση με τους κοινωνικούς αγώνες και δεν ξέρει για τα συμφέροντα που είναι από πίσω. Από το σύστημα είναι η αναταραχή. Είναι οργανωμένο αυτό. Είναι αυτός δημόσιος βίος;», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Κασσελάκης: Με «φύτεψε» ο Αλέξης Τσίπρας

Όσο για τον άμεσα ενδιαφερόμενο, με νέο μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απαντά στους επικριτές του για την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τι δεν έχω ακούσει», σημειώνει ο Στέφανος Κασσελάκης και διαβάζει κάποια από τα σχόλια που κυκλοφορούν στα social media: «Μας τον φύτεψαν οι Αμερικανοί, η Πρεσβεία, ο Μπάιντεν…».

Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τον «φύτεψε» ο Αλέξης Τσίπρας, που τον «πότισε» με την πολιτική:

«Δεν θα πολιτευόμουν αν δεν υπήρχε ο Αλέξης και γι’ αυτό διεκδικώ την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Για να τιμήσω την κληρονομιά του».

Σε κάθε περίπτωση, Κυριακή… «κοντή γιορτή». Σε εννέα ημέρες από σήμερα, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν τη δική τους απάντηση για όλες τις υποψηφιότητες.

Η ψήφος τους θα αναδείξει και τον επόμενο ή την επόμενη πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και θα αποτελέσει μία επίσημη καταγραφή των δυνάμεων νικητών και «ηττημένων».

Πηγή:in.gr