Ύμνοι του διεθνούς Τύπου για την ταινία του Λάνθιμου – Σε τροχιά Χρυσού Λέοντα

Το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου έγινε ήδη το μεγάλο φαβορί για το Χρυσό Λιοντάρι με την Έμα Στόουν να ξεχωρίζει για το βραβείο γυναικείας ερμηνείας.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, «Poor Things», έγινε στο πλαίσιο του 80ου Φεστιβάλ Βενετίας το πρωί της Παρασκευής στην Σάλα Ντάρσενα εισπράττοντας παρατεταμένο χειροκρότημα.

Η ταινία μετά τις δημοσιογραφικές προβολές της συγκεντρώνει εξαιρετικές κριτικές. Το «Poor Things», που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 4 Ιανουαρίου 2024 από την Feelgood Entertainment, συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα διεκδικώντας μαζί με άλλες 22 ταινίες το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, τον Χρυσό Λέοντα, που θα απονείμει η κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Ντάμιεν Σαζέλ.

Πρόκειται για μια μοντέρνα διασκευή του μύθου του Φρανκενστάιν βασισμένη στο ομώνυμο βραβευμένο βιβλίο του Αλισντερ Γκρέι, με πρωταγωνιστές την Έμα Στόουν, τον Γουίλεμ Νταφόε και τον Μαρκ Ράφαλο.

H καθηλωτική μεταμόρφωση της Έμα Στόουν

Η Daily Mail αναφέρει σε δημοσίευμα πως το «παγωμένο» γαλάζιο βλέμμα της Έμας Στόουν προς τον θεατή, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα σκούρα μέχρι τον ώμο μαλλιά της. Αφορμή για αυτό το σχόλιο στάθηκε η αφίσα της ταινίας στην οποία διακρίνεται η πρωταγωνίστρια ντυμένη με ένα εντυπωσιακό γαλάζιο φόρεμα.

Ο Guardian δημοσίευσε άρθρο που υμνεί το «Poor Things» αλλά και την ερμηνεία της Έμας Στόουν χαρακτηρίζοντάς την «εκπληκτική». Το βρετανικό δημοσίευμα περιγράφει την σκηνοθετική προσέγγιση του Γιώργου Λάνθιμου αλλά και το υποκριτικό ταλέντο της Στόουν, εστιάζοντας στις σπασμωδικές κινήσεις του κεφαλιού της σε μια σκηνή. Καθόλου τυχαία η βρετανική εφημερίδα δίνει στην ταινία την ανώτερη βαθμολογία των πέντε αστεριών.

Στους New York Times ο Κάιλ Μπιουκάναν θεωρεί ότι η ταινία του Λάνθιμου είναι με έναν τρόπο το τολμηρό και πολύ πιο σεξουαλικά άμεσο «παράλληλο» φίλμ για τη Barbie, επιμένοντας σε μια πολύ πιο ριζική επερώτηση των έμφυλων και σεξουαλικών δυναμικών «από κάθε οπτική γωνία», συνδέοντας τη μεταφορική αυτή έκφραση με τον τρόπο που ο Λάνθιμος χρησιμοποιεί πολύ τολμηρά του φακούς και τις γωνίες λήψης. Ταυτόχρονα, η κριτική της νεοϋορκέζικης εφημερίδας υπογραμμίζει την εξαιρετική τεχνική και αισθητική της ταινίας.

Πέντε αστέρια δίνει στην ταινία και ο Κέβιν Μάχερ στους λονδρέζικους Times. Για τον Μάχερ αυτή είναι μια πιο φιλόδοξη, τολμηρή, αθυρόστομη, οδυνηρή καιι «γι’ αυτό με περισσότερο νόημα» ταινία του Λάνθιμου και τη θεωρεί και φαβορί για τα Όσκαρ.

Στο Rotten Tomatoes, η ταινία ντεμπούταρε με το εντυπωσιακό 100%, δηλαδή οι καταγραφές που κάνει από όσες κριτικές έχουν γραφεί μέχρι τώρα είναι όλες πολύ θετικές!

Σύμφωνα με το διεθνή Τύπο το «Poor Things» έχει μετατραπεί σε μεγάλο φαβορί της φετινής κούρσας για το Χρυσό Λιοντάρι, ενώ ισχυρή υποψηφιότητα για το βραβείο γυναικείου ρόλου έβαλε και η εξαιρετική Έμα Στόουν, με την τολμηρή της ερμηνεία, η οποία μπορεί να της χαρίσει μια ακόμα οσκαρική υποψηφιότητα. Πολύ πιθανόν η πορεία της ταινίας να την οδηγήσει μέχρι τα προσεχή Όσκαρ.

 

T