«Μαχαιρώματα» και τεντωμένα νεύρα πριν από το Συνέδριο

Η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη έγινε η αιτία να βγουν «συντροφικά» μαχαίρια αλλά και να ανασχηματισθούν οι καμπάνιες των υπολοίπων.

Η κάθοδος του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, εμβόλιμη και αιφνίδια για τους περισσότερους, ανακάτεψε τα χαρτιά στην Κουμουνδούρου, αλλά και είναι η αιτία να βγουν «συντροφικά» μαχαίρια αλλά και να ανασχηματισθούν οι καμπάνιες και οι εκφωνήσεις των υποψηφίων για το τιμόνι του χώρου. Μεγάλο μέρος στελεχών που εγγράφονται στην παλιά φρουρά, αλλά και σε ένα κλίμα γύρω από την Εφη Αχτσιόγλου, στέκονται κριτικά στη νέα υποψηφιότητα με αιχμή την πολεμική τους κατά της «μεταπολιτικής».

Θα περιμένουν δε όλοι σήμερα, απόντος του Τσίπρα – στο Διαρκές Συνέδριο στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, που θα επικυρώσει υποψηφιότητες και πλατφόρμες -, ποιοι 30 που απαιτούνται εκ της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος υπογράφουν για την κάθοδό του. Προς το παρόν τον χορό των βελών κατά του μοντέλου πολιτικής α λα Κασσελάκη έχουν ανοίξει ιστορικά στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Νίκος Φίλης, αλλά και ο Πάνος Σκουρλέτης ή ο Κώστας Δουζίνας.

Κοινός παρονομαστής ανησυχίας αλλά και διαφωνίας των παραπάνω, με διαφορετικό τρόπο καθένας ή είδος παρέμβασης, είναι η μετάλλαξη του κόμματος ή και τα πιο «απολίτικα» χαρακτηριστικά του τρόπου Κασσελάκη. «Ακούγοντας την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη θυμήθηκα το έργο «Wall Street», μια εμβληματική ταινία για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την απληστία του. Αναφέρεται σε δύο κεντρικές πρακτικές της δεκαετίας των 90s: το Hostile takeover και το asset stripping», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο καθηγητής και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας.

Αλλης οπτικής και βάθους αιχμή ήταν αυτή που προχθές ήλθε από τη μεριά – αυτή τη φορά – του Νάσου Ηλιόπουλου. Εκ των πρώτων δε, που έχουν δηλώσει στήριξη στην Εφη Αχτσιόγλου. «Για μένα είναι πάρα πολύ κρίσιμο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να είναι στη Βουλή, μιλάμε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση δεν είναι ούτε πάρεργο, ούτε κάτι δευτερεύον», είπε ο βουλευτής με προφανή στόχο τον Κασσελάκη. Ο Νίκος Μπίστης με τη σειρά του επέλεξε έναν πιο ιδιότυπο δρόμο. Συγκέρασε το κείμενο στήριξής του στην Αχτσιόγλου (ieidiseis.gr) με αιχμή για τις νέες εξελίξεις. «Ελπίζω ότι μπορώ να διακρίνω τον φρέσκο αέρα από τον κοπανιστό», έγραψε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Κριτική σε Τσίπρα

Παράλληλα διακινήθηκε κείμενο-πλατφόρμα ενόψει του συνεδρίου από στελέχη και μέλη του κόμματος κυρίως του κλίματος της Ομπρέλας και συμμάχων της (Τάκης Κατσαρός, Μιχάλης Σπουρδαλάκης κ.ά.) που προαναγγέλλει πρωτοβουλία με τον τίτλο «Πρώτα ΣΥΡΙΖΑ» και με οξύτατη κριτική στον Τσίπρα, την ηγεσία, τον αρχηγισμό, αλλά και την περίπτωση του Κασσελάκη. «Η εκλογή νέας ηγεσίας, παρά τον ετερόδοξο τρόπο της διαδικασίας για κάθε αριστερή παράδοση, που δεν πρέπει ποτέ ξανά να χρησιμοποιηθεί, θα είναι επιτυχημένη μόνο αν λάβει σοβαρά υπόψη της τα κεκτημένα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αν κλείσει τον δρόμο σε επιλογές και υποψηφίους που με παλιό ή «φρέσκο» περιτύλιγμα εκπροσωπούν την εισβολή της μεταδημοκρατίας, του αρχηγικού μεσσιανισμού και του «φαίνεσθαι» στις γραμμές της Αριστεράς», αναφέρουν στο κείμενό τους.

Στηρίζουν Κασσελάκη

Από την άλλη όχθη, γύρω απ’ τον Κασσελάκη έχουν ταχθεί κυρίως στελέχη και μέλη του ρεύματος του Παύλου Πολάκη, αλλά και η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πέτρος Παππάς, ο Δημήτρης Βέττας και άλλοι. Θετικά για τον Κασσελάκη εκφράστηκε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ενώ ο νέος υποψήφιος εξ Αμερικής και προχθές προχώρησε σε μπαράζ διαδραστικών βίντεο απαντώντας σε κριτικές και βέλη των πολέμιών του.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»/in.gr