Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Κρίνεται η θέση του προέδρου και η ενότητα του κόμματος

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Καθώς μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ.Π.Σ. για την εκλογή του νέου Προέδρου του Κόμματος, μετά την παραίτηση του μεγάλου  ηττημένου των πρόσφατων εκλογών, Αλέξη Τσίπρα, δύο είναι τα κρίσιμα ζητήματα, το εξής ένα: Εάν το κόμμα την επόμενη μέρα θα παραμείνει ενιαίο και συμπαγές ή θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη.

Το ερώτημα φαντάζει ρητορικό, αλλά είναι πραγματικό. Όπως εμφανής είναι και η αγωνία των υγιώς σκεπτόμενων Ελλήνων δεδομένου του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση και ως τέτοια, ο θεσμικός ρόλος της είναι ιδιαίτερα σημαντικός και καθοριστικός για την ορθή λειτουργία του πολιτεύματος. Εξ ου και πρέπει να παραμείνει ισχυρή και ενωμένη.

Ωστόσο, η απροσδόκητη εμφάνιση στο προσκήνιο του εξ Αμερικής ορμώμενου Στέφανου Κασσελάκη, με το επικοινωνιακό χάρισμα και την αφοπλιστική ειλικρίνεια περί των ιδιαιτεροτήτων του, ήρθε να αναταράξει τα πολιτικά νερά στην πλατεία Κουμουνδούρου και να ανατρέψει  το προεξοφλούμενο φαβορί  που άκουγε στο όνομα, Έφη Αχτσιόγλου.

Σήκωσε από τους καναπέδες νέους ανθρώπους που πήγαν να εγγραφούν στο κόμμα για να ψηφίσουν Κασσελάκη με ό,τι αυτό το όνομα ακολουθείτο τις τελευταίες είκοσι μέρες της κατά κόρον μιντιακής προβολής του και με ό,τι αντιπροσώπευε σε προσωπικό, επιχειρηματικό και μεταναστευτικό πρότυπο.

Τα παλιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είτε απογοητευμένα από την εκλογική ήττα είτε κουρασμένα από την γενικότερη πολιτική κατάσταση των τελευταίων χρόνων, αλλά και κάποιοι αποκομμένοι από τις καιρικές συνθήκες απείχαν σε ένα σημαντικό ποσοστό από την διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου. Περί τις 50.000 παλαιών μελών απείχαν από την ψηφοφορία της πρώτης Κυριακής.

Δημιουργήθηκε, έτσι, η πολιτική δυναμική που λειτούργησε υπέρ της υποψηφιότητας Κασσελάκη.

Οι μέρες που πέρασαν από την εκλογική μάχη της περασμένης Κυριακής, όμως, επεφύλασσαν πολλούς «πολιτικούς πυραύλους», που έπεσαν στο κεφάλι του Στέφανου Κασσελάκι, όπως είχε προσφυώς διαβλέψει στη συνέντευξή του στην Naftemporiki TV ο ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης και επί πέντε δεκαετίες κορυφαίο Στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, κ. Κρις Σπύρου.

Αυτή η πολιτική δυναμική, ώθησε τον άπειρο περί την πολιτική Στέφανο Κασσελάκη στην προπέτεια να ζητήσει αμέσως μετά την πρώτη εκλογή, την παραίτηση της Εφης Αχτσιόγλου από την υποψηφιότητά της με το επιχείρημα ότι το αποτέλεσμα (45,04%-36,21%) δεν μπορούσε να ανατραπεί σε δεύτερη ψηφοφορία. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ότι δηλαδή ζήτησε από τον αντίπαλό του να παραιτηθεί για να μην γίνει ο β’ γύρος, ο Κύπριος π. Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου ηττήθηκε, τελικά, στην επαναληπτική μάχη από τον Γλαύκο Κληρίδη!

Ένας ακόμη πύραυλος στο «Δόξα Πατρί» ήταν όσα περί τουρκικού «κρατιδίου» στην Βόρεια Κύπρο είπε ο κ. Κασσελάκης ο οποίος εκ των υστέρων στις 4 τα χαράματα μας είπε ότι έφταιγαν τα όχι καλά ελληνικά του… Άλλο αυτογκόλ αυτό… Ο Κρις Σπύρου το είχε αλληγορικά υπαινιχθεί στην ίδια συνέντευξη:  «Δεν ξέρω –είχε πει-  τι γνωρίζει (σ.σ. ο κ. Κασσελάκης)  από πολιτική.  Τα δύο πιο εύκολα πράγματα που έχω  δει στη ζωή μου είναι οι ελληνικοί  χοροί και η πολιτική. Απ ΄εξω…  Όταν μπεις μέσα, όμως, και τα δύο είναι τα πιο δύσκολα απ’  όλα. Μπες να χορέψεις σε ελληνικό χορό χωρίς να τσακίσεις τα καλάμια του διπλανού σου, όταν δεν ξέρεις πως να τον χορέψεις…».

Στην πολιτική η εντιμότητα δεν αντικαθιστά την εμπειρία. Χρειάζονται και τα δύο! Διαφορετικά, ο λαός λέει: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη…

Επομένως, όλα είναι ανοικτά στην εκλογική μάχη που θα δοθεί αύριο. Οι παλιοί ΣΥΡΙΖΑίοι έχουν μέχρι τώρα πλειοψηφικά στηρίξει την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου. Είναι και τα παλαιά μέλη που δεν ψήφισαν την περασμένη Κυριακή, περίπου 50.000 εκ των οποίων οι 8.000 έσπευσαν μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής ήδη να εγγραφούν για να ψηφίσουν. Η Κεντρική Επιτροπή που αποφασίζει είπε όχι οι 8.000 αλλά και τα 50.000 παλαιά μέλη μπορούν να ψηφίσουν.

Ο Νίκος Παππάς με το 8,7% έχει εκδηλωθεί άμεσα υπέρ του κ. Κασσελάκη ενώ εμμέσως και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με παρόμοιο ποσοστό έχει εκδηλωθεί υπέρ της Αχτσιόγλου. Ούτε ο ένας ούτε και ο άλλος, όμως, έχουν την πολιτική προσωπικότητα να κατευθύνουν συμπαγώς τους ψηφοφόρους τους…

Μένει να δούμε, επομένως, εάν και αυτή τη φορά η προσέλευση στις κάλπες θα είναι το ίδιο μαζική και εάν τα παλαιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν τη διαφορά. Διότι στην πρώτη ψηφοφορία στην Κύπρο ο Βασιλείου είχε το ίδιο ποσοστό που πέτυχε ο Κασσελάκης και ο Κληρίδης το ίδιο ποσοστό που έφερε η Αχτσιόγλου…